Νέα Ζηλανδία : Υψηλός Αθλητισμός.

Κείμενο & Συνέντευξη  : Γιάννης Ψαρέλης,  Προπονητική ομάδα Smart Sport &  Συντακτική ομάδαTriathlonWorld (Email : info@triathlonworld.gr) Ο αθλητισμός σε διεθνές επίπεδο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Για να μπορέσει κάποιος αθλητής να είναι επιτυχημένος απαιτείται σκληρή προπόνηση καθώς και η παροχή εξαιρετικών προπονητικών εγκαταστάσεων  από το κράτος του αθλητή  και κυρίως η υποστήριξη από υψηλού επιπέδου ιατρική και επιστημονική ομάδα.

Θα παρουσιάσουμε τα καλύτερα κέντρα υψηλού αθλητισμού τα οποία προσφέρουν στους αθλητές τους το επιθυμητό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την κατάκτηση της κορυφής.

Φωτογραφία : Ομάδα 4χλμ ομαδικού πουρσουί.

 

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία μικρή χώρα που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 4,5 εκ. Ομως σε σχέση με τον πληθυσμό της έχει καταφέρει να παρουσιάσει εξαιρετικά αθλητικά αποτελέσματα με πλήθος μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Αυτό το έχουν πετύχει με την εκπόνηση και υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού στρατηγικού σχεδιασμού και επενδύοντας στην αθλητική επιστήμη και την ύπαρξη εξαιρετικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την κα.Sue Eden η οποία είναι επικεφαλής του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού της Νέας Ζηλανδίας.

 

Φωτογραφία : Bevan Docherty (δεξιά)

 

Triathlon World : Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόσο στό Auckland όσο και στο Christurch?

Sue Eden : Μία από τις πιο σημαντικές στρατηγικές προτεραιότητες του υψηλού αθλητισμού της Νέας Ζηλανδίας είναι να ενισχύσει/ βελτιώσει το περιβάλλον στο οποίο προπονούνται και αγωνίζονται  οι αθλητές μας και να λειτουργούμε αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών σε όλη της επικράτεια της χώρας.

Εχουμε ειδικούς παγκοσμίου επιπέδου αλλά επίσης συνεργαζόμαστε με επιστήμονες από άλλα ινστιτούτα και αθλητικούς εθνικούς οργανισμούς όπου υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Εχουμε το Εθνικό Προπονητικό κέντρο στο AUT Millennium του Auckland, όπου λειτουργούν το AUT Πανεπιστήμιο και τα SPRINZ ιατρικά εργαστήρια.

Φωτογραφία : Το αρχιτεκτονικό σχέδιο από το κέντρο υψηλού αθλητισμού στο Christchurch.

Το κέντρο υψηλού αθλητισμού στο Christchurch θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Εχουμε δημιουργήσει ένα νέο κέντρο στο Christchurch ως συνέπεια του καταστροφικού σεισμού που δημιούργησε πολλά προβλήματα στο Centre of Excellence στο QE2 park. Επίσης λειτουργούμε κέντρα υψηλού αθλητισμού στο Wellington και το Dunedin καθώς και κέντρο κωπηλασίας στην λίμνη Karapiro.

Σε σύντομο διάστημα θα έχουμε και προπονητικό κέντρο στην Wanaka ( θα έχουμε κυρίως για τους αθλητές των χειμερινών αθλημάτων) και στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε  την λειτουργία του Avantidrome ποδηλατοδρομίου (κέντρο ποδηλασίας)στο Cambridge.

Σε κάθε κέντρο παρέχουμε υποστήριξη στους αθλητές μεταξύ των οποίων και υπηρεσίες πρόληψης και ανάρρωσης από τραυματισμούς και αρρώστιες. Το κέντρο αποθεραπείας στο Auckland είναι ακριβώς δίπλα στις αίθουσες ενδυνάμωησης και βελτίωσης φυσικής κατάστασης. Οταν το κέντρο υψηλού αθλητισμού στο Christchurch λειτουργήσει θα έχει και κέντρο αποκατάστασης.

Φωγογραφία : Το κέντρο υψηλού αθλητισμού στο Dunedin.

 

Triathlon World : Πόσοι άνθρωποι εργάζονται σε αυτά τα κέντρα και πως διανέμονται στα διάφορα τμήματα ;

 Sue Eden :  Σας παραθέτω τον αριθμό των εργαζομένων ανά κέντρο :

  • Auckland 27
  • Dunedin 3
  • Christchurch 4
  • Wellington 3
  • Waikato (Cambridge / Hamilton) 10
  • Wanaka 1

Το παραπάνω αναφερόμενο προσωπικό έχει ρόλους όπως : Ενδυνάμωση και βελτίωση φυσικής κατάστασης, ψυχολογική υποστήριξη, ανάλυση απόδοσης και τεχνικής, μασάζ, φυσικοθεραπεία, αποκατάσταση, ιατρική υποστήριξη, διατροφή και υποστήριξη στην ζωή των αθλητών.

Το μόνιμο μας προσωπικό υποστηρίζεται από έναν αριθμό εξωτερικών συνεργατών.

 

Triathlon World : Εστιάζετε σε ορισμένα αθλήματα ή παρέχετε υπηρεσίες στους αθλητές όλων των αθλημάτων;

Sue Eden : Εστιάζουμε σε ορισμένα αθλήματα.  Επενδύουμε στοχευμένα ή υποστηρίζουμε συγκεκριμένες αθλητικές αποστολές για να υπoστηρίξουμε προγράμματα εθνικών ομοσπονδιών που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας σε Ολυμπιακούς και Παραλυμπιακούς Αγώνες καθώς και στα παγκόσμια πρωταθλήματα για τα μη Ολυμπιακά Αθλήματα. Μόνο αθλητές από αυτά τα αθλήματα έχουν την υποστήριξη του προγράμματος.

Φωτογραφία : Το κτήριο που φιλοξενεί  το Εθνικό κέντρο Αθλητισμού στην Νέα Ζηλανδία.


Triathlon World :  Τί είδους υπηρεσίες προσφέρετε στους αθλητές σας διαμέσου των προγραμμάτων σας?

Sue Eden : Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να δείτε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. www.hpsnz.org.nz

http://www.hpsnz.org.nz/about-us/our-expertise/athlete-performance-support

(Σημείωση : Εχουμε ξεχωριστό άρθρο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους αθλητές).

 

 

Triathlon World : Τι είδους υπηρεσίες προσφέρετε στους προπονητές σας?

Sue Eden : Ομοίως μπορείτε να δείτε τις υπηρεσίες μας  στην ιστοσελίδα μας http://www.hpsnz.org.nz/coaches

 

Triathlon World : Οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις σας είναι διαθέσιμες και σε αθλητές άλλων χωρών?

Sue Eden :  Είμαστε ανοικτοί στο να μοιραζόμαστε/ παραχωρούμε  τις εγκαταστάσεις μας σε αθλητές υψηλού επιπέδου άλλων χωρών λαμβάνοντας υπόψιν  τους εξής παράγοντες : χωρητικότητα, περίοδο χρήσης, κόστος και / ή αμοιβαία συμφωνία.

 

Triathlon World : Εστιάζετε στην επιστημονική έρευνα ? Παράγετε ερευνητική δουλειά  στα κέντρα σας στο Auckland και το Christchurch?

Sue Eden : Ο υψηλός αθλητισμός στην Νέα Ζηλανδία διαχειρίζεται μία σειρά καινοτόμων προγραμμάτων  μεταξύ των οποίων και ανάπτυξη τεχνολογίας καθώς και εφαρμοσμένη αθλητική επιστήμη διαμέσου του  Goldmine Group. Εξωτερικά παράγεται επιστημονικό έργο διαμέσου πανεπιστημίων και ιδωτικών εταιρειών. Αυτά τα projects αποσκοπούν να αυξήσουν την απόδοση των αθλητών μας στα αθλήματα στα οποία έχουμε εστιάσει ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες μεταλλίων την περίοδο 2016-2020.Κάθε χρόνο έχουμε δύο γύρους αξιολόγησης

Triathlon World : Μπορείτε να βρείτε ομοιότητες μεταξύ του στρατηγικού σας πλάνου και αυτό άλλων κέντρων υψηλού αθλητισμού, π.χ. του Αυστραλέζικου Ινστιτούτου των Σπορ;

Sue Eden : Υπάρχουν κοινοί στόχοι και ομοιότητες μεταξύ του στρατηγικού μας σχεδιασμού και αυτού άλλων κρατών. Ομως ο υψηλός αθλητισμός  στην Νέα Ζηλανδία λειτουργεί  τελείως διαφορετικά σε σχέση με άλλες χώρες. Επενδύουμε και προσφέρουμε υποστήριξη στους αθλητές. Δηλαδή είμαστε `one stop shop’ για τους αθλητές κάτι που δεν έχουν οι υπόλοιπες χώρες.Το στρατηγικό μας πλάνο υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας.

 

Triathlon World : Ποια είναι η φιλοσοφία του προγράμματός σας από το 2013 έως το 2016 ;

Sue Eden : Η Φιλοσοφία μας εστιάζει στους αθλητές, υπάρχει  ηγεσία από τους προπονητές και καθοδηγείται από την απόδοση.

 

 Triathlon World : Συνεργάζεστε με άλλες χώρες ή/ και αθλητικά κέντρα ;

Sue Eden : Ναι. Υπάρχουν σχέσεις με ένα δίκτυο διεθνών συνεργατών  κάτω από το πρίσμα αμοιβαίου κέρδους. Αυτό αφορά όλο το εύρος της εργασίας μας μεταξλύ των οποίων και σε θέματα αθλητικής επιστήμης και αθλητιατρικής.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)