Προπονητικές πιστοποιήσεις στο Τρίαθλο

Επιλογή Προπονητή Τριάθλου : Προπονητικές πιστοποιήσεις στο Τρίαθλο

Τι σημαίνουν τα Level 1,  Level 2 & Level 3;

Τι επιπέδου Level 1, Level 2 ή Level 3 προπονητή πρέπει να επιλέξω για εμένα;

Ποια είναι η διάρκεια, η διαδικασία και οι αξιoλογήσεις για κάθε επίπεδο;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA- Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited Coach

Από τη δημιουργία του Πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τριάθλου το 1989 στην Αβινιόν της Γαλλίας οι Εθνικές Ομοσπονδίες/ Χώρες που πρωταγωνιστούσαν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Τριάθλου κατανοήσαν την σημασία να δημιουργήσουν ένα καλά δομημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, συνεχούς επιμόρφωσης και αξιολόγησης των προπονητών τριάθλου.

Έτσι οι λίγες δυστυχώς  Χώρες που κατανόησαν την πολύ μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης προπονητών επένδυσαν σε αυτό δημιούργησαν ένα πρόγραμμα με τρία (3) level και φυσικά ανταμείφθηκαν σημαντικά από αυτό. Αυτές οι χώρες είναι η Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο (λίγο αργόετερα) , οι ΗΠΑ (με ξεχωριστή φιλοσοφία)

Οι πιστοποιήσεις και τα επίπεδα εκπαίδευσης έχουν τρία (3) επίπεδα (Level).

Level 1

Είναι το εισαγωγικό πρόγραμμα όπου ο προπονητής μαθαίνει τα βασικά που θα χρειαστεί ως προπονητής τριάθλου τόσο για τα τρία αθλήματα όσο και τη διατροφή, ενδυνάμωση, αποκατάσταση κ.λπ.

Εχει θεωρητικές διαλέξεις όσο και πρακτικές αξιολογήσεις. Συνήθως ο υποψήφιος μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία σε 2-3 μήνες.

Τι μπορεί ο προπονητής Level 1 να κάνει; Να σχεδιάσει μία προπονητική μονάδα στην κολύμβηση, ποδηλασία και το τρέξιμο και επίσης να μπορεί να σχεδιάσει μια προπονητική εβδομάδα (μικρόκυκλο) και ένα μεσόκυκλο. Σε αυτό το level οι προπονητές αναλαμβάνουν αρχάριους αθλητές στο τρίαθλο ή νεαρούς.

Level 2

Συνήθως απαιτείται να έχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό εμπειρίας για να γίνεις αποδεκτός στη φοίτηση στο Level 2.

Οι απαιτήσεις του προγράμματος διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Στο πρόγραμμα που είχε η Νέα Ζηλανδία χρειαζόταν 1-2 χρόνια για να μπορείς να το ολοκληρώσεις καθώς απαιτείται να σχεδιάσεις και να παρουσιάσεις μεταξύ άλλων ένα ετήσιο πρόγραμμα αθλητή/ -ών (συνήθως 2-3 αθλητών) και ύστερα από ένα χρόνο να παρουσιάσεις τα αποτελέσματα.

Από την έναρξη του προγράμματος όφειλες να παρουσιάσεις από 100 τουλάχιστον δια ζώσης προπονήσεις όλο τον σχεδιασμό πριν την προπόνηση και μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων αναφέροντας συγκεκριμένους αθλητές που ήταν στην προπόνηση, με τους οποίους ο αξιολογητής σου επικοινωνούσε.

Οι θεωρητικές γνώσεις που διδάσκονται είναι πιο εξιδεικευμένα ζητήματα στην βιομηχανική των αθλημάτων, την φυσιολογιία της άσκησης και κυρίως στα συστήματα περιοδισμού.

Οι προπονητές που ολοκληρώνουν το level 2 μπορούν να αναλάβουν αθλητές που θέλουν να επιτύχουν επιδόσεις/ βελτιωθούν στο τρίαθλο.

Level 3

Είναι το ανώτερο επίπεδο προπονητικής πιστοποίησης στο τρίαθλο. Συνήθως ο ελάχιστος χρόνος ολοκλήρωσης του Level 3 είναι 12 μήνες όπου πέρα από τις εξετάσεις, εργασίες και πρακτικές δοκιμασίες οφείλεις να αποδείξεις ότι έχεις ηγετικές δεξιότητες και ικανότητες και μπορείς να αναλάβεις έναν αθλητή και να τον οδηγήσεις μέσα στην κορυφή.

Για να επιλεγείς για το level 3 οφείλεις συνήθως να έχεις  αποδεδειγμένα 5 χρόνια προπονητικής εμπειρίες, με κάποιους αξιολογητές να ζητούν να είναι πλήρους εργασίας αυτά τα χρόνια. Οι «ώρες πτήσης», δηλαδή αποδεδειγμένης προπονητικής εμπειρίας πρέπει να είναι πάνω από 5.000 ώρες.

Επαναλαμβάνουμε ότι σε κάποιες χώρες δεν ήταν δεδομένο ότι θα σε αποδεχτούν να κάνεις το level 3.

Το χαρακτηριστικό των προπονητών Level 3 είναι ότι διαθέτουν την ικανότητα, γνώσεις και θέληση για συνεχή προπονητική και επαγγελματική εξέλιξη και ότι λειτουργούν ως μία ηγετική μορφή στο χώρο της προπονητικής του τριάθλου.

Είναι προπονητές που απευθύνονται σε αθλητές που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και ασχολούνται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το τρίαθλο.

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου Level 3

Summary
Article Name
Προπόνηση Τριάθλου
Description
Προπονητικές πιστοποιήσεις στο Τρίαθλο

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)