Κολύμβηση Open Water : Θέση και τακτική στην εκκίνηση

Η εκκίνηση κολύμβησης ανοιχτού νερού προκαλεί μία νευρικότητα σε όλους τους αθλητές. Οσο μεγαλώνει ο αριθμός των αθλητών τόσο αυξάνεται και το άγχος. Μία απόφαση που πρέπει να πάρει ένας αθλητής είναι που να καθίσει στην ζώνη/ γραμμή εκκίνησης. Μία λάθος επιλογή μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στον αγώνα ακόμα και να μας κάνει να βιώσουμε μία άσχημη εμπειρία

Ομως τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ απλά.

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις επιλογές μας σε τρεις βασικές επιλογές δηλαδή  :

  1. Να επιλέξουμε να σταθούμε στην πρώτη/ -ες γραμμές
  2. Να φύγουμε από το πλάι ή
  3. Να σταθούμε προς τα πίσω περιμένοντας να φύγουν οι πιο γρήγοροι κολυμβητές

Μπορούμε να σταθούμε μπροστά -Αυτό είναι το καλύτερο για την επίδοσή μας  εφόσον είμαστε καλοί κολυμβητές. Κολυμπάμε ευθεία γραμμή προς την πρώτη σημαδούρα, αναγκαστικά γρήγορα από την αρχή και προσπαθούμε να κάνουμε drafting σελίγο πιο γρήγορους κολυμβητές. Αυτή η τακτική μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα γρήγορο ξεκίνημα και ίσως σε υψηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού μετά τα 3-4 λεπτά κολύμβησης. Είναι σαφές ότι εάν δεν είμαστε πολύ δυνατοί κολυμβητές υπάρχει ο κίνδυνος  να αισθανθούμε πολύ άβολα από την ένταση καθώς και οι κολυμβητές που έρχονται από πιο πίσω θέσεις να μας ενοχλήσουν έντονα ακόμα και να μας βουλιάξουν μέσα στο νερό.

Μπορούμε να σταθούμε στο πλάι – ακόμα και στις πρώτες θέσεις- και μόλις περάσουμε την νοητή γραμμή εκκίνησης να κινηθούμε στο πλάι. Αυτό έχει ως συνέπεια να κολυμπήσουμε μερικά – η μερικές φορές σε αγώνες με πολλούς αθλητές αρκετά μέτρα περισσότερα – προσπαθώντας να αποφύγουμε κάποις group αθλητών . Στα πλεονεκτήματα αυτής της τακτικής είναι ότι  μπορούμε να επιλέξουμε πλευρά που θα κινούμαστε και κατά συνέπεια να μην έχουμε αθλητές να μας πετούν νερά από την πλευρά που αναπνέουμε. Επίσης πολλές φορές η ευθεία δεν είναι ο πιο γρήγορος δρόμος χρονικά.

Τέλος μπορούμε να σταθούμε προς τα πίσω περιμένοντας να φύγουν οι πιο γρήγοροι κολυμβητές. Χάνουμε χρόνο όμως αποφεύγουμε να μας «χτυπήσουν» οι κολυμβητές που έρχονται από πίσω.

Οι πιο αρχάριοι αθλητές οφείλουν να ακολουθούν την δεύτερη ή Τρίτη επιλογή. Θα χάσουν χρόνο όμως έτσι εξασφαλίζουν ότι δεν θα έχουν κάποια άσχημη εμπειρία στην εκκίνηση.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, προπονητική ομάδα Smart Sport & συντακτική ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)