Δελτίο Τύπου Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου/ Απάντηση στη ΓΓΑ

Δελτίο Τύπου 2016 / Νο 1

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

 

 

 

Έντονη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Τριάθλου

για το λάθος – πλάνη της Γ.Γ. Αθλητισμού

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση μετά την αδικαιολόγητη απόφαση ανάκλησης

 

 

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου (Ε.Ο.ΤΡΙ) διαμαρτύρεται έντονα για την αδικαιολόγητη Υπουργική απόφαση με την οποία ανακλήθηκε η ειδική αθλητική αναγνώριση της ομοσπονδίας.

 

Μια απόφαση που αποτελεί προϊόν –θέλουμε να πιστεύουμε– πλάνης και όχι σκοπιμότητας των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), οι οποίες αγνόησαν επιδεικτικά την δημοσιευμένη και κοινοποιηθείσα σε αυτές αγωνιστική δραστηριότητα της ομοσπονδίας. Παρά τις συνεχείς συναντήσεις που είχαν προηγηθεί για το θέμα αυτό μεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου Γιώργου Γερόλυμπου και της πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

Με την απόφαση αυτή όχι μόνο επιχειρείται μία αδικαιολόγητη επέμβαση στην αυτονομία της Ε.Ο. Τριάθλου, αλλά στην ουσία τίθεται σε κίνδυνο η αγωνιστική δραστηριότητα δεκάδων αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων και εκατοντάδων αθλητών. Μάλιστα στην αρχή μίας Ολυμπιακής χρονιάς και εν όψει της συμμετοχής Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

 

Επίσης με το ανακοινωθέν τύπου των υπηρεσιών της ΓΓΑ που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση, αφήνονται υπόνοιες περί έλλειψης διαφάνειας στη λειτουργία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου. Πέραν του ότι η απόφαση της ανάκλησης στηρίζεται σε τυπικούς λόγους και όχι σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας, η Ε.Ο. Τριάθλου καταδικάζει κάθε τέτοια προσπάθεια σπίλωσης της διοίκησης και των σωματείων μελών της και δεν θα επιτρέψει τη συνέχισή της.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ε.Ο.ΤΡΙ:

 

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου στηρίζει ένα ερασιτεχνικό Ολυμπιακό άθλημα χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση ούτε έχει οποιαδήποτε άλλη στήριξη με δημόσιο χρήμα από το 2012 και, ως εκ τούτου, δεν διαχειρίζεται ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

 

Το άθλημα του Τριάθλου στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου έχει κατορθώσει να φιλοξενεί στην Ελλάδα την έδρα της Μεσογειακής Ομοσπονδίας Τριάθλου, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου, και μόνο το 2015 διοργάνωσε άνω των 10 μεγάλων αγώνων στην Ελληνική Επικράτεια με αποκορύφωμα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και Μεσογειακό κύπελλο στο Λουτράκι, την αναβίωση της Ολυμπιακής διαδρομής στην Βουλιαγμένη και τον ετήσιο αναπτυξιακό αγώνα spetsathlon στις Σπέτσες με συμμετοχή που ξεπέρασε το 2015 τους 1000 αθλητές, χωρίς καμία συνδρομή από την ΓΓΑ.

 

 

 

Επιπλέον συμμετείχε με τρείς αθλητές στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Baku 2015 και με δύο αθλητές στους Μεσογειακούς αγώνες στην Πεσκάρα 2015.

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου είναι η μοναδική ομοσπονδία για το άθλημα του Τριάθλου που είναι αναγνωρισμένη από την διεθνή ομοσπονδία (ITU-International Triathlon Union) και είναι αυτή που θα συνεχίσει να αναπτύσσει το άθλημα στην Ελλάδα υλοποιώντας το πρόγραμμα της το 2016, αρχίζοντας από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου στις 14/2/2016. Η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή και θα αντιδράσει σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της αυτονομίας της.

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου (Ε.Ο.ΤΡΙ) είναι μία υγιής ομοσπονδία που λειτουργεί επιτυχημένα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως άλλωστε υποχρεώθηκε τόσο αυτή όσο και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες λόγω της περικοπής των επιχορηγήσεων που της επιβλήθηκε.

 

Από ό,τι φαίνεται όμως, η επιτυχημένη αυτοχρηματοδοτούμενη λειτουργία της Ε.Ο.ΤΡΙ «ακυρώνει» το κρατικοδίαιτο μοντέλο της ΓΓΑ, της οποίας οι υπηρεσίες φαίνεται μέσω τέτοιων αποφάσεων να αναζητούν ρόλο, στραγγαλίζοντας την υγιή ανάπτυξη ενός Ολυμπιακού αθλήματος, υποσκάπτοντας ταυτόχρονα κάθε προσπάθεια για την εξέλιξη ενός νέου μοντέλου αυτοχρηματοδοτούμενης ανάπτυξης στον Αθλητισμό, ενώ θα έπρεπε στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες για την χώρα να προωθούνται και να επιβραβεύονται τέτοιες προσπάθειες.

 

Επιπροσθέτως, το Τρίαθλον είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα με ειδικές απαιτήσεις που δεν μπορεί να αναπτυχθεί από άλλη ομοσπονδία και πολύ περισσότερο από μια ομοσπονδία σαν την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Τρίαθλο και πολύ περισσότερο έχει αμφίβολη λειτουργία και φαίνεται να επιχειρείται από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ να αποκτήσει υπόσταση, μέσω των αγωνιστικών δραστηριοτήτων του Τριάθλου! Ιδιαίτερη έκπληξη μας προκαλεί η παντελής άγνοια των υπηρεσιών της ΓΓΑ για την υπαγωγή του Τριάθλου σε ένα άσχετο άθλημα με μόνο κριτήριο την ίδια κατάληξη στην ονομασία του αθλήματος!

 

Για τους λόγους αυτούς η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου γνωστοποιεί την πρόθεσή της να κινηθεί άμεσα εναντίον της απόφασης με την οποία ανακαλείται η ειδική αθλητική αναγνώριση της ομοσπονδίας ούτως ώστε να προστατευθούν οι Τριαθλητές σε μια Ολυμπιακή χρονιά και θα ενημερώσει άμεσα την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή επειδή θεωρεί ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επεμβαίνει στην αυτονομία του Ολυμπιακού αθλήματος του Τριάθλου στην Ελλάδα».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)