Εισαγωγή στις διατάσεις

Κείμενο :  Βασίλης Κουράκος

 Διατάσεις… τόσο γνωστές αλλά και ταυτόχρονα τόσο άγνωστες.

Τι είναι διάταση? Διάταση είναι η άσκηση με εφελκυστική τάση που εφαρμόζεται στην εκάστοτε μυϊκή ομάδα ώστε να προάγει την ευλυγισία και ελαστικότητα του μυ καθώς και την ευκαμψία των αρθρώσεων.

 

Ποια τα οφέλη? Κυριότερα οφέλη είναι η μυϊκή χάλαση και μείωση της μυϊκής έντασης. Επίσης με την διάταση πετυχαίνουμε την απομάκρυνση των χημικών ουσιών που εκκρίνονται με την άσκηση (βλ. γαλακτικό οξύ), προλαμβάνουμε μυϊκούς τραυματισμούς και μειώνουμε τον μυϊκό πόνο. Παράλληλα προωθείται η αύξηση της μυϊκής ελαστικότητας και ευκαμψία των αρθρώσεων. Πολλές φορές μάλιστα σε ένα πρόγραμμα χαλάρωσης (μασάζ, YOGA κλπ) οι διατάσεις παίζουν ουσιαστικό ρόλο.

 

Πότε εφαρμόζεται? Η διάταση είναι ιδανική όταν εφαρμόζεται σε «ζεστή» μυϊκή ομάδα. Οπότε το πρόγραμμα των διατάσεων συνήθως γίνεται στην αποθεραπεία για να έχουμε και όλα τα οφέλη. Βέβαια μπορούμε να κάνουμε διατάσεις και στην αρχή της άσκησης αλλά με προσοχή στην έντασή της.

 

Πως γίνεται? Η διάταση θα πρέπει να εφαρμόζεται αργά χωρίς βιασύνες και πάντα ελεγχόμενες. Στις διατάσεις δεν πονάμε αλλά αισθανόμαστε ένα «γλυκό τράβηγμα». Η αναπνοή θα πρέπει να είναι ήρεμη και μην την κρατάμε. Κάθε διάταση μιας μυϊκής ομάδας θα πρέπει να ακολουθεί η διάταση της ανταγωνίστριας μυϊκής ομάδας.

 

Χρόνος Διάτασης? Το πιο σημαντικό κομμάτι της διάτασης είναι ο χρόνος. Ο σωστός χρόνος είναι 1 με 1 ½ λεπτό η κάθε διάταση και επαναλαμβάνουμε 2 -3 φορές κάθε μυϊκή ομάδα. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουν διάταση 10 – 20 δευτερόλεπτα και αποκομίζουν μόνο το αίσθημα της διάτασης και όχι τα οφέλη.

 

Τι προσέχω? Δεν κάνω διατάσεις σε τραυματισμένους ιστούς εκτός αν έχω ειδική οδηγία από ιατρό, φυσικοθεραπευτή ή προπονητή. Δεν βάζω ένταση στην διάταση κι ας αντέχω τον πόνο γιατί μπορεί να προκαλέσω αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή μυϊκό σπασμό (μυοτατικό αντανακλαστικό). Προσέχω όταν κάνω αυχενικές διατάσεις γιατί υπάρχει πιθανότητα ζάλης.

TIP:

Οι δυνατοί μύες είναι οι χαλαροί και ελαστικοί μύες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον συντάκτη του άρθρου : Κουράκος Βασίλειος

Φυσικοθεραπευτής, MDT, MT –BGFit Expert

Καλοκαιρινού 57Α- Κερατσίνι 18756   (2ος όροφος)

Τηλ. 210 4622054& Κιν. 6945 222 155

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)