Kinesio Taping

Κείμενο : Βασίλης Κουράκος (Σημείωση : Ο Βασίλης Κουράκος θα εξηγήσει στο Triathlon Clinic την φιλοσοφία του Kinesio Taping καθώς & τις εφαρμογές του kinesio taping πάνω στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός Τριαθλητή).

Επιμέλεια Κειμένου : Ευτυχία Φιλαλήθη

Εισαγωγή

Όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα στους αθλητικούς αγώνες, συναντάμε άτομα να έχουν εφαρμόσει πάνω στο σώμα τους έγχρωμες ταινίες. Αυτό ονομάζεται kinesio taping.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 1970 από τον Ιαπωνέζο χειροπρακτικό και κινησιολόγο Dr. Kenzo Kase. Μελετώντας διεξοδικά τις λειτουργίες του δέρματος και των μυών δημιούργησε μια ταινία από υψηλής ποιότητας βαμβακερό υλικό με 100% ιατρικό ακρυλικό αυτοκόλλητο. Το νέο υλικό είχε το πάχος, το βάρος και την ελαστικότητα του δέρματος. Η κόλλα δεν εφαρμόστηκε στο tape ομοιόμορφα, αλλά με τακτικά διαστήματα ελεύθερα από την κόλλα (σχήμα-s), ώστε να επιτρέπει την ‘‘αναπνοή’’ και την κυκλοφορία του αέρα και του ιδρώτα. Επίσης μία αδιάβροχη εκδοχή ανακαλύφθηκε για τη χρήση του tape σε αθλήματα και για να επιτρέπει μεγαλύτερη χρονικά εφαρμογή.

Η ταινία είναι ελαστική και έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει να διαταθεί περίπου 30-40% περισσότερο από το κανονικό της μήκος. Αυτός ο βαθμός διάτασης προσεγγίζει τις ελαστικές ιδιότητες του ανθρώπινου δέρματος. Η ταινία είναι εφαρμοσμένη σε κατάλληλο χάρτινο υπόστρωμα με 25% της διαθέσιμης τάσης. Οι ελαστικές ιδιότητες της ταινίας είναι αποτελεσματικές για 3-5 ημέρες. Το πάχος της είναι περίπου το ίδιο με το πάχος της επιδερμίδας του σώματος. Αυτό έχει σαν πρόθεση να περιορίσει την σωματική αντίληψη του βάρους της ταινίας και να μην δώσει τα αισθητήρια ερεθίσματα ότι υπάρχει κάτι στο δέρμα όταν εφαρμόζεται κατάλληλα. Μετά από περίπου 10 λεπτά ο αθλητής γενικά δεν θα αντιληφθεί ότι υπάρχει ταινία στο δέρμα. Οι ίνες βαμβακιού επιτρέπουν την εξάτμιση της υγρασίας πάνω στο σώμα και έπειτα από εφαρμογή εάν βραχεί γρήγορα στεγνώνει. Δεν υπάρχει καθόλου κόλλα στην ταινία. Η κόλλα είναι 100% ακρυλική και με τη θέρμανση ενεργοποιείται. Η ακρυλική κόλλα γίνεται πιο ισχυρη όσο περισσότερο χρόνο η ταινία είναι εφαρμοσμένη. Με την αφαίρεση της ταινίας δεν υπάρχει καμία παραμονή υπολειμμάτων κόλλας. Αυτό επιτρέπει πολλαπλάσιες εφαρμογές χωρίς ερεθισμό του δέρματος.

 

Η ταινία μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε μύες, σε αρθρώσεις ή σε συνδέσμους έχοντας  οποιοδήποτε χ, ψ σχήμα ή fan-shaped το οποίο εξαρτάται από την κατάσταση και το σχήμα των εφαρμοζόμενων περιοχών. Ανάλογα με το σχήμα και την διάταση της ταινίας μπορούμε να χαλαρώσουμε, να τονώσουμε, να περιορίσουμε και να επουλώσουμε την περιοχή. Ιδιαίτερα η εφαρμογή της kinesio-tex πάνω σε μύες γίνεται σε θέση διάτασης του μυός. Τοποθετώντας το μυ σε διάταση σε συνδυασμό με της διατακτικές ικανότητες της ταινίας kinesio-tex, έχει σαν τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία πτυχών στο δέρμα . Η δημιουργία των πτυχών βοηθά στην κανονική ροή του αίματος και των λεμφικών υγρών και αποτελεί και το βασικό πλεονέκτημα της περίδεσης με kinesio-tex.

 

Το δέρμα πρέπει να είναι στεγνό, καθαρό και κατά προτίμηση άτριχο. Ήπιο τρίψιμο της ταινίας ενεργοποιεί την κόλλα και αναπτύσσει τις ικανότητες πρόσφυσής του. Μετά τα αθλήματα ή το  μπάνιο η περιοχή με το tape μπορεί να στεγνώσει με ένα ελαφρύ πιστολάκι για τα μαλλιά. Το tape θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόζεται 20 με 30 λεπτά πριν από τις αθλητικές δραστηριότητες ώστε να αποκτήσει την πλήρη συγκόλληση της και το σώμα να μπορέσει να προσαρμοστεί στην καινούρια κατάσταση. Ασκήσεις και δραστηριότητες οι οποίες θα προκαλέσουν εφίδρωση πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο αυτή.

 

Η ταινία kinesio-tex διατίθεται σε μπεζ, γαλάζιο, φούξια και μαύρο χρώμα. Η επιλογή του χρώματος της ταινίας είναι καθαρά υποκειμενική στην αισθητική του καθενός και δεν διαφέρουν μεταξύ τους.

Οι βασικές διαφορές της ταινίας kinesio-tex με την κλασσική ταινία περίδεσης είναι ότι η kinesio-tex ταινία είναι ελαστική και είναι σε διάφορα χρώματα και όχι ανελαστική και λευκή όπως η άλλη.

 

Σημαντικές λειτουργίες του kinesiotaping

1. Υποστηρίζει τους μύες:
-βελτιώνει την συστολή στον αποδυναμωμένο μύ
-μειώνει την κούραση των μυών
-μειώνει την υπέρ-έκταση και την υπέρ-συστολή του μυός
-μειώνει τις κράμπες και τον τραυματισμό των μυών
-αυξάνει την τροχιά της κίνησης
-ανακουφίζει τον πόνο
2. Αφαιρεί τη συμφόρηση στη ροή των σωματικών υγρών:
-βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία.
-μειώνει την υπερβολική θερμότητα και τις χημικές ουσίες στον ιστό
-μειώνει τον ερεθισμό του μυός
-μειώνει το μη φυσιολογικό συναίσθημα και πόνο στο δέρμα και τους μύες.
3. Ενεργοποιεί τα ενδογενή αναλγητικά συστήματα
4. Διορθώνει τα αρθρικά προβλήματα:
-διορθώνει την μη ευθυγράμμιση που προκαλείται από σπασμό ή μικρότερο μυ
-ομαλοποιεί τον μυϊκό τόνο και την ανώμαλη περιτονία στις αρθρώσεις
-αυξάνει την τροχιά της κίνησης
-ανακουφίζει τον πόνο

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)