Προπονητική : Yπολογισμός της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.

Αναλύοντας την προπόνηση ενός αθλητή με τον οποίο συνεργάζομαι έκανα μετατροπή στο γράφημα της καρδιακής συχνότητας από απόλυτες τιμές σε % ποσοστά. Εκεί με έκπληξη παρατήρησα ποσοστά μεγαλύτερα του 100%. Αυτό έγινε γιατί το πρόγραμμα από μόνο του υπολογίζει την καρδιακή συχνότητα (εάν κάποιος δεν την ορίσει ) ως (220- Ηλικία) το οποίο και ένας αρχάριος αθλητής γνωρίζει ότι είναι τελείως λάθος για τους περισσότερους αθλητές. Δυστυχώς η απόκλιση από την πραγματικά μέγιστη τιμή σε ορισμένους αθλητές είναι εξαιρετικά μεγάλη. Φυσικά στην βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τον τύπο υπολογισμού,  π.χ.

  • ΜΚΣ= Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα = 217 – (0.85 x Ηλικία)

  •  ΜΚΣ = 206.9 – (0.67 x Ηλικία)

  • ΜΚΣ=202 – (0.55 x Ηλικία) για άντρες & 216 – (1.09 x Ηλικία)  για γυναίκες

  • …ο κατάλογος ατελείωτος. Συνεχώς καινούργιες στατιστικές μελέτες και νέα στατιστικά μοντέλα.

Με αφορμή αυτό το συμβάν θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη υπολογισμού από εργομετρικές εξετάσεις ή τεστ στον αγωνιστικό χώρο και όχι από το πολύ λανθασμένο (220 – Ηλικία) ή άλλο οποιοδήποτε άλλο τύπο. Στο αθλητισμό έχω συναντήσει αρκετούς αθλητές που αυτά τα στατιστικά μοντέλλα αποτυγχάνουν τελείως πάνω τους. Πάρα πολλοί αθλητές αντοχής έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολύ ιδιαίτερη καρδιά!!!

Λάθος υπολογισμός στην μέγιστη καρδιακή συχνότητα και υπολογίζουμε λάθος όλες τις προπονητικές ζώνες – που έτσι και αλλιώς είναι κατά προσέγγιση εάν δεν έχουν γίνει οι σωστές εργομετρικές μετρήσεις.

Στην βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για τους υπολογισμούς. Οι προπονητές του Smart sport έχουμε καταλήξει στο δικό μας πρωτόκολλο και  τους δικούς μας τρόπους υπολογισμού  που για κάθε άθλημα είναι διαφορετικοί. Επίσης ανάλογα με το αγώνισμα που ειδικεύεται ένας αθλητής (διάρκεια και ένταση που αφορά το αγώνισμα του αθλητή) εμείς κάνουμε σχετικές προσαρμογές. Είναι σαφές ότι ένας αθλητής που ετοιμάζεται για πολύ μεγάλης διάρκειας αγώνες (π.χ. Ironman) θα δυσκολευτεί αρκετά για να μπορέσει με ένα τεστ να προσδιορίσει με ακρίβεια την τιμή της μέγιστης καρδιακής συχνότητας σε σχέση με έναν αθλητή που εξειδικεύεται σε αγωνίσματα μικρότερης διάρκειας.

Triathlon Coach Services

Προπονηση τριάθλου

Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η μέτρηση της μέγιστης καρδιακής συχνότητας είναι ένα πολύ απαιτητικό τεστ και μπορεί να γίνεται μόνο εάν έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, δηλαδή υπέρηχο καρδιάς & τεστ κόπωσης καθώς και να γίνεται σε μέρες που οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν μας επιβαρύνουν επιπρόσθετα (π.χ. υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή υψηλή θερμοκρασία νερού). Επίσης πρέπει να γίνει η μέτρηση σε ημέρα που η μύες θα έχουν αποκατασταθεί από προηγούμενες προπονήσεις καθώς και να υπάρχει επίβλεψη προπονητή και παρότι θεωρηθεί υπερβολικό εμείς θα προτείναμε και την παρουσία  ιατρού.

Ο κάθε αθλητής πρέπει να μιλήσει με τον προπονητή του και να σχεδιάσουν μία μέτρηση για κάθε άθλημα λαμβάνοντας όλα τα σωστά μέτρα προφύλαξης και λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα του αθλητή.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Βιογραφικό Συντάκτη
O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό.
Είναι αναγνωρισμένος προπονητής προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο από την εθνική Ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών) χώρα που πρωταγωνιστεί σε επίπεδο elite στο Τρίαθλο (Χρυσό & Αργυρό Μετάλλιο στους άντρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004)
Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής και μέλος πολλών προπονητικών συνδέσμων από όλο τον κόσμο σε πολλά αθλήματα αντοχής (Τρίαθλο, Τρέξιμο, Ποδηλασία, Κωπηλασία κ.λπ.)
Μεταξύ άλλων είναι δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5).
Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports (1991 – 2020) και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου (1990 – 2020).
Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού.
Σπουδές:
Χημεία- Σχολή Θετικών Επιστημών Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Masters in Βusiniess Αadministration στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (ΟΠΑ)
Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1),
Μεταπτυχιακό (MSc) «Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Triathlon Coach Giannis

Summary
Υπολογισμός Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας
Article Name
Υπολογισμός Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας
Description
Αναλύοντας την προπόνηση ενός αθλητή με τον οποίο συνεργάζομαι έκανα μετατροπή στο γράφημα της καρδιακής συχνότητας από απόλυτες τιμές σε % ποσοστά. Εκεί με έκπληξη παρατήρησα ποσοστά μεγαλύτερα του 100%. Αυτό έγινε γιατί το πρόγραμμα από μόνο του υπολογίζει την καρδιακή συχνότητα (εάν κάποιος δεν την ορίσει ) ως (220- Ηλικία) το οποίο και ένας αρχάριος αθλητής γνωρίζει ότι είναι τελείως λάθος για τους περισσότερους αθλητές. Δυστυχώς η απόκλιση από την πραγματικά μέγιστη τιμή σε ορισμένους αθλητές είναι εξαιρετικά μεγάλη. Φυσικά στην βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τον τύπο υπολογισμού, π.χ.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)