Παναγιώτης Σαρρής : Most Committed Triathlete of the month

Η Αθηναική Ομάδα Τριάθλου (Athens Triathlon Team που δημιουργήθηκε από το Smart Sport και το Triathlon World) ξεκίνησε τον θεσμό του πιο αφοσοιωμένου αθλητή του μήνα (Most Committed Athlete of the month).  Για τον μήνα Οκτώβριο η επιλογή δεν ήταν καθόλου εύκολη καθώς είχαμε 3 αθλητές τον Παναγιώτη, τον Ηλία Λυμπέρη και τον Σπύρο Γκοτζιά οι οποίοι και οι 3 δεν έχουν χάσει προπόνηση και έχουν νοοοτροπία «επαγγελματία» αθλητή. Πραγματικά δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε.

 

Στο Τρίαθλο η αφοσοίωση είναι το βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας μας. Ο Παναγιώτης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το Τρίαθλο στις αρχές Αυγούστου. Η βελτίωσή του θεαματική και εάν συνεχίσει έτσι είναι σίγουρο ότι το καλοκαίρι του 2012 θα είναι στις πρώτες θέσεις σε όλους τους αγώνες. Ο Παναγιώτης έχει καταφέρει να συνδυάσει επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις να ξεπεράσει προβλήματα τραυματισμού που τον συνόδευαν από την εποχή που έκανε ορεινό τρέξιμο. Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ώρες γεννήθηκε και ο Sarris junior.

 

Triathlon World : Παναγιώτη πες μας μερικά πράγματα για σένα ώστε να σε γνωρίσουν και οι αναγνώστες μας που δεν σε γνωρίζουν;

Παναγιώτης Σαρρής : Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1977. Σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων και ασχολούμαι επαγγελματικά με τα Χρηματιστηριακά, στην μικρή οικογενειακή εταιρεία Α. ΣΑΡΡΗΣ ΑΕΠΕΥ, που ίδρυσε ο πατέρας μου το 1994.
Είμαι παντρεμένος με την Βασιλική Μαυρίδου, πρώην προπονήτρια κολύμβησης και στιβίστρια και μόλις πρόσφατα αποκτήσαμε ένα αγοράκι…

Triathlon World : Παναγιώτη τί σε έκανε να ασχολειθείς με το τρίαθλο;

Παναγιώτης Σαρρής : Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τρίαθλο φέτος το καλοκαίρι, τέλη Ιουλίου.
Τα τελευταία χρόνια, προσπαθώ και ασχολούμαι με τον αθλητισμό σε καθημερινή βάση, γενικότερα μέσω του γυμναστηρίου το οποίο επισκέπτομαι, αλλά, και πιο συγκεκριμένα με το mountain bike όπου συμμετείχα σε αρκετούς αγώνες πέρυσι. Η αγορά όμως, το καλοκαίρι, ενός ποδηλάτου δρόμου για να μπορέσω να προπονούμαι καλύτερα σε συνδυασμό με την επιτυχή συμμετοχή μου σε ένα αγώνα τριάθλου στο γυμναστήριο, μου έβαλαν για τα καλά την ιδέα να ασχοληθώ σοβαρά με το τρίαθλο. Η ενασχόληση με τα 3 βασικότερα αθλήματα και ακόμη περισσότερο συνδυαστικά, προσωπικά με συναρπάζει…

 

Triathlon World :Η πρόοδός σου εκπληκτική. Σε μόλι 4 μήνες κατάφερες από αρχάριος να γίνεις ένας ολοκληρωμένος κολυμβητής και του χρόνου φαίνεται ότι θα είσαι πολύ υπολογίσιμος “αντίπαλος” για πολλούς συναθλητές μας. Ποιο είναι το μυστικό σου;

Παναγιώτης Σαρρής : Το μυστικό της βελτίωσης οφείλεται πιστεύω σε ένα μίγμα πολλών πραγμάτων αλλά θα διαλέξω τα πιο σημαντικά κατά την γνώμη μου:  Θέληση, αφοσίωση, συγκέντρωση, ύπαρξη στόχων αλλά και σωστή προπονητική καθοδήγηση.
Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, το τρίαθλο απαιτεί πολύ αφοσίωση και συγκέντρωση καθότι δεν αρκεί μόνο να μάθεις να κολυμπάς, να ποδηλατείς, και να τρέχεις σωστά και γρήγορα αλλά και να συνδυάσεις αυτά τα τρία όσο το δυνατόν πιο σωστά για το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα. Το κάθε άθλημα πρέπει να το δεις ξεχωριστά για να μπορέσεις να βελτιώσεις την τεχνική σου μέρα με τη μέρα. Αυτό βέβαια απαιτεί χρόνο, κόπο και θυσίες.
Η ύπαρξη στόχων είναι πολύ σημαντική καθότι με βοηθάει να μείνω προσηλωμένος σε αυτούς και στην επίτευξη τους.
Αφήνω τελευταία την προπονητική καθοδήγηση ως πιο σημαντική καθώς αυτή είναι που θα σε βοηθήσει σε όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως θα σε κατευθύνει έτσι ώστε να διαχειριστείς τον διαθέσιμο χρόνο για προπόνηση σωστά και ποιοτικά. Δυστυχώς το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που απαιτεί πολύ χρόνο για προπόνηση, γι΄αυτό και η σωστή διαχείριση του είναι πάρα πολύ σημαντική.
Αισθάνομαι πολύ τυχερός που έχω προπονητική καθοδήγηση υψηλού επιπέδου καθώς και ότι μου δίνεται η ευκαιρία να προπονούμαι συχνά με συναθλητές επίσης υψηλού επιπέδου.

 

TriathlonWorld : Πόσες ώρες προπονείσαι; Πως καταφέρνεις  και συνδυάζεις την προπόνηση,τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις;
Παναγιώτης Σαρρής : Η συνεχής προσπάθεια εύρεσης χρόνου, τελικά, είναι ένα πολύ σημαντικό αλλά συνάμμα αγχωτικό κομμάτι. Ειδικά τώρα που προστέθηκε και νέο μέλος στην οικογένεια μου, η σωστή διαχείριση την προπόνησης είναι πολύ κρίσιμη…Αυτήν την περίοδο το εβδομαδιαία μου προπονητικό πρόγραμμα κυμαίνεται στις 10ώρες και περιλαμβάνει 3 προπονήσεις κολύμβησης, 3-4 προπονήσεις ποδηλασίας, και 2-3 προπονήσεις τρεξιματος. Κάποιες από αυτές συνδυαστικά υπό την μορφή brick.
Η σωστή αποκατάσταση είναι επίσης πολύ σημαντική δλδ οι διατάσεις πριν και μετα τις προπονήσεις, η σωστή διατροφή και η απαραίτητη ξεκούραση.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω οτι μπορεί να αγχώνομαι να βρω χρόνο όμως ταυτόχρονα η προπόνηση λειτουργεί και ως αγχολυτικό απέναντι στα καθημερινά προβλήματα.
Μπορεί να το θεωρήσετε υπερβολικό, αλλά, το τρίαθλο είναι πλέον από τα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής μου.
Θα ήθελα να παροτρύνω όσους ασχοληθούν με το τρίαθλο να το κάνουν χωρίς ενδοιασμό γιατί είμαι σίγουρος ότι θα τους δώσει χαρές, συγκίνηση, ηθική και ψυχική ικανοποίηση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, άλλωστε στο τρίαθλο μετράει η συμμετοχή και ο τερματισμός. Τα αποτελέσματα θα έρθουν με τον καιρό.

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)