Τρίαθλο & Καφείνη

Το  Τρίαθλο αποτελείται από τα τρία πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο: Κολύμβηση, Ποδηλασία και Τρέξιμο.

Το  Τρίαθλο αποτελείται από τα τρία πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο: Κολύμβηση, Ποδηλασία και Τρέξιμο.

Αποτελέσματα Διαδικτυακής έρευνας του Triathlon Lab

  • Για ποιος λόγους καταναλώνουν ροφήματα καφέ οι ερασιτέχνες ενήλικες αθλητές αντοχής (τριάθλου, μαραθωνίου, ποδηλασίας, κολύμβησης κ.λπ), πόσο συχνά και τι ώρα μέσα στην ημέρα;

  • Ποια είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα  καφέ στους ενήλικες αθλητές αντοχής;

  • Ποια τα οφέλη και ποιες οι παρενέργειες που έχουν βιώσει από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη στην καθημερινότητά τους, στις προπονήσεις και τους αγώνες τους;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA (Email : smartsportcoach@hotmail.com)

Έρευνα : Triathlon Lab Athens (Email :info@triathlonlab.gr & Mobile : 6937170260)

Εισαγωγή

Μετά την απομάκρυνση της καφεΐνης από την λίστα των απαγορευμένων ουσιών έγιναν αρκετές μελέτες από επιστημονικές ομάδες ώστε να διαπιστωθεί εάν και σε τι βαθμό οι αθλητές χρησιμοποιούν την καφεΐνη για αύξηση της αθλητικής τους απόδοσης.

Ερευνητές από την Ισπανία έκαναν μετρήσεις καφεΐνης σε ούρα τα οποία είχαν συλλεγεί σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες από το 2004 έως το 2008 για να υποβληθούν σε έλεγχο anti- doping.

Η συγκέντρωση καφεΐνης μετρήθηκε στα ούρα με την χρήση αέριου χρωματογράφου και φασματογραφίας μάζας.

Το όριο ανίχνευσης ήταν 0.1 µg•mL(-1). Τα αποτελέσματα πολύ ενδιαφέροντα:

  • Το 73.8% των δειγμάτων περιείχαν καφεΐνη πάνω από το όριο ανίχνευσης.

  • Το 67,3% των ούρων είχαν συγκεντρώσεις καφεΐνης λιγότερο από 5 µg•mL(-1).

  • Μόνο 0,6% των δειγμάτων ούρων ξεπέρασαν το όριο για θετικό δείγμα που ίσχυε παλαιότερα, δηλαδή(12 µg•mL(-1)).

  • Το Τρίαθλο παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης της καφεΐνης σε υψηλές συγκεντρώσεις (3.3 ± 2.2 µg•mL(-1)) ακολουθούμενο από την ποδηλασία (2.6 ± 2.0 µg•mL(-1)) και την  κωπηλασία (1.9 ± 1.4 µg•mL(-1)).

Είναι σαφές ότι η διείσδυση της καφεΐνης είναι πολύ μεγάλη στα αθλήματα αντοχής, τόσο σε επίπεδο elite όσο και ερασιτεχνών αθλητών.

Έρευνα στην Ελλάδα

Σε συνέχεια ερευνών που μελετήσαμε καθώς και προσωπικών συνεντεύξεων με αθλητές καθίσταται σαφές ότι η χρήση της καφεΐνης από τους αθλητές αντοχής είναι συστηματική, καθημερινή και σε πολύ μεγάλο ποσοστό μη υπολογισμένη σωστά.

Σε συνέχεια των παραπάνω εμείς  ως Triathlon Lab  ζητήσαμε διαμέσου διαδικτύου (τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου) σε ενήλικες αθλητές αντοχής (τρίαθλο, δρομείς, ποδηλάτες, κολυμβητές) να απαντήσουν σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που είχαμε συντάξει. Στόχος μας να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τις γνώσεις, στάσεις και καταναλωτικές συνήθειες τους αναφορικά με την κατανάλωση καφέ και προϊόντων καφέ.

Θεωρούμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιευτούν αυτά τα αποτελέσματα και να ευαισθητοποιήσουμε για την ανάγκη να υπάρχει καλύτερη γνώση όσο και προσεχτική λήψη καφέ ή προϊόντων καφέ  από τους αθλητές, ιδιαίτερα σε συνθήκες περιβαλλοντικών συνθηκών όπως η Ελλάδα.

Πιο δημοφιλή ροφήματα

Από τα ροφήματα και σκευάσματα καφεΐνης ο καφές είναι το πιο δημοφιλές με καθημερινή κατανάλωση σε ποσοστό 92,86% (Ερώτηση : «Ροφήματα & σκευάσματα καφεΐνης που καταναλώνετε σχεδόν καθημερινά -πολλαπλές απαντήσεις») . Ακολουθεί το τσάι με μόλις 14,29% να απαντούν ότι το καταναλώνουν καθημερινά, ενώ αναψυκτικά με καφεΐνη, gel με καφεΐνη καθώς ενεργειακά ποτά δεν κατάφεραν το καθένα από αυτά να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 10%.

Συχνότητα κατανάλωσης καφέ

Το 50% καταναλώνει/ πίνει καφέ 2 φορές μέσα στην ημέρα, το 25% καταναλώνει καφέ 3 φορές μέσα στην ημέρα και το 21,43% μόνο μία φορά την ημέρα.

Ώρες κατανάλωσης του καφέ

Η συντριπτική πλειοψηφία πίνει καφέ το πρωί και καθώς προχωρά η ημέρα η κατανάλωση καφέ μειώνεται.

Ώρες κατανάλωσης καφέ:

  • 8:00 με 12:00 – 92,86%

  • 12:00 με 16:00 – 50,00%

  • 16:00 με 20:00 –  35,71%

  • 20:00 με 24:00 – 10,71%

Λόγοι κατανάλωσης καφέ

Στην ερώτηση γιατί καταναλώνουν καφέ και με τη δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων ξεχωρίζουμε με μεγάλη διαφορά την απάντηση που αφορά την απόλαυση του ροφήματος με ποσοστό 85,71%.

Οι απαντήσεις είναι οι εξής

  • Απόλαυση ροφήματος – 85,71%

  • Νοητική εγρήγορση – 50,00%

  • Εθισμός – 25,00%

  • Βελτίωση Αθλητικής Απόδοσης – 21,43%

  • Κοινωνικοί Λόγοι – 10,71%

Φυσικά αυτές είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι αθλητές/ καταναλωτές του καφέ και γι’ αυτό η απάντηση που αφορά την εξάρτηση δεν συγκεντρώνει παρά μόνο ένα 25%.

Γνωρίζετε την ποσότητα που καταναλώνετε;

Στην ερώτηση «Γνωρίζω επακριβώς  την μέγιστη ποσότητα καφεΐνης που πρέπει να καταναλώνω καθημερινά”:

  • Το 42,86 απάντησε «Ούτε Συμφωνώ/ Ούτε Διαφωνώ»

  • Το 17,86 «Συμφωνώ»

  • Το 17,86 «Διαφωνώ»

 

Στην ερώτηση «Γνωρίζω επ’ ακριβώς τα mg καφεΐνης που καταναλώνω καθημερινά”

  • To 28,57% απάντησε «Ούτε Συμφωνώ Ούτε Διαφωνώ»

  • Το 25% απάντησε «Διαφωνώ»

  • Το 17,86% απάντησε «Συμφωνώ»

  • Το 14,21% απάντησε «Διαφωνώ  Απόλυτα»

Παρενέργειες από τη χρήση καφεΐνης

Αναφορικά με τις παρενέργειες από τη χρήση καφεΐνης τις οποίες έχουν βιώσει οι συμμετέχοντες στην έρευνα εστίασαν στις παρακάτω:

  • Αυπνία – 57,14%

  • Νευρικότητα – 53,57%

  • Ταχυκαρδία – 46,43%

  • Έντονη Διούρηση – 39,29%

  • Γαστρεντερικές διαταραχές – 14,29%

Οφέλη από την χρήση καφεΐνης στην άσκηση

Αναφορικά με τις Θετικές επιπτώσεις που έχουν βιώσει οι συμμετέχοντες στην έρευνα από τη χρήση καφεΐνης στον αθλητισμό έχουμε τις εξής απαντήσεις να επιλέγονται:

  • Μείωση υποκειμενικής αίσθησης κόπωσης 42,86%

  • Βελτίωση Συγκέντρωσης 42,86%

  • Αύξηση Χρόνου Εξάντλησης 32,14%

  • Βελτίωση ισχύος και αθλητικής επίδοσης 14,29%

 

Σύντομα συμπεράσματα

Από την σύντομη έρευνα που πραγματοποιήσαμε προκύπτουν κάποιες σημαντικές τάσεις και ενδείξεις αναφορικά από τη χρήση προϊόντων καφεΐνης από τους αθλητές αντοχής.

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές προϊόν με καφεΐνη στους αθλητές αντοχής που καταναλώνεται 2 με 3 φορές την ημέρα, κυρίως τις πρωινές ώρες. Η βασική αιτία κατανάλωσης όπως τουλάχιστον αποφαίνονται οι ίδιοι οι καταναλωτές είναι για την ευχαρίστηση του ροφήματος.

Στην μεγάλη πλειοψηφία τους ούτε γνωρίζουν επακριβώς την ποσότητα των mg καφεΐνης που καταναλώνουν καθημερινά ούτε την μέγιστη ποσότητα που θα μπορούσαν/ έπρεπε να καταναλώνουν.

Η Αυπνία, η νευρικότητα, η ταχυκαρδία και η έντονη διούρηση είναι οι βασικές παρενέργειες που έχουν βιώσει ενώ τα βασικά οφέλη στην άσκηση που έχουν βιώσει είναι η μείωση της υποκειμενικής αίσθησης κόπωσης, η βελτίωση της συγκέντρωσης και η αύξηση του χρόνου εξάντλησης κατά την άσκηση.

Παρότι η μορφή της δειγματοληψίας όσο και η μορφή της έρευνας όσο και το μέγεθος του δείγματος δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σίγουρα μπορούμε να δούμε σημαντικές τάσεις και πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να πραγματοποιηθεί μία περαιτέρω σχετική έρευνα.

Triathlon Lab

Υπεύθυνος Επικοινωνίας Γιάννης Ψαρέλης

Email :smartsportcoach@hotmail.com

Κινητό : 6937170260

Triathlon Training Achieve your goals

Προπονητής Τριάθλου

Ironman 70.3 Greece Training Made Easy

Summary
Article Name
Τρίαθλο & Καφείνη
Description
Για ποιος λόγους καταναλώνουν ροφήματα καφέ οι ερασιτέχνες ενήλικες αθλητές αντοχής (τριάθλου, μαραθωνίου, ποδηλασίας, κολύμβησης κ.λπ), πόσο συχνά και τι ώρα μέσα στην ημέρα; Ποια είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα  καφέ στους ενήλικες αθλητές αντοχής; Ποια τα οφέλη και ποιες οι παρενέργειες που έχουν βιώσει από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη στην καθημερινότητά τους, στις προπονήσεις και τους αγώνες τους;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)