Τεχνική κολύμβησης : Η “ισορροπία” με απλά λόγια.

 

Για τους μη μυημένους στην κολύμβηση η λέξη ισορροπία δεν σημαίνει και πολλά. Είναι εύκολα κατανοητό τι σημαίνει η λέξη ισορροπία στην ποδηλασία, στην ενόργανη γυμναστική, στην ιστιοσανίδα κ.λπ. αλλά στην κολύμβηση ίσως για αρκετούς δεν είναι ξεκάθαρη η έννοια.

Πρόκειται για αυτό που προκαλεί η κάθε μας κίνηση, δηλαδή πρόκειται για μία σχέση δράσης – αντίδρασης.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα για να γίνει πιο εύκολο κατανοητό.

  • Σηκώνουμε το κεφάλι μας μπροστά και βουλιάζουν τα πόδια.
  • Γυρνάμε στο πλάι να αναπνεύσουμε από αριστερά και το δεξί χέρι μας πιέζει το νερό προς τα κάτω αντί πίσω ή περνάει το άξονα συμμετρίας.
  • Γυρνάμε να αναπνεύσουμε και τα πόδια μας ανοίγουν έντονα που θυμίζουν το άνοιγμα του ψαλιδιού.

Η ισορροπία είναι κάτι που απαιτείται να δουλέψουμε έντονα και σε καθημερινή βάση ώστε να καταφέρουμε να διατηρούμε την ευθυγραμμισμένη θέση μας μέσα στο νερό. Η καθημερινή επίβλεψη από προπονητή καθώς και η βιντεοσκόπηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσουμε τα λάθη ισορροπίας που κάνουμε.

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις απλές ασκήσεις τεχνικής είναι πιο απλό για να μπορέσουμε να διορθώσουμε εύκολα τα λάθη μας.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης  (Tri NZ Level 2 Accredited Coach, ASCA Level 2 Certified Coach, ITCA Certified Coach)– Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. /Triathlon.gr(Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

 

 

ITCA-certifiedASCA logoAccredited Coach_L2_hor_green_updated

Summary
Swimming Technique Balanance
Article Name
Swimming Technique Balanance
Description
Τεχνική κολύμβησης : Η "ισορροπία" με απλά λόγια.
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.