12ο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας : Αφή φλόγας

Άναψε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Φλόγα για το 12ο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας που θα γίνει στην Ουτρέχτη και ξεκίνησε ήδη το ταξίδι της για την ολλανδική πόλη που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση από τις 14 ως τις 19 Ιουλίου.

 Η Φλόγα άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο, από τις αχτίδες του ηλίου στη δάδα που κρατούσε η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη και στη συνέχεια η Φλόγα παραδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Ουτρέχτη 2013» κα Rinda den Besten.

Λαμπαδηδρόμος ήταν η Αλεξάνδρα Ψωμά, αθλήτρια του βόλεϊ που γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1997 και θα αγωνιστεί στην Ουτρέχτη.

Είχε προηγηθεί το τελετουργικό με τις 20 Ιέρειες στη χορογραφία «Καρυάτιδες» της Αρτέμιδας Ιγνατίου, ενώ την Τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκ μέρους της ολλανδικής αποστολής, ο Γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ολλανδίας Gerard Dielessen, o Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα Jan Versteeg, αλλά και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, o Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κατσιαδάκης και μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων ανέφερε:«Η Φλόγα που άναψε σε αυτό το μοναδικό μνημείο του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, θα φωτίσει σε λίγες ημέρες το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας της Ουτρέχτης. Την ιδέα για την υλοποίηση του Ολυμπιακού Φεστιβάλ είχε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δρ. Ζακ Ρογκ, και βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν για το Ολυμπιακό κίνημα, με στόχο  έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο μέσω της εκπαίδευσης των νέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στις Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών της Ευρώπης,  καθώς δίνει την ευκαιρία στους νέους και τις νέες να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, αγωνιζόμενοι σε ένα περιβάλλον φιλίας και ευγενούς άμιλλας. Η καθιέρωση των Ολυμπιακών Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, σε συνδυασμό με την επιτυχία που γνώρισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, που έγιναν για πρώτη φορά το 2010 στη Σιγκαπούρη και το 2012 στο Ίνσμπρουκ, δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία το Ολυμπιακό Κίνημα θέλει να εμφυσήσει στην αθλητική νεολαία – το μέλλον δηλαδή του πλανήτη μας – τις Ολυμπιακές Αρχές και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.»

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ κ. Ισίδωρος Κούβελος επισήμανε: «Από χέρι σε χέρι, η φλόγα αυτή θα ταξιδέψει ζωντανή και δυνατή, μέχρι να φτάσει στους αγωνιστικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες γεμίζοντας με ελπίδα και αγάπη τις καρδιές των νεαρών αθλητών που θα συμμετάσχουν σε αυτούς. Το Ολυμπιακό Κίνημα, αγαπητοί φίλοι, στηρίζεται στους νέους. Σε αυτούς κυρίως απευθύνεται. Και με αυτούς κοιτάζει το μέλλον με ελπίδα.

Ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, την επέτειο της γέννησης του οποίου γιορτάζουμε φέτος, στήριξε με πάθος τη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού στις νεότερες γενιές και η Ολυμπιακή Παιδεία υπήρξε γι’ αυτόν, ο μοναδικός οδηγός για τη διάπλαση του νέου μέσα από την αρμονική καλλιέργεια σώματος και πνεύματος. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετούν οι Αγώνες αυτοί, που απευθύνονται στους νέους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Οι νεαροί συμμετέχοντες θα αγωνισθούν, όχι για μετάλλια και ρεκόρ, αλλά για να εφαρμόσουν στην πράξη τις Αξίες του Ολυμπισμού και να γίνουν οι αυριανοί πρεσβευτές του».

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Ουτρέχτη 2013» κα Rinda den Besten είπε: «Για τους αθλητές του Ολυμπιακού Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας οι Ολυμπιακές παραδόσεις είναι πολύ σημαντικές, καθώς είναι η εισαγωγή τους στον Ολυμπισμό και συνήθως η αφετηρία της διαδρομής τους προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, οι αθλητές που αγωνίζονται στα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας μεγαλώνοντας εξελίσσονται σε Ολυμπιονίκες. Γι ‘αυτό και είναι τόσο σημαντικό να έχουμε την πραγματική Φλόγα να τους εμπνέει.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η Φλόγα έρχεται στην Ολλανδία. Η παράδοση της Φλόγας ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που η φλόγα επιστρέφει σήμερα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην πόλη που φιλοξενεί το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, την Ουτρέχτη».

Τα Oλυμπιακά Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας απευθύνονται σε νέους αθλητές απ’ όλη την Ευρώπη ηλικίας 14 έως 18 ετών. Περίπου 2.500 αθλητές συμμετέχουν και τα εννέα ολυμπιακά αθλήματα που διεξάγονται στο πλαίσιο τους είναι: κλασικός αθλητισμός, μπάσκετ, ποδηλασία, γυμναστική, χάντμπολ, τζούντο, κολύμβηση, τένις και βόλεϊ.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)