“Στο δρόμο οι Ομοσπονδίες”.

Καζάνι που βράζουν είναι οι αθλητικές ομοσπονδίες με τις νέες αιματηρές περικοπές που θέτει ο προϋπολογισμός του 2013 και είναι έτοιμες για δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και ακραίων μορφών!

Ευρύτατη συζήτηση έγινε για το θέμα, στην Ολομέλεια της Ελληνικής Επιτροπής με αφορμή τα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργεί ο νέος υπό ψήφιση προυπολογισμός, ο οποίος βάζει νέο μαχαίρι στα οικονομικά του αθλητισμού σε σημείο… στραγγαλισμού.

Την κατάσταση παρουσίασε στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Σάκης Βασιλειάδης που μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Όπως πληροφορούμαστε, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2013 (κωδ. 760), προβλέπει άγριες περικοπές στις δαπάνες για τον αθλητισμό: Ο συνολικός προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα μειωθεί από τα 99,662 εκατ. ευρώ στα 66,667 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πέσει στα 2/3 σε σχέση με το 2012.

Και μάλιστα τα 33 εκατομμύρια ευρώ που θα περικοπούν, θα αφαιρεθούν εξολοκλήρου από τις λεγόμενες μεταβατικές πληρωμές, δηλαδή από τα χρήματα που προορίζονται για τις αθλητικές Ομοσπονδίες, τα εθνικά στάδια, το Ο.Α.Κ.Α., το Σ.Ε.Φ. και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή!

Συγκεκριμένα, από τα 79,922 εκατ. ευρώ του 2012 (χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται στο παραπάνω ποσό η επιχορήγηση προς την Ε.Ο.Ε.), οι μεταβατικές πληρωμές θα περιοριστούν το 2013 στα 47,878 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το κονδύλι για τις αθλητικές Ομοσπονδίες θα «ψαλιδιστεί» κατά 50%, αν όχι ακόμα περισσότερο, σε σχέση με φέτος.

Από τα περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά έχουμε λαμβάνειν για το 2012, θα περιοριστούμε στην καλύτερη περίπτωση σε επιχορήγηση 15-17 εκατομμυρίων ευρώ για όλες τις Ομοσπονδίες μαζί!

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι οι επιχορηγήσεις είχαν ήδη μειωθεί κατά 50% – 55% την τελευταία τριετία, τότε συνειδητοποιούμε ότι οι Ομοσπονδίες θα φτάσουν να υποστούν περικοπές που θα ξεπερνούν το 75% συγκριτικά με όσα είχαν λάβει το 2009.»

Στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές απόψεις για αντίδραση ακόμα και με ακραίες μορφές, όπως το κλείσιμο των Αθλητικών Ομοσπονδιών και «πάγωμα» όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι δράσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στην έδρα της ΕΟΕ, με παρουσία αθλητικών παραγόντων και Ολυμπιονικών !

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συζήτησε σήμερα εκτενώς τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον ελληνικό αθλητισμό, με τις τεράστιες περικοπές που προβλέπονται στον υπό ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Με την βαθύτατη πίστη ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ανάγκη και όχι πολυτέλεια, ειδικά για τη νεολαία της χώρας, οι εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών αποφάσισαν ομόφωνα να αναλάβουν συντονισμένες δράσεις.

Το πλάνο των ενεργειών θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου με θέμα:

«Η εξόντωση του ελληνικού αθλητισμού και οι βαρύτατες συνέπειες στο μέλλον της ελληνικής νεολαίας».

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, στις 12:00, στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής, Δημητρίου Βικέλα 52, Χαλάνδρι.

Πηγή : www.gazzetta.gr – Δήμος Μπουλούκος.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)