Ελληνική ποδηλασία : Γιάννης Ταμουρίδης…Αλλαγή Σελίδας!

Ο κορυφαίος ;έλληνας αθλητής στην ποδηλασία δρόμου εξηγεί στην προσωπική του ιστοσελίδα τα προσωπικά του πλάνα και σκέψεις για το μέλλον του στην ποδηλασία :

“Άργησα πολύ να γράψω κάτι για το φινάλε της χρονιάς, μιας χρονιάς που θα μπορούσα να γεμίσω άνετα ένα βιβλίο με τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που μου χάρισε. Πρώτα όμως ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα στο μυαλό μου για το μέλλον μου στο χώρο της ποδηλασίας. Καλούμαι να πάρω μια δύσκολη απόφαση έχοντας φτάσει στο αποκορύφωμα  της καριέρας μου. Ήδη έχω πετύχει πολύ περισσότερα απ’ αυτά που ονειρευόμουν όταν πρωτοξεκίνησα πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κατακτώντας μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στα αγωνίσματα της Πίστας και συμμετέχοντας στους πιο φημισμένους ποδηλατικούς αγώνες Δρόμου. Αλλά τώρα καλούμαι να αποφασίσω εάν θα συνεχίσω να προσφέρω σ’ αυτό το άθλημα, συνεχίζοντας την αγωνιστική μου σταδιοδρομία ή προσφέροντας στο χώρο αξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια από κάποια άλλη θέση. Όσο κι αν διχάζομαι να πάρω μια απόφαση, όπως οι σκέψεις μου από τον τελευταίο αγώνα, τα θέλω μου  βρίσκονται κάπου στη μέση. Δεν είναι τελικά τόσο εύκολο όσο νόμιζα να περάσω από το ένα άκρο στο άλλο και σίγουρα θα χρειαστώ ένα μεταβατικό στάδιο για να το πετύχω αυτό. Απ’ τη στιγμή κιόλας που βλέπω ότι σωματικά είμαι κάθε χρόνο και καλύτερα θα ήταν άδικο να σταματούσα αυτήν την εξέλιξη.
Δυστυχώς με το κλείσιμo της Euskaltel και την κρίση που υπάρχει στον χώρο, 5 ομάδες έκλεισαν αφήνοντας  σχεδόν 120 αθλητές δίχως συμβόλαιο, η παραμονή μου σε επίπεδο Pro Tour είναι αδύνατη.  Έτσι μετά από μια πετυχημένη χρονιά σαν την φετινή, συμμετέχοντας  στους μεγαλύτερους ποδηλατικούς αγώνες και Γύρους η επιστροφή μου και πάλι σε επίπεδο Continental είναι αναπόφευκτη.
Πάντα είχα σαν κίνητρο να κάνω ένα βήμα μπροστά και να ορίζω καινούριους και δυσκολότερους στόχους ανεβαίνοντας επίπεδα. Αργά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να καταφέρνω συνεχώς κάτι παραπάνω ξεπερνώντας κάθε φορά τον ίδιο μου τον εαυτό. Του χρόνου όμως θα προσπαθήσω να σηκώσω λίγο το πόδι από το γκάζι θέλοντας να αφιερώσω παράλληλα χρόνο και ενέργεια βοηθώντας την ανάπτυξη και εξέλιξη της ποδηλασίας. Ξεκινώντας από την ομάδα μου θα προσπαθήσω να μεταδώσω την εμπειρία μου πρώτα απ’ όλα στους συναθλητές μου, βοηθώντας τους να πετύχουν όσα ονειρευόμουν κάποτε κι εγώ.
Έπειτα θα θέσω έναν υψηλό στόχο που θα μου δώσει ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσω να κάνω πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου, όπως η κατάκτηση μιας Φανέλας που μου ξεφεύγει τα τελευταία χρόνια…Γιατί όσο κι αν ακούγεται εγωιστικό, ακόμα και μια δεύτερη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα δεν με συγκινεί ιδιαίτερα εάν δεν έχω το κίνητρο της διάκρισης.
Πρώτα από όλα όμως έχω σκοπό να παρατείνω την ξεκούραση λίγο παραπάνω από το κανονικό αφού τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχω κάνει καμιά ‘κοιλιά’ και κρίνεται αναγκαία βάση προγραμματισμού. Άλλωστε αυτή είναι η περίοδος της σεζόν που μπορώ να απολαύσω το ποδήλατο χωρίς ‘πρέπει, υποχρεώσεις και προγραμματισμό και να αφιερώσω χρόνο σε φίλους κι οικογένεια που τόσο πολύ μου έλειψαν όλο αυτο τον καιρό που ‘ταξίδευα΄ στους δρόμους του εξωτερικού!

Καλό χειμώνα σε όλους και σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για την στήριξη και την συμπαράσταση που μου δείξατε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς!”

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)