Αναψε η φλόγα για το μπρασόβ

Από τις ακτίνες που έστεκε ολόλαμπρος ψηλά στον αττικό ουρανό, άναψε σήμερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Φλόγα για το 11ο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας «Μπρασόβ 2013».

 

Το Ιερό Φως μεταλαμπαδεύτηκε από την Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον χιονοδρόμο Γιάννη Αντωνίου, που είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου στο Καρπενήσι, ο οποίος έτρεξε συμβολικά μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη Φλόγα στην αποστολή της Ρουμανίας και στον George Scripcaru, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Μπρασόβ 2013».

Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κατσιαδάκης, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, ενώ στη ρουμανική αποστολή ήταν και ο Νicolae Banicioiu, Yπουργός Νεολαίας & Αθλητισμού της Ρουμανίας και ο Οctavian Morariu, Πρόεδρος της Ρουμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Τελετή Αφής της Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το στολίδι αυτό της Αθήνας και της Ελλάδας, στο οποίο αναβίωσαν το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα αναδείξει τις Ολυμπιακές αξίες και θα μεταδώσει, για μια φορά ακόμη, το μήνυμα ότι ο αθλητισμός προάγει την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών και έχει τη δύναμη να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Σκοπός των Ολυμπιακών Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, που διεξάγονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν τα εμπνεύστηκε ο Πρόεδρός της ΔΟΕ, Δρ. Ζακ Ρογκ είναι να δίνουν την ευκαιρία σε νέους και νέες 14 ως 18 ετών, από όλη την Ευρώπη, να αγωνισθούν σε ένα περιβάλλον φιλίας και ευγενούς άμιλλας και να πάρουν ουσιαστικά μια πρώτη γεύση διεθνών αγώνων. Παράλληλα, αποτελούν μια γιορτή του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, με στόχο να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες με αξίες και ιδανικά που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την ζωή.

Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, για το Ολυμπιακό κίνημα είναι ότι αυτά τα παιδιά θα γίνουν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί πρεσβευτές, καθώς θα μεταφέρουν και θα διαδώσουν στις δικές τους πατρίδες, με θέρμη, σεβασμό και γνήσια πίστη, όλα αυτά τα διδάγματα.

Αυτός είναι και ο σκοπός της ελληνικής αποστολής που θα αποτελείται από επτά αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι τα παιδιά που θα πάνε στη Ρουμανία, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο και θα συνεχίσουν την επιτυχημένη παράδοση που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια οι ομάδες μας και οι αθλητές μας, στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις».

Ο George Scripcaru, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Μπρασόβ 2013», επισήμανε: «Είναι μεγάλη τιμή για τη Ρουμανία και ένα μεγάλο προνόμιο για μένα προσωπικά να λάβετε τη Φλόγα στη χώρα, όπου οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν. Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μας sτις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές για την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε το Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας φέτος στο Brasov. Μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα που θα φέρουμε στη Ρουμανία για πρώτη φορά στην αθλητική ιστορία αυτής της χώρας, φέρνουμε τις αξίες και τις αρχές του Ολυμπισμού, καθώς και το σύμβολο του αθλητισμού από το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και από μια χώρα, φίλη εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού της Ρουμανίας και καταλαβαίνουμε την τιμή και την αίσθηση της ολοκλήρωσης που θα φέρει μία τέτοια ευκαιρία. Πιστεύω ότι θα τονώσει την πολύ απαραίτητη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του αθλητισμού, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων».

Το 1ο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας «Μπρασόβ 2013» θα πραγματοποιηθεί από 17 ως 22 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή και της Ελλάδας με 11 αθλητές και αθλήτριες.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)