Πηγή – Αναδημοσίευση www.hoc.gr. Τα αποτελέσματα της έρευνας «Έλληνες και Αθλητισμός» που παρήγγειλε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση στην έδρα της ΕΟΕ, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρου Κούβελου, του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ Μανώλη Κατσιαδάκη και μελών της Ολομέλειας της ΕΟΕ.
Την παρουσίαση έκανε για λογαριασμό της εταιρείας ALCO ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ενώ τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και η Ολυμπιονίκης και μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ Σοφία Μπεκατώρου.
Η έρευνα έγινε σε 1.000 άτομα ηλικίας 15-65 σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα αποτελέσματά της απέδειξαν ότι ο Έλληνας εξακολουθεί να «αγκαλιάζει» τον αθλητισμό και να πιστεύει στη χρησιμότητα και τις αξίες του, ειδικά όσον αφορά στη νέα γενιά!
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ποσοστό 74% των ερωτηθέντων, απάντησαν ότι τους ενδιαφέρει αρκετά (40%) ή πολύ (34%) ο αθλητισμός ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό είναι τα παιδιά και οι νέοι.
Το 58% όσων δέχτηκαν να απαντήσουν είπαν ότι γυμνάζονται, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στις ηλικιακές κατηγορίες 15-18 και 19 – 24.
Επίσης οι περισσότεροι είπαν ότι κορυφαία αξία που πρεσβεύει ο αθλητισμός είναι η ομαδικότητα και ακολούθησαν η κοινωνικότητα, η ευγενής άμιλλα και η αλληλεγγύη.
Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό ποσοστό συγκεντρώνει η απάντηση για την εκτίμηση της χρησιμότητας του αθλητισμού στην κοινωνία με το 98% να απαντάει καταφατικά. Επίσης ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό του 86% όσων πιστεύουν ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα στον αθλητισμό είναι η βία και η έλλειψη υποδομών, με τους περισσότερους (60%) να ρίχνουν ευθύνες στην Πολιτεία ότι έχει τις κύριες ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν. Αντίθετο με τη στάση της Πολιτείας είναι και το 68% των ερωτηθέντων σχετικά με τα χρήματα που δαπανά για τον αθλητισμό, τονίζοντας ότι είναι λιγότερα απ’ όσα πρέπει.
Τέσσερις στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι είναι σημαντική η κατάκτηση μεταλλίων στους μεγάλους διεθνείς αγώνες από τους αθλητές και τις αθλήτριες μας, ενώ το 80% ζητά περισσότερα κίνητρα στους αθλητές με υψηλές διακρίσεις.
Τέλος, συντριπτικό είναι το ποσοστό (96%) όσων αντιτίθενται στην κατάργηση της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Σπύρος Καπράλος επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που γίνεται μια παρόμοια έρευνα και οι διαπιστώσεις είναι άκρως εποικοδομητικές καθώς δίνουν πολλές απαντήσεις για την κατάσταση του αθλητισμού στη χώρα μας, την απήχηση που έχει στους Έλληνες, για το ποιοι αθλούνται και σε ποιες ηλικίες.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για εμάς στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αυτά τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν προϊόν για προβληματισμό, σκέψη και πράξεις. Αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες για την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση του αθλητισμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ωστόσο πρέπει να αποτελέσουν κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας στην τύχη τους. Ο αθλητισμός αποτελεί το πιο υγιές κύτταρο της κοινωνίας και πρέπει να συνεχιστεί αδιάλειπτα η στήριξή του, προκειμένου να έχουμε πιο υγιή παιδιά, πιο σωστούς χαρακτήρες και πιο λαμπρό μέλλον ως χώρα!»
Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ο κόσμος αγαπάει τον αθλητισμό και το βλέπω καθημερινά όταν με συναντούν παιδιά και ρωτάνε να μάθουν πως τα κατάφερα, πως έφτασα στο Ολυμπιακό μετάλλιο και πως μπορούν και αυτά να τα καταφέρουν. Πρέπει να επενδύσουμε στον αθλητισμό, με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά. Και πρέπει η Πολιτεία να συνεχίσει να βοηθά τους αθλητές για να φέρουν τα αποτελέσματα που μπορούν».