Προπονητική ποδηλασίας : Q Factor.

Προπονητική Ποδηλασίας.

Αξίζει να ασχοληθούμε με το Q Factor; Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πριν ακόμα εισχωρήσει το drafting στο τρίαθλο όσοι ασχολούμασταν με το τρίαθλο προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε τους χρόνους στο 40άρι ατομικής χρονομέτρησης με βασικό στόχο να μπορέσουμε να κάνουμε χρόνους κάτω από μία ώρα, ένα ψυχολογικό κυρίως φράγμα. Καθώς η ποδηλασία ήταν και το αγαπημένο μας άθλημα αυτό είχε γίνει και πρωταρχικός στόχος

Προσπαθώντας να βελτιώσουμε την αεροδυναμική μας προσπαθούσαμε κυρίως να μειώσουμε την μετωπική επιφάνεια. Συνεπώς έπρεπε να «μαζευτούμε» όσο περισσότερο μπορούσαμε. Μέρος αυτής της διαδικασίας ήταν να φέρουμε τα μαξιλαράκια της αερόμπαρας (pads) όσο πιο κοντά γίνεται αλλά και ταυτόχρονα να κλείσουμε τα γόνατα. (Σημείωση : Παρότι σύμφωνα με τους εργοφυσιολόγους και αθλητίατρους δεν έπρεπε να περνάμε τον άξονα συμμετρίας του παρατηρούσαμε ότι αρκετοί επαγγελματίας παραβίαζαν αυτή την βιομηχανική αρχή του αθλήματος).

Όμως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν ότι τα πετάλια της ποδηλασίας ήταν αρκετά μακριά για κάποιους από εμάς. Η πρώτη κίνηση ήταν να κάνουμε μία ρύθμιση στα σχαράκια της ποδηλασίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ακουμπούν τα παπούτσια της ποδηλασίας πάνω στους βραχίονες.

Προσωπικά είχα μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους της ποδηλασίας καθώς και παραδοσιακούς καταστηματάρχες ποδηλασίας αλλά φαινόταν ότι κανένας δεν συμφωνούσε με την επιθυμία μου να φέρω πιο κοντά τα παπούτσια ποδηλασίας. Όλοι πίστευαν ότι η υπάρχουσα απόσταση είναι η σωστή και κακώς ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα.

Ψάχνοντας την βιβλιογραφία κατανόησα ότι ο Grant Petersen το 1991 είχε εισαγάγει τον όρο q factor για να περιγράψει την απόσταση μεταξύ των πεταλιών και την οποία μετρούσε ως την απόσταση μεταξύ των επιπέδων που διαγράφουν τα εξωτερικά σημεία των βραχιόνων.

Από τότε παρατήρησα ότι περιέργως κανένας δεν ασχολείται με αυτό τον παράγοντα. To q factor φυσικά εξαρτάται από το μήκος της μεσαίας τριβής καθώς και από τους βραχίονες καθώς και τους δίσκους.

Είναι σαφές ότι ποδήλατα με τριπλούς δίσκους καθώς και τα mtb έχουν μεγαλύτερο q factor ενώ τα ποδήλατα πίστας και τα ποδήλατα χρονομέτρου με ένα δίσκο μικρότερο έχουν μικρότερο q factor.

Υπάρχουν αρκετοί αθλητές ποδηλασίας και φυσικά τριάθλου που πλέον  υποστηρίζουν ότι μικραίνοντας το q factor μπορούμε να έχουμε αύξηση της αποτελεσματικότητας στην ατομική χρονομέτρηση και στο πεταλάρισμα γενικότερα (και φυσικά εννοούμε πέρα από το προφανές ότι μπορούμε να στρίψουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια διατηρώντας το ίδιο μήκος στους βραχίονες). Όμως παρότι έχουμε πολλές μαρτυρίες δυστυχώς οι επιστημονικές  μελέτες είναι ελάχιστες.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που τα επόμενα χρόνια θα συζητηθεί αρκετά και εμείς με την βοήθεια της τεχνολογικής ανάπτυξης του ποδηλατικού εξοπλισμού πρέπει να κάνουμε σχετικές ρυθμίσεις.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport (www.smartsport.gr/ 6937170260 & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr -(Email : info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)