Η Εβδομάδα πριν τον αγώνα

Ετοιμαστήκατε τόσο καιρό για τον αγώνα, ήρθε η ώρα για το φορμάρισμα. Δεν θα θέλετε βέβαια να πάτε στον αγώνα κουρασμένοι. Το φορμάρισμα είναι η μείωση του όγκου της προπόνησης, ώστε το σώμα να συνέλθει, για να βελτιωθεί η απόδοση τη μέρα του αγώνα. Οπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να είναι το ίδιο για όλους τους αθλητές. Εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση, το πόσο γρήγορα αποθεραπεύεται, τη διάρκεια του αγώνα, τη σημασία του αγώνα. Ετσι αθλητές με καλύτερη φυσική κατάσταση δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για αποθεραπεία, απ’ότι αθλητές λιγότερο προπονημένοι. Γενικά, όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει ένας αγώνας, τόσο μεγαλύτερης διάρκειας θα είναι και το φορμάρισμα για να μειωθεί ο όγκος της προπόνησης. Επίσης, αν ένας αθλητής ετοιμάζεται ειδικά για έναν αγώνα, το φορμάρισμα θα είναι τελείως διαφορετικό από το αν ο αθλητής θέλει απλά να τρέξει τον αγώνα για «δυνατή προπόνηση». Ετσι, κάτι που δουλεύει σε έναν αθλητή, δε σημαίνει οτι δουλεύει σε όλους. Γι’αυτό μην κάνετε πειράματα και προσπαθείστε να βρείτε τι δουλεύει καλύτερα για εσάς προσωπικά.

Σε γενικές γραμμές, η αερόβια βάση θα αντέξει περισσότερο παρά η καρδιαγγειακή ισχύς. Ετσι, κατά το φορμάρισμα, ο όγκος ή η ποσότητα της προπόνησης που γίνεται, μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ενώ κάποιες διαλειμματικές προπονήσεις έντασης μπορούν να συνεχιστούν για την τόνωση του καρδιαγγειακού. Ομως και αυτές οι προπονήσεις πρέπει να μειωθούν σημαντικά τις μέρες πριν τον αγώνα, για να προλάβει ο οργανισμός να αναρρώσει. Για παράδειγμα, για έναν αγώνα την Κυριακή, οι ποιοτικές προπονήσεις του τρεξίματος δεν πρέπει να συνεχιστούν πέρα από την Πέμπτη, της ποδηλασίας και της κολύμβησης όχι μετά την Παρασκευή. Το Σάββατο, είτε ξεκουράζεστε τελείως, είτε κάνετε μικρές προπονήσεις τελείως χαλαρές.

Ομως, επειδή η προπόνηση μειώνεται σημαντικά, προσέξτε μην πάρετε βάρος την εβδομάδα αυτή. Θα πρέπει οι αποθήκες γλυκογόνου των μυών να γεμίσουν, αλλά αφού μειώνεται η προπόνηση, θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)