Τρίαθλο Half Ironman: Οι επιπτώσεις στην υγεία μας

Τρίαθλο Half Ironman: Οι επιπτώσεις στην υγεία μας

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA- Triathlon NZ Level 3 – Dave Scott Coaching Head Coach (Email :smartsportcoach@hotmail.com)

Εισαγωγή

Σε συνέχεια του άρθρου μας για τις επιπτώσεις στην υγεία από τη συμμετοχή σε μαραθώνιους, προχωράμε στην παρουσίαση των επιδράσεων που έχει στην υγεία η συμμετοχή σε αγώνες μεγάλης απόστασης Τριάθλου.

Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο μου Ironman σε ηλικία 22 ετών, με ελάχιστη τότε εμπειρία στο Τρίαθλο (2-3 έτη) και σημαντική άγνοια πολλών θεμάτων, αισθάνομαι την υποχρέωση να παραθέσω ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που ενδέχεται να βοηθήσουν τους αθλητές να κατανοήσουν καλύτερα τις φυσιολογικές επιβαρύνσεις ενός αγώνα τριάθλου μεγάλης απόστασης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρχε έλλειψη επιστημονικής έρευνας και δημοσιεύσεων πάνω στο θέμα, αλλά σήμερα διαθέτουμε πολλά δεδομένα που είναι χρήσιμο να μελετήσουμε.

Όπως στον μαραθώνιο, έτσι και στο τρίαθλο, παρατηρούμε ότι πολλοί συμμετέχοντες προέρχονται από ελλιπή αθλητική προετοιμασία και υποδομή. Ο ενθουσιασμός για τη συμμετοχή σε έναν αγώνα Ironman συχνά συνδυάζεται με την άγνοια πολλών επιστημονικών στοιχείων, οδηγώντας σε λάθος χρονικό προσδιορισμό του πρώτου εγχειρήματος (συνήθως νωρίτερα από ό,τι πρέπει), σε διαταραχή των ισορροπιών στη ζωή (προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική, αθλητική) και κυρίως σε λανθασμένη μακροπρόθεσμη διαχείριση του σώματος.

Η ευθύνη του προπονητή είναι να ενημερώνεται συνεχώς μέσω επιστημονικών μελετών, να διαχειρίζεται σωστά τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του αθλητή και να θέτει ως προτεραιότητα την υγεία του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τη διακοπή της συνεργασίας.

Πριν προχωρήσετε στην ανάγνωση του άρθρου, σας προτείνουμε να ανατρέξετε στο άρθρο μας για τις μυϊκές βλάβες που προκαλούνται κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου.

Σημαντικοί τομείς υγείας που αντιμετωπίζονται στο Τρίαθλο

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι προπονητές τριάθλου δίνουν έμφαση σε ζητήματα όπως:

  • Αφυδάτωση

  • Υπονατριαιμία

  • Υπογλυκαιμία

Η αυξανόμενη δημοσιότητα αυτών των θεμάτων έχει βελτιώσει την προετοιμασία των αθλητών. Ωστόσο, νέες έρευνες αναδεικνύουν επιπλέον ζητήματα, τα οποία προέρχονται από την εργασία ταλαντούχων και ανήσυχων ερευνητών.

Νέα ευρήματα

Πλέον, δίνεται περισσότερη έμφαση στις μυϊκές βλάβες, τόσο στους σκελετικούς μύες όσο και στον καρδιακό μυ.

Περιγραφή έρευνας

Σε έναν αγώνα Half Ironman (κολύμβηση 1900 μ., ποδηλασία 90 χλμ., τρέξιμο 21,1 χλμ.), οι συμμετέχοντες αθλητές παρείχαν δείγματα ούρων και αίματος πριν και μετά τον αγώνα, ενώ συμμετείχαν και σε μυϊκές δοκιμασίες (δοκιμασία άλματος για τα κάτω άκρα) για να αξιολογηθεί η μυϊκή κόπωση. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε σε μέτριες θερμοκρασίες (κάτω από 30°C).

Αιματολογικά αποτελέσματα

Όπως και στην αντίστοιχη έρευνα για τον μαραθώνιο, όλοι οι δείκτες μυϊκής βλάβης, όπως μυοσφαιρίνη, CK και LDH, ήταν σημαντικά αυξημένοι.

Ανάλυση ούρων

Ανιχνεύθηκαν ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, καθώς και κετόνες και πρωτεΐνες. Ειδικότερα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια αυξήθηκαν από 1,4 ± 0,3 σε 18,3 ± 51,5 U μL-1. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές συνέστησαν περαιτέρω διερεύνηση λόγω αυξημένων επιπέδων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μυϊκή κόπωση

Οι αθλητές που συμμετείχαν στην έρευνα εκτέλεσαν άλματα πριν και μετά τον αγώνα. Οι δείκτες μυϊκής κόπωσης σχετίστηκαν με:

  • 23% με τη μυοσφαιρίνη

  • 15% με τη συγκέντρωση χλωριούχων

  • 12% με την CK

  • 5% με την αφυδάτωση

Συνολικά, το 35% της πτώσης της αλτικής ικανότητας εξηγείται από τους δείκτες μυϊκής βλάβης. Οι αθλητές με τη μεγαλύτερη μείωση στην αλτική ικανότητα ήταν αυτοί με τις υψηλότερες τιμές των δεικτών.

Επίλογος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη υπό μέτριες θερμοκρασίες. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως 35°C, οι βλάβες θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο έντονες, πιθανόν συνδεόμενες με αφυδάτωση, υπονατριαιμία και υπογλυκαιμία.

Είναι απαραίτητες περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως την έκταση και σοβαρότητα των μυϊκών βλαβών, όχι μόνο στο μυϊκό σύστημα αλλά και στο καρδιακό, το ήπαρ και τα νεφρά. Η υγεία μας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και χρειάζεται πλήρης ιατρική και επιστημονική υποστήριξη κατά την προετοιμασία και τη συμμετοχή σε αθλητικά εγχειρήματα όπως το Ironman.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)