Ποιό το μέλλον των θαλασσών μας;

Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014

Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014

www.lesrencontresdelaterre.blogspot.com

www.gfa.gr

4 Μαρτίου 2014, 19:30

Διάλεξη στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ποιό το μέλλον των θαλασσών μας;

με τους

XAVIER DURRIEU DE MADRON

Πανεπιστήμιο Perpignan

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις, ένας κύκλος 6 ομιλιών με τίτλο « Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά : παρατηρώντας τον πλανήτη» και άξονα τα 4 πρωταρχικά στοιχεία του αρχαιοελληνικού κόσμου, θα προβάλει τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρατήρησης (διαστημικής, υποβρύχιας, επίγειας, υπόγειας) της Γης στα οποία συμμετέχουν ελληνικές και γαλλικές ερευνητικές ομάδες καθώς και επιφανείς Γάλλοι επιστήμονες.

Σε αυτό το πνεύμα, η ομιλία που διοργανώνεται στις 4 Μαρτίου και ώρα 19:30, στο  Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είναι αφιερωμένη στη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στη Μεσόγειο.

 

Κλιματική αλλαγή, ακραία φυσικά φαινόμενα, αστικοποίηση, ρύπανση… Κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να αποφανθεί με ακρίβεια για το πώς θα εξελιχθούν οι θάλασσες και οι ωκεανοί υπό την επίδραση μεγάλου αριθμού εξωτερικών πιέσεων. Επειδή δε η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και παρουσιάζει υψηλό βαθμό αστικοποίησης συνιστά ένα ειδικό πεδίο έρευνας που κινητοποιεί εκατοντάδες εργαστήρια και ερευνητές ανά την Ευρώπη, οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα την αντίδραση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων έναντι των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των φυσικών ανακατατάξεων.

Η συγκεκριμένη βραδιά είναι λοιπόν αφιερωμένη στη Μεσόγειο. Ο Xavier Durrieu de Madron και ο Ευάγγελος Παπαθανασίου, δύο επιστήμονες κύρους στον τομέα θαλασσών, θα μας δείξουν γιατί, ελλείψει δυνατότητας πρόβλεψης του μέλλοντος, οι παρατηρήσεις και τα μοντέλα μάς επιτρέπουν σήμερα να εξετάσουμε όλη τη γκάμα των πιθανοτήτων.

Στην ομιλία του με τίτλο «Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο θάλασσα», ο XAVIER DURRIEU DE MADRON, Διευθυντής ερευνών του Εθνικού κέντρου επιστημονικών ερευνών (CNRS) στο Πανεπιστήμιο του Perpignan, θα μιλήσει για τις προοπτικές που ανοίγονται από το γαλλικό ερευνητικό πρόγραμμα MERMEX (Marine Ecosystems Response in the Mediterranean Experiment – Πείραμα σχετικά με την αντίδραση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο) καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των συντονιστών του. Πρόκειται για ένα δεκαετές πρόγραμμα (2010-2020), που εντάσσεται στο πλαίσιο των MISTRALS (Mediterranean Integrated Studies at Regional And Local Scales – Oλοκληρωμένες μεσογειακές μελέτες σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα) και στοχεύει στην κατανόηση των περιβαλλοντικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου, υπό το βάρος της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Απαρτίζεται από 15 γαλλικά εργαστήρια, 100 ερευνητές και διεθνή εργαστήρια. Βάσει των παρατηρήσεων και της μελέτης της τροφικής αλυσίδας, των θαλάσσιων ρευμάτων και της οξυγόνωσης, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια πολλών αποστολών, οι επιστήμονες θα εκπονήσουν μοντέλα κατά τρόπο τέτοιο που να τους επιτρέπει να καταρτίσουν σενάρια σε κλίμακα ενός έτους, δέκα ετών ή ακόμη και ενός αιώνα.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του ΕΥAΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Διευθυντή ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, με θέμα «Για μία καθαρή θάλασσα το 2020». Ο Έλληνας επιστήμονας θα παρουσιάσει το ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα PERSEUS (Policy-orientated marine Environmental Research for the Southern European Seas – Πολιτικοκοκεντρική έρευνα του υποβρύχιου περιβάλλοντος στις θάλασσες της ΝΑ Ευρώπης ), το οποίο και συντονίζει. Το πρόγραμμα PERSEUS, στο οποίο συμμετέχουν 30 χώρες και 60 εργαστήρια, ερευνά, από το 2011, τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, αλλά δεν περιορίζεται απλώς στην καταγραφή ή στην επιστημονική αποτύπωση. Στόχος του προγράμματος είναι να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποία τα ευρήματα της προσπάθειας μεταφράζονται σε κοινωνικούς και οικονομικούς όρους, προκειμένου τελικά να προβλεφθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν στη λειτουργία της κοινωνίας οι αλλαγές στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Για πρώτη φορά, οι πολιτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους νέα εργαλεία, τα οποία θα στηρίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις, προκειμένου να αναστρέψουν τη σημερινή εικόνα της διαρκούς υποβάθμισης των δύο θαλασσών.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.

 

Το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις

 

Στην τέταρτη χρονιά του, το ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σάς προσκαλεί, πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, να ανακαλύψετε τους επιστήμονες που αφουγκράζονται τον πλανήτη και τις τεχνολογικές εφευρέσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας ολοένα και πιο προηγμένης παρατήρησης των φαινομένων.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και τα οικοσυστήματά της; Μπορεί να υπάρξει έγκαιρος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών; Μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι στο Αιγαίο πέλαγος; Πώς θα μπορούσαμε να ελέγξουμε καλύτερα την ποιότητα του αέρα στις μεγαλουπόλεις; Πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η παρατήρηση των ηφαιστείων της Γης με μεθόδους δορυφορικής τηλεπισκόπησης;

 

Πάνω από το κεφάλι μας, εκατοντάδες δορυφόροι παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση του πλανήτη ενώ χιλιάδες επίγειοι, εναέριοι και θαλάσσιοι επεξεργαστές σήματος στη Γη, εντοπίζουν, πραγματοποιούν συστηματική συλλογή και επεξεργασία μετρήσεων και καταγράφουν τις αλλαγές που συντελούνται. Σημαντικές όσο και κρίσιμες πληροφορίες στην υπηρεσία του πολίτη…
Από το Φεβρουάριο ως και τον Ιούνιο του 2014, το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις αφηγείται τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, με επίκεντρο τη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, χώρα που πλήττεται συχνά από φυσικές καταστροφές.

 

 

Πού και ποτέ ;

 

Oι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30/06/2014 και θα λάβουν χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο ίδρυμα Ευγενίδου, στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, στη Σχολή Μωραΐτη, στο λέξη-λόγος.

 

Ο συγκεκριμένος κύκλος ομιλιών θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου 2014 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στις 19:30, με τη λευκή επιταγή που έχει δοθεί στο Jean Jouzel, Διευθυντή του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace (CEA), αντιπρόεδρο της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) και στο Χρήστο Ζερεφό, Ακαδημαϊκό, κλιματολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή), Πρόεδρο του Μαριολοπούλειου – Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και φωτογραφικό υλικό.

 

Πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014:

http://lesrencontresdelaterre.blogspot.com/

http://www.lesvisuels.com/geo2014/

www.gfa.gr

large_water

Διοργανωτές και Συνεργάτες

 

Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Conférences Sans Frontières, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, μαζί με διάφορους συνεργάτες όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης (Caid), οι Εκδόσεις Πατάκη, η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά , η Σχολή Μωραΐτη, το λέξη-λόγος διοργανώνουν αυτήν τη σημαντική «συνάντηση με τη Γη», προάγοντας την επιστήμη μέσα από μια ελληνογαλλική συνεργασία.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)