Τεχνική Κολύμβησης για Τριαθλητές : Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο χτύπημα ποδιών (μέρος B’)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

  • Πως γίνεται να έχω δυνατά πόδια, να είμαι δυνατός στην ποδηλασία και στο τρέξιμο αλλά  με σανίδα να μην μπορώ να έχω καλή προώθηση μέσα στο νερό;

  • Κάτι πρέπει να κάνω λάθος όταν κάνω πόδια στην κολύμβηση αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τί;

  • Ποια είναι τα ποια συνηθισμένα λάθη στο χτύπημα των ποδιών που πρέπει να αποφύγω;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σχετικά με  την σωστή τεχνική στο «χτύπημα» των ποδιών μέσα στο νερό.

Όπως έχουμε αναφέρει σε αρκετά άρθρα οι τριαθλητές δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο χτύπημα ποδιών. Ενας βασικός λόγος είναι η δυσκαμψία που έχουν στην ποδοκνημική αφού από την κάθετη θέση οι φτέρνες τους μπορούν να κάνουν μία επιπρόσθετη κίνηση 45-50 μοιρών μόνο. Επιπρόσθετα οι τριαθλητές δεν αφιερώνουν χρόνο στην εκγύμναση των ποδιών.

Ας δούμε μερικά από τα βασικά λάθη στο χτύπημα ποδιών:

  • Χτύπημα «αέρα». Αρκετοί κάνουν  πόδια  «χτυπώντας αέρα», δηλαδή κάνοντας ένα μεγάλο μέρος της κίνησης εκτός νερού. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο  δεν μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση του σώματος μέσα στο νερό. Είναι απαραίτητο να γίνεται η κίνηση μέσα στο νερό τουλάχιστον στους αθλητές αντοχής.

  • Μεγάλη κίνηση ποδιών. Χρειαζόμαστε μικρή κίνηση και μεγαλύτερη συχνότητα και όχι μεγάλες κινήσεις που αυξάνουν σημαντικά την κάθετη αντίσταση μέσα στο νερό.

  • Μεγάλο άνοιγμα ποδιών. Κατά την κίνηση των ποδιών τα πόδια ανοίγουν πέρα από το οριζόντιο άνοιγμα του σώματος

  • «Χτύπημα/λάκτισμα μπάλας». Κατά την κίνηση των ποδιών γίνεται μεγάλη κλίση στο γόνατο, όπως όταν προσπαθούμε να χτυπήσουμε μία μπάλα ποδοσφαίρου.

Triathlon Schinias 1992

Triathlon Schinias 1992

Summary
Article Name
Τεχνική Κολύμβησης για Τριαθλητές : Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο χτύπημα ποδιών (μέρος B’)
Author
Description
Πως γίνεται να έχω δυνατά πόδια, να είμαι δυνατός στην ποδηλασία και στο τρέξιμο αλλά  με σανίδα να μην μπορώ να έχω καλή προώθηση μέσα στο νερό; Κάτι πρέπει να κάνω λάθος όταν κάνω πόδια στην κολύμβηση αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τί; Ποια είναι τα ποια συνηθισμένα λάθη στο χτύπημα των ποδιών που πρέπει να αποφύγω;