Snorkel – Κεντρικός Αναπνευστήρας

 • Ποια τα πλεονεκτήματα από τη χρήση κεντρικού αναπνευστήρα;

 • Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές στην χρήση του και ποια τα μειονεκτήματα που έχει στην κολυμβητική μας απόδοση;

Τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν οι Αυστραλοί Κολυμβητές & Τριαθλητές να χρησιμοποιούν συστηματικά στην προπόνησή τους τον κεντρικό αναπνευστήρα, το οποίο συνήθως αποκαλούμε «snorkel».

Τα πλεονεκτήματα του όπως τα έχουμε αντιληφθεί μετά από την επί χρόνια χρήση του από αθλητές μας:

 • Βοηθάει σημαντικά τους αθλητές να βελτιώσουν την τεχνική τους δίχως να ασχολούνται με την κίνηση της εισπνοής.

 • Βελτιώνουμε την θέση τους μέσα στο νερό. Αποκτούν καλύτερη οριζόντια με μικρότερες κάθετες και οριζόντιες αντιστάσεις.

 • Το κολύμπι τους γίνεται πιο συμμετρικό.

 • Βελτιώνουν το EVF και η χεριά τους γίνεται πιο πλατιά και μακριά από τον άξονα συμμετρίας.

 • ΄Βελτιώνει τη θέση του κεφαλιού των αθλητών μέσα στο νερό.

 • Βοηθάει τους αθλητές να έχουν το κεφάλι σε ουδέτερη θέση και έτσι να είναι πιο ευθυγραμμισμένο και οριζόντιο όλο το σώμα μειώνοντας τις αντιστάσεις.

Μερικά σημεία που τυχόν μπορούν να δυσκολέψουν κάποιους στη χρήση τους:

 • Ίσως εντείνει το αίσθημα κλειστοφοβίας που έχουν μερικοί αθλητές, ιδίως οι αρχάριοι κολυμβητές.

 • Σε κάποιες περιπτώσεις οι αθλητές δυσκολεύονται καθώς νιώθουν ότι μπαίνει νερό στην μύτη τους και χρειάζεται να βάλουν τσιμπιδάκι στην μύτη.

 • Οι αθλητές συνηθίζουν σε μία οριζόντια θέση και ίσως δεν κάνουν σωστά την περιστροφή του σώματος τους γύρω από τον άξονα συμμετρίας τους.

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Swimming Snorkel

Κολυμβητικός Κεντρικός Αναπνευστήρας

Summary
Article Name
Προπόνηση κολύμβησης για τριαθλητές
Description
Ποια τα πλεονεκτήματα από τη χρήση κεντρικού αναπνευστήρα; Ποια τα μειονεκτήματα; Τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν οι Αυστραλοί Κολυμβητές & Τριαθλητές να χρησιμοποιούν συστηματικά στην προπόνησή τους τον κεντρικό αναπνευστήρα, το οποίο συνήθως αποκαλούμε «snorkel». Τα πλεονεκτήματα του όπως τα έχουμε αντιληφθεί μετά από την επί χρόνια χρήση του από αθλητές μας: Βοηθάει σημαντικά τους αθλητές να βελτιώσουν την τεχνική τους δίχως να ασχολούνται με την κίνηση της εισπνοής. Βελτιώνουμε την θέση τους μέσα στο νερό. Αποκτούν καλύτερη οριζόντια με μικρότερες κάθετες και οριζόντιες αντιστάσεις. Το κολύμπι τους γίνεται πιο συμμετρικό. Βελτιώνουν το EVF και η χεριά τους γίνεται πιο πλατιά και μακριά από τον άξονα συμμετρίας.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)