Garmin Barcelona Triathlon : Race Report

Το άκουσμα της λέξης Βαρκελώνη ακολουθείται με εικόνες όπως η Sagrada Família, ο Gaudí ή ο Lionel Messi. Το άκουσμα της λέξης Garmin φέρνει στο νου την πλοήγηση, τη χαρτογράφιση, την μέτρηση χρόνων. Οι λέξεις Βαρκελώνη και Garmin παραπέμπουν σε έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες τριάθλου στην Ιβιρική χερσόνησο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Πάνω από 5.500 τριαθλητές και τριαθλήτριες μαζεύτηκαν το Σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου στη μαγευτική Βαρκελώνη για την γιορτή του τριάθλου. Η διοργάνωση περιελάμβανε αγώνες Ολυμπιακής απόσταση, sprint, super sprint, και relay.

Η κατηγορία στην οποία πήρα μέρος ήταν η Ολυμπιακή, με 2171 συμμετοχές.

Η οργάνωση ήταν υποδειγματική, όλα ήταν μελετημένα με κάθε λεπτομέρεια. Το expo με όλους τους σπόνσορες είχε στηθεί σε ένα παλέ ντε σπορ, δίπλα ακριβώς από το εθνικό στάδιο στίβου όπου και βρισκόταν το transition zone για την ολυμπιακή κατηγορία.

Η παράδοση των ποδηλάτων ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής, και όχι το Σάββατο. Ο έλεγχος από την Ισπανική ομοσπονδία τριάθλου ήταν πολύ σχολαστικός, για την ασφάλεια των τριαθλητών αλλά και για τα απαραίτητα διακριτικά στο ρουχισμό και στο ποδήλατο.

Η elite κατηγορία έπεσε στο νερό στις 8:10 και μία ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι σειρές της open κατηγορίας. Η δική μου εκκίνηση ήταν προγραμματισμένη στις 9:20. Ο καιρός ήταν ιδανικός, με ελαφρά συννεφιά, αλλά και έντονο κυμματισμό στη θάλασσα. Η επίδοσή μου στο κολύμπι ήταν ικανοποιητική, τερματίζοντας 336ος στη γενική με χρόνο 31:36.

Στη συνέχεια ήταν η μετάβαση στο ποδήλατο. Η απόσταση του Τ1 ήταν στο 1 χιλιόμετρο το οποίο και έκανε την αλλαγή αρκετά χρονοβόρα. Στόχος μου στο ποδήλατο ήταν να μπω σε ένα δυνατό γκρουπ μιας και το drafting επιτρέπετο. Είχα την τύχη να μπω μαζί με πολύ δυνατούς ποδηλάτες και έτσι ο αγώνας εξελιχθηκε πολύ καλά. Στον τρίτο γύρο έχασα το γκρουπ και το “πλήρωσα” με αρκετό κόπο για να το ξαναπιάσω. Η κατάταξή μου ήταν 359ος με χρόνο 1:03:31.

Άλλο ενα μακρύ transition 500μ ακολούθησε για την τελική ευθεία του τρεξίματος. Τα 10 χιλιόμετρα ήταν μια όμορφη βόλτα στα πάρκα της Βαρκελώνης. Άσφαλτος, πεζόδρομος και χώμα συνέθεταν την εικόνα του τρεξίματος. Η κορύφωση ήταν όμως, όπως σε κάθε αγώνα άλλωστε ο τερματισμός. Χρόνος τρεξίματος 54:12, και θέση 1362…

Συνολικός χρόνος 2:35:51 και 582η θέση! Πολύ ευχαριστημένος από την επίδοσή μου στο πρώτο μου Ολυμπιακό.

Η εμπειρία ήταν μοναδική. Ο κόσμος, η ατμόσφαιρα, το άγχος, η χαρά του τερματισμού. Όλα ήταν συναρπαστικά, μια πραγματική γιορτή, τέλεια οργανωμένη, με κάλυψη από 18 κάμερες και υποστήριξη από πολλούς εθελοντές και φίλους του αθλήματος. Η ευχή μου είναι να πάψουμε να λέμε “είδες στο εξωτερικό;” αλλά να τα ζούμε στη χώρα μας και να συμμετέχουν τριαθλητές από όλο τον κόσμο.

Επόμενο σταθμός… ίσως κάποιο μέρος στη Γαλλία… με πολλά χιλιόμετρα μπροστά μου…

Κείμενο – Φωτογραφίες : Αντώνης Αντωνόπουλος – Συντακτική Ομάδα Triathlon World

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)