Το σχέδιο για το ξεπούλημα του Ελληνικού & των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγιου Κοσμά.

Με αφορμή τον αυριανό “Μητροπολιτικό Αγώνα Τρεξίματος” που διοργανώνει ο Δήμος Ελληνικού στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού για το ξεπούλημα του Ελληνικού/ Αγιου Κοσμά.

Σε συνέχεια των διαδικασιών που έχουν δρομολογήσει τους τελευταίους μήνες κυβέρνηση και τρόικα, ήρθε στη δημοσιότητα στις 16 Φεβρουαρίου ένα επαίσχυντο σχέδιο νόμου για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού. Με το νόμο αυτό διαμορφώνεται ένα ελαστικό πλαίσιο χρήσεων και όρων δόμησης, καθώς και ένα ευέλικτο πλέγμα διαδικασιών εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου, με αποκλειστικό στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μελλοντικών επενδυτών.

Ανάμεσα σε άλλα το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

  • Περιέρχεται στην Ελληνικό ΑΕ η χρήση, η διοίκηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της παραλίας του Αγίου Κοσμά, και συγκεκριμένα του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας, ακριβώς όπως έχει ήδη συμβεί με την έκταση του πρώην αεροδρομίου.
  • Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προσχώσεων στο θαλάσσιο μέτωπο όπου θα επιτρέπεται και η οικοδόμηση .Παραχωρείται  η παραλία , ο αιγιαλός αλλά και η θάλασσα και ο βυθός της.
  • Προσδιορίζονται εξαιρετικά υψηλοί όροι εκμετάλλευσης της γης με ΣΔ που κυμαίνονται από 0,2 έως 2,2 (!) και κάλυψη 30% με 40%, υπερβαίνοντας δηλαδή ακόμα και τους ιδιαίτερα υψηλούς όρους που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος.
  • Ανάβει το πράσινο φως αφενός για να ανεγερθούν ουρανοξύστες και άλλες φαραωνικές κτιριακές κατασκευές, αφετέρου για να δημιουργηθούν τεχνητά νησιά και λιμενικές εγκαταστάσεις κατά τα πρότυπα του Dubai, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για τη φυσιογνωμία των ακτών της Αττικής, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και το αστικό τοπίο.
  • Επιτρέπεται η ανάπτυξη κάθε είδους χρήσεων, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων τουριστικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ, εμπορικές χρήσεις μεγάλης κλίμακας, λιμενικές εγκαταστάσεις, θεματικά πάρκα, καζίνα, κατοικίες, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια και κέντρα διασκέδασης. Παράλληλα όχι μόνο αγνοείται επιδεικτικά η παρουσία και η σημασία των υφιστάμενων χρήσεων κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, διοίκησης και μεταφορών, αλλά ασκούνται έντονοι εκβιασμοί για την άμεση απομάκρυνσή τους από το χώρο.
  • Προβλέπεται η δημιουργία δήθεν Μητροπολιτικού Πάρκου  2.000στρ, που όχι απλά γίνεται και αυτό αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης από επενδυτές, αλλά δεν είναι καν κοινόχρηστο.
  • Με λεπτομερείς ρυθμίσεις για τις θεσμικές διαδικασίες και τη λειτουργία των αρμόδιων φορέων, επιταχύνονται όλες οι φάσεις υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου (έκδοση περιβαλλοντικών όρων, έκδοση οικοδομικών αδειών κτλ) και προβλέπονται μέτρα για την παράκαμψη της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας (π.χ. για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού, τις κατεδαφίσεις κτιρίων, την εισφορά σε γη και χρήμα, κτλ).
  • Κατά την τρέχουσα πρακτική άσκησης πολιτικής, προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής ακριβοπληρωμένων εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό που θα συμμετάσχει στις διαδικασίες έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου, ενώ από τη συζήτηση για το μέλλον του Ελληνικού αποκλείονται παντελώς η τοπική αυτοδιοίκησης, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του τόπου μας, καθώς και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αθήνας.
  • Επιδιώκουν την βίαιη  έξωση και σε χρόνο ρεκόρ  όλων των υπηρεσιών και φορέων  που στεγάζονται σε κτίρια εντός του ευρύτερου χώρου  μεταξύ των οποίων  είναι ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης , Σύλλογοι πολιτιστικοί, Αθλητικοί, Νομικά  Πρόσωπα με εγκαταστάσεις  ΑΜΕΑ ,ΟΚΑΝΑ κλπ.
  • Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί με τον πιο προκλητικό τρόπο για το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία ενός δημόσιου και  κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου στο σύνολο της έκτασης, προσπαθεί να εξαγοράσει τους δήμους της περιοχής προσφέροντας μέσω του Πράσινου Ταμείου, ενός φορέα που η ίδια έχει πρακτικά ακυρώσει, ενός μέρους της υπεραξίας από την εκμετάλλευση του Ελληνικού.

 

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς αιδώ το κοινωνικά και περιβαλλοντικά καταστροφικό της έργο. Θα μας βρει μπροστά της, αντίθετους σε οποιαδήποτε απόπειρα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και διεκδικώντας τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου για όλους του κατοίκους της Αθήνας!

Το Σχέδιο Νόμου:

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1582&language=el-GR

 

 

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)