Athens Classic Marathon : Στατιστική Ανάλυση

Κείμενο : Κώστας Χαραμής – Συντακτική Ομάδα Athens Journal. Στο φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας τερμάτισαν σχεδόν 10,500 δρομείς.  Ο Φέλιξ Κάντι ήταν πρώτος με χρόνο 2.10’37” και σημείωσε ρεκόρ διαδρομής, ενώ ο τελευταίος τερμάτισε σε οκτώ ώρες και δώδεκα λεπτά.   Ενδιάμεσα, όμως, τι έγινε:

 

Σαν θεατής απο τις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου, κάτι μου έκανε μεγάλη εντύπωση: μετά τον Κάντι και για τα επόμενα 30 ολόκληρα λεπτά πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού μόλις 18 αθλητές, δηλαδή ένα απειροελάχιστο 0,17% του συνόλου που τερμάτισε.

 

Αλλά και για τα επόμενα 20 λεπτά, δηλαδή για χρόνο μέχρι 3 ώρες – σχεδόν 50% παραπάνω από τον πρώτο –  ο αριθμός των δρομέων που έφτασαν στο Στάδιο ήταν πολύ μικρός: μόνο 100 επιπλέον αθλητές.  Στο σύνολο, λοιπόν, μόνο 118 άτομα τερμάτισαν σε 3 ώρες ή λιγότερο – ποσοστό 1.1%.  Ιδωμένο αλλιώς, το 99% αυτών που πήραν μέρος στο Μαραθώνιο ήταν ακόμα στο δρόμο μετά από τρεις ώρες τρεξίματος.

 

Το παρακάτω γράφημα δείχνει παραστατικά την εικόνα των αποτελεσμάτων του Μαραθωνίου.

1.jpg

 

Μαραθώνιος Αθήνας 2014

 Χρόνος Τερματισμού και Ποσοστά Αθλητών
Οι μπλέ μπάρες δείχνουν το ποσοστό των αθλητών που τερμάτισε μεταξύ των συγκεκριμένων χρόνων και οι κόκκινες το προοδευτικό σύνολο.  Δηλαδή, για παράδειγμα, το 20.9% των αθλητών τερμάτισαν με χρόνο μεταξύ 4.00′ – 4.30′, ενώ μέχρι τις 4.30′ είχε τερματίσει το 44.1% του συνόλου.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο διάμεσος (mean) χρόνος, δηλαδή ο χρόνος στον οποίο το 50% των δρομέων είχε ήδη τερματίσει: 4.35′.

 

Το δικό μου συμπέρασμα: οι χρόνοι των πρωταθλητών αντιπροσωπεύουν ελάχιστους δρομείς, ενώ ακόμα και σχεδόν μιάμιση ώρα αργότερα από τον πρώτο (δηλ. στο 3.30′) μόνο 6% από όλους που έτρεξαν είχαν τερματίσει.  Σαν ανταγωνιστικοί ερασιτέχνες αθλητές, λοιπόν, πιστεύω οτι οι συγκρίσεις που κάνουμε για τις επιδόσεις μας καλό θα ήταν να φωτίζονται και με τα παραπάνω δεδομένα.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)