Μπορεί να έχει εφαρμογή η προπονητική φιλοσοφία του Mihály Iglói στο Τρίαθλο;

Κείμενο : Προπονητική Ομάδα Smart Sport (info@triathlonworld.gr)

Οι πιο παλιοί δρομείς γνωρίζουν τον Igloi από το πέρασμα που έκανε στην Ελλάδα. Ο Igloi γεννήθηκε το 1908 και πέθανε σε ηλικία 90 ετών το 1998. Ξεκίνησε ως δρομέας και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 οπότε και αποκλείστηκε στις προκριματικές σειρές των 1500 μέτρων. Υστερα έγινε ο προπονητής στίβου της Χονβεντ Βουδαπέστης, στην συνέχεια ο προπονητής στο Ουγγρικό στρατό.

Τα πρώτα παγκόσμια ρεκόρ από τους αθλητές του έγιναν το 1953-54 στην σκυταλοδρομία 4 Χ 1500. Συνολικά οι αθλητές του έχουν σημειώσει 49 παγκόσμια Ρεκόρ. To πρώτο ατομικό παγκόσμιο ρεκόρ το έκανε ο Sándor Iharos στα 3.000 μέτρα με 7:55.6. Με όσο είχαν συμβεί στην Ουγγρική επανάσταση του 1956 και ενώ οι αθλητές του αναμένονταν να σαρώσουν στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης του 1956 αυτό δεν έγινε. Μετά το 1956 ο Iglói δεν γύρισε στην χώρα του αλλά αναζήτησε μία καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ. Τα παγκόσμια ρεκόρ από αθλητές που γύμναζε ο Ούγγρος προπονητής συνεχίστηκαν.

Οπως αναφέραμε ο Igloi ήρθε στην Ελλάδα οπότε και ανέλαβε μερικούς από τους καλύτερους αθλητές αντοχής, με ποιο γνωστό τον Μιχάλη Κούση και την απίστευτη πορεία του προς την κορυφή και τους απίστευτους χρόνους στον μαραθώνιο δρόμο.

Υπάρχουν πολλοί επικριτές της φιλοσοφίας του Igloi και αυτή η κριτική είναι πιο έντονη από αυτούς που περιορίζονται στο να περιορίσουν την μέθοδο ως την μέθοδο του interval και κυρίως από αυτούς που θεωρούν ότι  interval προπόνηση σημαίνει αναερόβια προπόνηση ή προπόνηση σε υψηλές τιμές γαλακτικού οξέος. Φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου σωστό.

Μπορείς να κάνεις 1000άρια σε ότι συγκέντρωση γαλακτικού οξέος θέλεις, από VO2 max έως τελείως αερόβια. Χαρακτηριστικό της μεθόδου του Igloi, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του, και διαφοροποιό στοιχείο από άλλες μεθόδους interval είναι οι μικρές σποστάσεις με τις οποίες δομούσε την προπόνηση interval πολλά 100άρια, 200άρια κ.λπ.

Δεν θα πάρουμε θέση για το πόσο βοήθησε ή όχι την εξέλιξη των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα ούτε για τον χαρακτήρα του ή την προπονητική πορεία στην Ελλάδα. Είναι σίγουρο ότι είχε αποκτήσει πολλούς φίλους και ίσως αρκετούς εχθρούς, όπως γίνεται με κάθε ισχυρή προσωπικότητα. Οσοι τον έζησαν από κοντά δικαιούνται να το κάνουν. Εμείς θα περιοριστούμε στο να εξετάσουμε κατά πόσο η προπονητική του φιλοσοφία θα μπορούσε να βρει έδαφος ή όχι στο τρίαθλο.

Η προπονητική ομάδα του smart sport έχει μελετήσει πολύ προσεχτικά την όλη φιλοσοφία του Igloi και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχει πολύ επιτυχημένη εφαρμογή στην κολύμβηση αλλά και στο τρίαθλο.

Η μέθοδος Igloi στην κολύμβηση

Αναφορικά με την κολύμβηση δεν είναι δική μας μόνο πεποίθηση ότι η μέθοδος του μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ επιτυχημένο προπονητικό πλαίσιο στην κολύμβηση και στην υδατοσφαίρηση. Είναι πεποίθηση που έχουν πάρα πολλοί προπονητές και αναλυτές των προπονητικών ρευμάτων/ φιλοσοφιών. Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά ο Igloi «έκλεψε» τις προπονητικές μεθόδους της κολύμβησης και τις μετέφερε στο τρέξιμο.

 

 

Η δική μας εμπειρία

Δοκιμάζοντας την μέθοδο σε αρκετούς αθλητές είδαμε πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση. Αθλητές που έκαναν μόνο προπόνηση με τους σφυγμούς και που με την μέθοδο του Igloi τους πάμε με την αίσθηση. Αθλητές που είχαν μάθει να πηγαίνουν μόνο με την overdrive και δεν μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητα εξέπληξαν εμάς αλλά και τους εαυτούς τους σημειώνοντας πολύ γρήγορη βελτίωση και απίστευτες  – για την δική τους αθλητική εμπειρία και ιστορικό- επιδόσεις. Αναφερόμαστε τόσο στο τρέξιμο όσο και στην κολύμβηση όσο και στην ποδηλασία.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να συνεργαστείτε με τους προπονητές του smart sport επικοινωνείστε μαζί μας στο info@triathlonworld.gr και στα εξής τηλέφωνα : 6974 300 513 (κ.Αθανασίου) & 6937170260 (κ. Ψαρέλης)

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)