Triathlon Lifestyle : Κώστας Χαραμής

Το TriathlonWorld συνεχίζει τη σειρά των συνεντεύξεων με αθλητές που το τρίαθλο είναι τρόπος ζωής.

TriathlonWorld : Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αποδοχή της συνέντευξης. Θα θέλαμε να συστηθείτε στους αναγνώστες μας.

Κώστας Χαραμής : Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1958 και τελείωσα το σχολείο εδώ. Σπούδασα χημικός μηχανικός στις ΗΠΑ, όπου και έζησα συνολικά 17 χρόνια εργαζόμενος  ως χρηματιστής.  Γύρισα στην Ελλάδα το 1993 και ίδρυσα εταιρία διατραπεζικών συναλλαγών στον τραπεζικό τομέα.

Η ασχολία μου με το αθλητισμό ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια.  Τα πρώτα βήματα ήταν πολύ δειλά και σταδιακά, μιάς και τα μεγάλα ωράρια καθιστικής εργασίας με είχαν επιβαρύνει με πολλά παραπανίσια κιλά.  Ουσιαστικά, άρχισα… περπατώντας!

Τώρα πια, όμως, ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Εχω δύο υπέροχες κόρες 20 και 16 χρονών που με υποστηρίζουν κάθε μέρα με την αγάπη τους.

 Costas Haramis_Family

 

Triathlon World: Πότε ξεκίνησατε την ενασχόλησής σας με τον αθλητισμό και πότε με το τρίαθλο;

Κώστας Χαραμής: Ξεκίνησα να γυμνάζομαι συστηματικά το 2009 πηγαίνοντας σε γυμναστήριο και κάνοντας ποδήλατο μόνος μου στο δρόμο. Ήμουν τότε 51 ετών.

Τρία χρόνια αργότερα, πήρα μέρος σε δυο ποδηλατικούς αγώνες και, με προτροπή ενός φίλου, σε δύο τρίαθλα sprint… και κόλλησα!  Το 2013 έμεινα εκτός λόγω χειρουργείου στο γόνατο από παλαιότερο τραυματισμό, ενώ ξεκίνησα συστηματική τριαθλητική προπόνηση το καλοκαίρι του 2014, όταν έγινα μέλος της Athens Triathlon Team.

Triathlon World: Πόσες ώρες σε εβδομαδιαία βάση αφιερώνετε στην προπόνησή σας;

Κώστας Χαραμής: Προπονούμαι περίπου 16-20 ώρες την εβδομάδα στα τρία αθλήματα, συν άλλες 2-4 ώρες στο γυμναστήριο για ενδυνάμωση. (Στις ώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις).

Triathlon World: Τι σας έχει προσφέρει  το τρίαθλο στη ζωή σας;

Κώστας Χαραμής: Το τρίαθλο, όπως και ο αθλητισμός γενικότερα, είναι τρόπος ζωής που εστιάζεται στη σωματική και ψυχική υγεία.  Με έχει βοηθήσει πολύ να είμαι συναισθηματικά ισορροπημένος με ένα συνδυασμό στόχων, διαδρομών και αποτελεσμάτων.  Εξάλλου, οι φιλίες που έχω κάνει μέσα στην ομάδα και με άλλους συναθλητές είναι πολύ σημαντικές.

Triathlon World: Ποιες είναι οι αγαπημένες σας προπονήσεις;

Κώστας Χαραμής: Μου αρέσουν εξίσου όλες οι προπονήσεις, αλλά ιδίως όταν συνδυάζουμε και τα τρία αθλήματα κάποια Σαββατοκύριακα.

Triathlon World: Ποιοι οι στόχοι σου για το 2016 καθώς και για τα επόμενα χρόνια;

Κώστας Χαραμής: Για το 2016 έχω δύο κύριους στόχους: το Half Ironman στη Βουδαπέστη το τέλος Ιουλίου και τη βελτίωση του χρόνου μου στο ποδήλατο στους ελληνικούς αγώνες.

TriathlonWorld: Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που τον τρομάζει το τρίαθλο είτε γιατί δεν έχει αθλητική προϋπηρεσία ή γιατί του φαίνεται πολύ χρονοβόρο ή ιδιαίτερα απαιτητικό ;

Κώστας Χαραμής: Σίγουρα, το τρίαθλο είναι σύνθετο και απαιτητικό άθλημα, μιας και απαιτεί πολλαπλές προπονήσεις και σχετικά δαπανηρό εξοπλισμό.  Αν κάποιος/α δεν έχει καμμία αθλητική εμπειρία θα πρότεινα μια αρχική περίοδο επαφής και προσαρμογής στα τρία αθλήματα και μετά πιο συστηματική προπόνηση σε ομάδα.

Όσο για το χρόνο που χρειάζεται κάποιος/α να αφιερώσει στις προπονήσεις, εξαρτάται από τους στόχους: ο πρωταθλητισμός σίγουρα απαιτεί απόλυτη αφοσίωση, αλλά για έναν ερασιτέχνη τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.  Στοχεύει στην απόλαυση και ικανοποίηση της συμμετοχής και – επίσης σίγουρα – περνά καλά!!

Costas Haramis_Bike

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)