Η μέθοδος Tabata στην προπόνηση της κολύμβησης, ποδηλασίας, τρεξίματος…

Εισαγωγή

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε παρουσιάσει τον Igloi και είχαμε απευθύνει το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε να δανειστούμε στοιχεία και μεθόδους, από την προπονητική προσέγγιση του ανθρώπου που άλλαξε ο τρέξιμο μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα, και να τα εφαρμόσουμε στο Τρίαθλο.

Σε αυτό μας το άρθρο θα ασχοληθούμε με την γνωστή μέθοδο Tabata και θα εξηγήσουμε πως μπορεί να εφαρμοστεί με απλά λόγια στην προπονητική της κολύμβησης, της ποδηλασίας, του τρεξίματος  και κατ’ επέκταση και του τριάθλου.

Η μέθοδος Tabata με απλά λόγια

Η γνωστή και δημοφιλής μέθοδος Tabata βασίζεται σε εργασία του Ιαπωνέζου ερευνητή Izumi Tabata που ήρθε στην δημοσιότητα το 1996.

Ανήκει στην κατηγορία αυτών που αποκαλούμε προπόνηση interval υψηλής έντασης.Βασίζεται σε έντονα interval των 20 δευτερολέπτων με 10 δευτερόλεπτα αποκατάστασης. Αυτό γίνεται για συνολική διάρκεια 4 λεπτών.

 

Κολύμβηση

Για να εφαρμόσουμε την μέθοδο στην κολύμβηση μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε ύστερα από προθέρμανση :

  • 8 Χ 25 μέτρα έντονα με 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης
  • ή ακόμα πιο απλά μπορούμε να κάνουμε 8 Χ 25 κάθε 30 δευτερόλεπτα μεικτό χρόνο.

 

Ποδηλασία

Στην ποδηλασία με την χρήση στατικού ποδηλάτου η μέθοδος εφαρμόζεται πολύ εύκολα – από εκεί εξάλλου ξεκίνησε- με 8 Χ 20”/85+ Rpm (10”) ύστερα από κατάλληλη προθέρμανση.

 

Τρέξιμο

Μπορεί να γίνει τόσο με την χρήση συγκεκριμένη απόαστασης ή χρονομέτρου

  • Με απόστασηπ.χ. 8 Χ 120 μέτρα (10”)
  • Με χρονόμετρο ο αθλητής ακούει τον προπονητή να του δίνει οδηγίες για την έναρξη και την λήξη των 20 δευτερολέπτων.

Επίλογος

Πρόκειται για υψηλής έντασης προπόνηση και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικά προπονημένους αθλητές καθώς η ένταση είναι πολύ υψηλή. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας καθώς και όσων την έχουν δοκιμάσει φυσικά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά της.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)