Εξοπλισμός κολύμβησης : «Τσιμπιδάκι» μύτης

Τα τσιμπιδάκια μύτης χρησιμοποιούνται συχνά από αρχάριους κολυμβητές και τριαθλητές όμως χρησιμοποιούνται από πολλούς αθλητές/ κολυμβητές/ -τριες  που πάσχουν από αλλεργία που τους προκαλούν παράγωγα του χλωρίου (καθώς και άλλα χημικά πρόσθετα;)  που βρίσκονται μέσα στο νερό της πισίνας.

Ισως είναι πιο συνηθισμένα να τα συναντάμε στις αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης αλλά σε μικρότερη έκταση σε αθλητές υπτίου.

Ας δούμε συνολικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Πλεονεκτήματα

  • Το βασικότερο όπως αναφέραμε είναι ότι για τους αλεργικούς προσφέρει προστασία από το να εισβάλλουν στην μύτη όλες οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

  • Βοηθάει κάποιον που μαθαίνει να κάνει αναστροφή με τούμπα κάνοντας πιο εύκολη την αναπνοή σε όλη την διαδικασία της ανατροφής.

  • Στο ύπτιο καθώς κάνουμε επαναφορά πετάμε νερά στην μύτη μας ενώ με το τσιμπιδάκι αυτό αποφεύγεται η εισροή του χλωριομένου νερού της πισίνας στην μύτη μας.

  • Βοηθάει στο να μη μπει νερό στην μύτη καθώς περιστρεφόμαστε για να πάρουμε αναπνοή κατά την διάρκεια της ελεύθερης κολύμβησης

  • Μας προφυλάσσει από την αμοιβάδα. Παρότι μολύνσεις από αμοιβάδα είναι σπάνιες, πρόκειται για πολύ επικίνδυνη ιατρική κατάσταση. Το τσιμπιδάκι στην μύτη μπορεί να μας προφυλάξει από τέτοιες καταστάσεις.

 Μειονεκτήματα

  • Υπάρχει τάση για όσους το χρησιμοποιούν να κρατούν την αναπνοή τους.

  • Μειώνεται η αποτελεσματικότητα εκπνοής αφού χρησιμοποιούμε μόνο το στόμα.

  • Θέλει καλή πλύση η μύτη μετά την προπόνηση καθώς μπορεί να παγιδευτεί νερό και να δημιουργήσει ακαθαρισίες.

Επίλογος

Για ανθρώπους με αλλεργικά συμπτώματα από παράγωγα του χωρίου είναι μονόδρομος.

Για τους αρχάριους προτείνουμε να το χρησιμοποιούν και σταδιακά να απαλλαγούν από αυτό.

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει το σωστό τσιμπιδάκι παρά μόνο μέσω δοκιμών.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

Προπονητής Τριάθλου

Προπονητής Τριάθλου

Triathlon lab

triathlon lab

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)