Προπονητική : O κανόνας των 10.000 ωρών.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport (info@triathlonworld.gr).

Εισαγωγή

Μία από τις θεωρίες που έχουμε χρησιμοποιήσει ως βασικό πυλώνα της προπονητικής μας φιλοσοφίας στο Smart Sport είναι αυτή του Έρικσον. Ο Έρικσον είναι γνωστός για τη θεωρία του για τις 10.000 ώρες, δηλαδή του αριθμού των ωρών που χρειάζεται κάποιος για να γίνει ειδικός (expert)/ σοφός σε ένα τομέα.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τί σημαίνει  ειδικός σ’ ένα τομέα;

Ειδικός θεωρείται εκείνος ο οποίος έχει αποκτήσει μία συγκεκριμένη δεξιότητα ή γνώση σε κάποιο τομέα ως συνέχεια μια επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής εφαρμογής/ εμπειρίας.

Ο όρος ειδικός (expert) χρησιμοποιείται για να περιγράψει έμπειρους επαγγελματίες όπως ιατρούς, λογιστές, δασκάλους, καθηγητές, επιστήμονες αλλά έχει επεκταθεί ως όρος και πλέον περιλαμβάνει ζωγράφους, ηθοποιούς, λογοτέχνες, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, αθλητές, προπονητές και πολλούς άλλους ανθρώπους από ένα  μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.

Ο κανόνας των 10.000 ωρών

Σε αντίθεση με ότι πιστεύει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ότι δηλαδή το ταλέντο είναι αποκλειστικός παράγοντας που καθορίζει
την εξέλιξη ενός ανθρώπου σε ένα τομέα ο Έρικσον ήρθε με τη θεωρία του να ανατρέψει τα πάντα.

Έχοντας κάνει μελέτες σε κορυφαίους μουσικούς, σκακιστές, καλλιτέχνες, αθλητές κ.λπ. κατέληξε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 10.000 ώρες εξάσκησης σε ένα τομέα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών, ώστε να γίνει ειδικός/κορυφαίος σε αυτόν.

Τα φράγματα των 10.000 – 8.000 & 4.000 ωρών

Το βασικό πείραμα  ήταν να κάνει μία κατάταξη σε μουσικούς σε τρία επίπεδα : Εξαιρετικούς, καλούς και μέτριους και είδε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση στις ώρες που είχαν δαπανήσει στην ένασχόλησή τους με τη μουσική τους εξέλιξη. Έτσι τα όρια των 10.000 – 8.000 και 4.000 ωρών ήταν τα όρια για να γίνει κάποιος εξαιρετικός, καλός ή μέτριος.

Πώς εξηγεί η θεωρία την εξέλιξη που έχουν τα παιδιά θαύματα;

Αναφορικά με τα παιδιά θαύματα, η εξήγηση είναι ότι έχουν κάνει την σχετική δουλειά – τις ώρες “πτήσης” στον τομέα τους- σε πολύ μικρή ηλικία.

Expert Performance in Sports

(Σημείωση : Ο παραπάνω τίτλος είναι το βιβλίο του Ερικσον για την εφαρμογή της θεωρίας του στον αθλητισμό.)

Τί κρατάμε μεταξύ άλλων  από τη θεωρία και το έργο του Έρικσον για να το χρησιμοποιήσουμε στο προπονητικό μας έργο.

1. Μακροπρόθεσμος Σχεδιασμός. Ο προγραμματισμός της προπόνησης πρέπει να γίνεται σε βάθος χρόνου και όχι με στόχο την επίτευξη μερικών βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

2. “Σκόπιμη” Εξάσκηση. Όπως τονίζει δεν απαιτείται  απλά εξάσκηση  αλλά χρειάζεται  «σκόπιμη» εξάσκηση δηλαδή όχι απλά η προσπάθεια να επαναλάβουμε όσα ξέρουμε αλλά η προσπάθεια να ξεπεράσουμε τον εαυτό μος.  Ο Έρικσον απορρίπτει την έννοια του έμφυτου ταλέντου και δίνει βάρος στη σκληρή αυτοκριτική και την ατελείωτη εξάσκηση.

3.  Στόχος να γίνει ειδικός ο αθλητής στο άθλημα της επιλογής του και όχι απλά  ένας αθλητής που εκτελεί ένα πρόγραμμα.

4. Ο ρόλος του προπονητή είναι να επιταχύνει τη διαδικασία προς την υψηλή απόδοση και γνώση, με σημαντικά σχόλια – ανάδραση- που αρκετές φορές είναι σκληρά για τον εκπαιδευόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με το smart sport επικοικωνείστε στο  : info@triathlonworld.gr

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)