Ηλίας Λυμπέρης : Most Committed Triathlete of the month

H Αθηναική Ομάδα Τριάθλου (Athens Triathlon Team created by TriathlonWorld & Smart Sport) συνεχίζει τον θεσμό του Most Committed Triathlete of the month. Για ακόμα μία φορά η επιλογή ήταν δύσκολη, όπως και τον Οκτώβριο που είχαμε επιλέξει τον Παναγιώτη Σαρρή.
Υπάρχουν ορισμένοι αθλητές στην ομάδα μας, όπως ο Παναγιώτης οι οποίοι δεν χάνουν προπόνηση ακόμα και εάν έχουν πολύ έντονο επαγγελματικό πρόγραμμα, ακόμα και εάν έχουν την ευτυχία να έχουν νεογέννητο μωρό το οποίο τους ξυπνάει κάθε βράδυ. Για ακόμα μία φορά πολύ δύσκολη η επιλογή μας. Ηλίας, Παναγιώτης, Σπύρος, Αντώνης, Γεράσιμος δυσκολεύουν όλο και πιο πολύ την απόφασή μας.
Για τον Νοέμβριο επιλέξαμε τον Ηλία επιβραβεύοντας την συνολική αφοσοίωση στην προπόνηση τους τελευταίους μήνες, την συνεχή πρόοδό του και στα τρία αθλήματα και κυρίως το γεγονός ότι εκφράζει όλες τις αξίες ενός τριαθλητή. Ο Ηλίας δεν νοιάζεται μόνο για την ατομική του βελτίωση αλλά ενδιαφέρεται για την πρόοδο όλων των αθλητών της ομάδας. Στις ποδηλατικές προπονήσεις θα βοηθήσει άλλους αθλητές που έχουν μείνει πίσω από το γκρουπ, ξαναφέρνοντάς τους μέσα στο γκρουπ, θα δώσει συμβουλές σε νέα μέλη της ομάδας, δεν αργοπορεί ποτέ στις προπονήσεις, είναι πάντοτε πολύ ευγενικός με όλους….
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Ηλίας τον Νοέμβριο είχε ένα πάρα πολύ δύσκολο προπονητικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα συμμετείχε σε κάποιους αγώνες χωρίς καθόλου ξεκούραση.
TriathlonWorld : Ηλία μίλησε μας λίγο για εσένα. Που γεννήθηκες τί έχεις σπουδάσει, που δουλεύεις και κυρίως δώσε μας ένα σύντομο αθλητικό σου βιογραφικό.
Ηλίας Λυμπέρης : Γεννήθηκα πριν από 31 χρόνια το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασα Marketing Management στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος και τα τελευταία 7 χρόνια εργάζομαι στον Ant1 TV.
Απο μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου που όλο με κάποιο άθλημα ασχολούμουν, είτε αυτό ήταν κολύμβηση είτε μπάσκετ (το τελευταίο το έκανα για μικρό χρονικό διάστημα και για αυτό δε ψήλωσα…χαχα) είτε ποδήλατο. Το 1998 με τη παρότρυνση του κολλητού μου άρχισα να ασχολούμαι πιο ενεργά με τη ποδηλασία και συγκεκριμένα με το mountain bike.  η πρώτη μου επαφή με κάποιο αθλητικό σύλλογο ήταν με το παράδεισο αμαρουσίου, μετα γράφτηκα στο Λοασδά και από το 2009 ανήκω στο Α.Ο.Θησεας όπου από τότε με συστηματική προπόνηση και με καθοδήγηση από το Γιώργο Γκίνη άρχισα να πέρνω μέρος στους πρώτους μου αγώνες με σημαντικότερες διακρίσεις μία πρώτη θέση το 2008 στην Ανάβαση Ποικίλου Όρους, μία τέταρτη θέση στο Marathon Race Kastelia και μία τρίτη θέση στο Κύπελο της Outsports στο Λουτράκι.
Triathlon World :  Πότε ξεκίνησες τρίαθλο και ποιο ήταν το ερέθισμα
Ηλίας Λυμπέρης : Tο τρίαθλο το ξεκίνησα τον Αύγουστο του 2011 και αυτό που με παρεκίνησε μου ήταν ότι ήθελα να δοκιμάσω κάποιο άλλο άθλημα σε συνδυασμό με τη μεγάλη μου αγάπη το ποδήλατο.  Θεωρώ το τρίαθλο ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αθλήματα.
Triathlon World : Πόσες ώρες προπονείσαι την εβδομάδα και ποια η φιλοσοφία της προπόνησής σου ;
Ηλίας Λυμπέρης : Tο προπονητικό μου πρόγραμμα αυτή τη στιγμή αλλάζει σε εβδομαδιαία βάση, αντιστοιχεί σε 15ώρες προπόνησης και περιλαμβάνει φυσικά και τα τρία αθλήματα με το κολύμπι να είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση καθώς και κάποια δίαθλα και κάποιες διαλλειματικές που κάνουμε με την ομάδα μου.
η φιλοσοφία της προπόνησης είναι καθημερινά να γινόμαι όλο και καλύτερος και στα τρία αθλήματα, να βρίσκω τις αδυναμίες μου και να τις διορθώνω με τη σωστή και αποτελεσματική καθοδήγηση του προπονητή μου.
Triathlon World : Πως συνδυάζεις προπόνηση με τις απαιτήσεις της εργασίας σου ;
Ηλίας Λυμπέρης : Tο τριάθλο αποτελείται από τρία καθαρά τεχνικά αθλήματα τα οποία απαιτούν πολύ ελεύθερο χρόνο.  για αυτό πάντα με συνεννόηση με το προπονητή μου και βάση των απαιτήσεων της εργασίας μου χτίζουμε το εβδομαδιαίο προγράμμα έτσι ώστε να ανταπεξέρχομαι καθημερινά στις απαιτήσεις της δουλειάς μου αλλά και να βγάζω τη προπόνηση έτσι όπως την έχουμε σχεδιάσει.
TriathlonWorld : Ποιοι οι στόχοι σου για το 2012 και οι γενικότεροι αθλητικοί σου στόχοι;
Ηλίας Λυμπέρης : Kαταρχήν τους στόχους τους βάζω πάντα με το προπονητή μου και μαζί καθορίζουμε κατά πόσο είναι εφικτοί ή όχι.  Στόχος μου για τη νέα χρονιά είναι μία καλή θέση στο Astroς που θα πραγματοποιηθεί το Μάϊο 2012 και ένας καλός χρόνος σε αγώνα στο εξωτερικό (half ironman) που θα προγραμματίσω για το καλοκαίρι του 2012.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)