O Νικητής του Isoman Π.Δημόπουλος σε αποκλειστική Συνέντευξη

O Αθλητής της Athens Triathlon Team νίκησε στο πρώτο isoman, μία μέρα μετά και την επικράτησή σου στο Sprint Triathlon στην Καστοριά. To Isoman το τερμάτισε σε 58 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο Γιώργος Αλυφαντής με μία ώρα ένα λεπτό και 34 “. Στην τρίτη θέση ήταν ο Νίκος Σημαντήρας με 1 ώρα 1 λεπτό και 59 δευτερόλεπτα και στην Τέταρτη ο Σπύρος Γκοτζιάς με 1 ώρα 2 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

O Νικητής του Isoman Π.Δημόπουλος σε αποκλειστική Συνέντευξη

Τι εντυπώσεις σου άφησε το isoman που έγινε στην Καστοριά;

Το isoman που διοργανώθηκε στην Καστοριά για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα της Trim ore ήταν κάτι πρωτόγνωρο και πολύ ενδιαφέρον. Μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις! Τρία αθλήματα, μοιρασμένα ισάξια σε διάρκεια όπου δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να πει ότι κάποιος έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα η υστερεί σε κάποιο άθλημα. Είναι μια παραλλαγή τριαθλου όσον αφορά τις αποστάσεις όπου σε αναγκάζει νομίζω να πας ακόμα πιο γρήγορα και πιο έντονα και τα τρία αθλήματα! Πολύ ένταση, μεγάλες ταχύτητες και πολλές εναλλαγές και ανατροπές σε όλη διάρκεια του αγώνα με τους υπόλοιπες αθλητές, κάτι που έκανε τον αγώνα μας πολύ ενδιαφέρον.

Ποιες οι βασικές διαφορές ενός αγώνα isoman σε σχέση με ένα αγώνα sprint τριάθλου;

Οι βασικές διαφορές είναι οι αποστάσεις οι οποίες διαφοροποιούνται ώστε να τα 3 αθλήματα να έχουν περίπου την ιδία διάρκεια. Στο Isoman έχουμε περισσότερο κολύμπι, λιγότερο ποδήλατο και ίδιο τρέξιμο σε σχέση με ένα Τριαθλο sprint απόστασης συνεπώς και έχουμε μικρότερη χιλιομετρικά συνολική απόσταση να διανύσουμε σε έναν αγώνα isoman από ότι σε ένα σπριντ. Και όπως όλοι γνωρίζουμε… όσο μικραίνει η απόσταση, τόσο μεγαλώνει η ένταση.

Τι στρατηγική ακολουθήσατε και πόσο διέφερε από αυτή που ακολουθήσατε στον αγώνα sprint;

Προσωπικά, σε έναν αγώνα σπριντ ξεκινώ πολύ δυνατά το κολύμπι ώστε να κερδίσω όση διαφορά μπορώ, διότι το ποδήλατο που ακόλουθη σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα είναι το πιο αδύνατο μου. Στο ποδήλατο  προσπαθώ να διατηρήσω όσο μπορώ την όποια διαφορά έχω πάρει και στο τρέξιμο πιέζω όσο χρειάζεται, ανάλογα πάντα και τον ανταγωνισμό και ποσό κοντά η μακριά βρίσκεται ο αθλητής που μπορεί προπορεύεται η να κυνηγαει.

Στο isoman δεν μπορώ να πω ότι είχα κάποια ιδιαίτερη στρατηγική. Ήταν κάτι που έκανα πρώτη φορά όποτε δεν υπήρχε κάτι ήδη δοκιμασμένο από μέρους μου. Ξεκίνησα ένα δυνατό κολύμπι προσπαθώντας να μείνω με τους καλυτέρους κολυμβητές και από εκεί και περά πίεσα στο ποδήλατο και στο τρέξιμο όσο μπορούσα, γιατί όπως είπα και παραπάνω, η απόσταση χιλιομετρικά είναι αρκετά μικρότερη και δεν έχεις πολλά περιθώρια για να καλύψεις άλλους αθλητές.

Πως είναι να κάνεις δυο αγώνες τριάθλου σε δύο διαδοχικές ημέρες (Σάββατο & Κυριακή);

Η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί πολλές φορές να κάνουμε διαδοχικούς αγώνες σε 2 μέρες η ακόμα και στην ιδία μέρα, αλλά ποτέ δεν ήταν και οι 2 αγώνες, αγώνες τριαθλου. Ήταν μια πολύ ωραία πρόκληση και αρκετά απαιτητική. Πρέπει να φροντίσεις να ξεκουραστείς επαρκώς, να κάνεις σωστή διατροφή, να ελέγξεις τον εξοπλισμό σου (κράνος, ποδήλατο, wetsuit), να σκεφτείς την  στρατηγική του κάθε αγώνα και να μελετήσεις τις διαδρομές. Είναι κάτι που μου άρεσε πολύ και με κρατούσε διαρκώς σε εγρήγορση.

Πιστεύετε ότι οι αγώνες isoman θα βρουν το δικό τους κοινό στην Ελλάδα και θα καθιερωθούν;

Θεωρώ  πως είναι κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο τριαθλο. Αξίζει να του δώσουν όλοι μια ευκαιρία και να το δοκιμάσουν. Είμαι σίγουρος ότι θα βρει το κοινό του και ελπίζω να καθιερωθεί. Εγώ προσωπικά ανυπομονώ για τον επόμενο αγώνα isoman!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)