Η τελετή αφής

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας και ξεκίνησε ήδη το μαγικό της ταξίδι για το Λονδίνο και τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε μια άκρως επιτυχημένη Τελετή που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και με την παρουσία χιλιάδων θεατών στο αρχαίο στάδιο, η Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου στα χέρια της Πρωθιέρειας Ινούς Μενεγάκη και ακολούθησε το χορευτικό από τις Ιέρειες που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου.

Στη συνέχεια, η Πρωθιέρεια μεταλαμπάδευσε το Φως στην δάδα του πρώτου Λαμπαδηδρόμου, Σπύρου Γιαννιώτη. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης έτρεξε ως το μνημείο του Βαρώνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν και άναψε τη δάδα του δεύτερου Λαμπαδηδρόμου, του 19χρονου Αλέξανδρου Λούκου που γεννήθηκε στην Αγγλία από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Μυτιλήνη.

Αμέσως μετά ο Σπύρος Γιαννιώτης δήλωσε: «Έχω ανατριχιάσει. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Είναι η κορυφαία στιγμή της αθλητικής μου καριέρας. Ευχαριστώ όλους για την τεράστια τιμή. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι στο Λονδίνο θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποδώσω αυτό που πήρα σήμερα. Και μακάρι να τα καταφέρω και να τους κάνω όλους υπερήφανους!»

Την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» παρακολούθησαν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακοί Αγώνες «Λονδίνο 2012» Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων της Αγγλίας κ. Χιου Ρόμπερτσον, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, τα μέλη της ΔΟΕ κ.κ. Ντένις Οσβαλντ, Αλεξ Γκίλαντι, Κάρλος Νούζμαν, Κρεγκ Ρήντυ και η κα Γκουνίλα Λίντμπεργκ.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής κ. Σπύρος Καπράλος τόνισε: «Η Φλόγα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σημαντικά σύμβολα του Ολυμπισμού και παράλληλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής κληρονομιάς, καθώς συνδέει τους Αγώνες της αρχαιότητας, με τους σύγχρονους, διαδραματίζοντας το ρόλο μιας διαχρονικής γέφυρας, που ενώνει το χθες με το σήμερα αλλά και το αύριο της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, είναι το Ιερό σύμβολο της φιλίας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Και, όταν μεταφέρεται από χέρι σε χέρι ανθρώπων όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, διαφορετικής κουλτούρας, μόρφωσης και καταγωγής, επιβεβαιώνει στην πράξη ότι, όσα ενώνουν τους κατοίκους του πλανήτη μας  είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της, Δρα Jacques Rogge, για την υποστήριξη και τη βοήθεια που προσφέρει στους Έλληνες αθλητές και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα μας.

Θέλουμε, επίσης, να ευχηθούμε ολόψυχα στον Lord Coe και στην ομάδα του «Καλή Επιτυχία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Ιερή Φλόγα στο ταξίδι της ως το Ολυμπιακό Στάδιο της Βρετανικής πρωτεύουσας δεν θα είναι μόνη. Θα την συνοδεύουν οι ευχές όλων των Ελλήνων για μια άψογη διοργάνωση!»

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ, αναφέρθηκε στις αξίες του Ολυμπισμού. «Έχουμε έρθει στη γενέτειρα του Ολυμπιακού Κινήματος για να ανάψουμε τη φλόγα που θα σύντομα θα σκορπίσει τη λάμψη της σε ολόκληρο τον κόσμο. Η φλόγα που ανάβει εδώ από τα αγνές ακτίνες του ήλιου είναι ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που διέπουν το Κίνημά μας. Είναι ένας φάρος για τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της υπεροχής και του σεβασμού. Είναι ένα σύμβολο συντροφικότητας και ειρήνης.

Ως αναγνώριση αυτών των αξιών, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο καλεί τα έθνη να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και το Ολυμπιακού Ιδεώδους. Το ψήφισμα είναι η σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας Ολυμπιακής Εκεχειρίας που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των  αθλητών και των θεατών στους Αγώνες.

Θέλω να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μας, ιδιαίτερα το Δήμαρχο κ. Κοτζά για την υποδοχή που μας επιφυλάσσει πίσω σε αυτόν τον γεμάτο έμπνευση τόπο. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, στον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρο Ζαννιά και στον συνάδελφό μου στη ΔΟΕ κ. Λάμπη Νικολάου, για την προάσπιση των Ολυμπιακών παραδόσεων της πατρίδας τους.»

Την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε που δήλωσε: «Καθώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα αυτής της Ολυμπιακής κληρονομιάς που σημαίνει τόσα πολλά για τον κόσμο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και  συναθλητή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες Σπύρο Καπράλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Σπύρο Ζαννιά, Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και φυσικά τον Πρόεδρο Ρογκ και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτή η μοναδική Φλόγα θα μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας. Επίσης, θα φέρει μαζί της το σεβασμό και την καλή θέληση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα λάμψει ένα φως σε αυτήν τη χώρα και θα υπενθυμίσει στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε.

Υποσχόμαστε να προστατεύσουμε τη Φλόγα, να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις της και να οργανώσουμε μία συναρπαστική Λαμπαδηδρομία για την οποία θα μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι και η οποία μπορεί να εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ κ. Σπύρος Ζαννιάς. «Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σηματοδοτεί εκεχειρία και ειρήνη. Θέλω να ευχαριστήσω την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της Δρα Ζακ Ρογκ, για την ιστορική πρωτοβουλία που πήραν, να υιοθετήσει ο Ο.Η.Ε., με ομόφωνο ψήφισμά του, κάλεσμα προς όλες τις χώρες μέλη του να χτίσουν ειρηνικά έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό ιδεώδες. Το κάλεσμα αυτό συνδέεται άμεσα με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και την Αρχαία Ολυμπία. Σήμερα όλοι οι λαοί της γης θα ακούσουν δυνατά το κάλεσμα αυτό.»

Ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμης Κοτζάς επισήμανε: «Σε αυτήν την ειδυλλιακή γωνιά της Ηλείας, που φιλοξένησε για 1200 χρόνια τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες, εμείς οι σημερινοί κάτοικοι  δεν μπορούμε παρά να εμπνεόμαστε από την Ιερή Άλτη και το Αρχαίο Στάδιο και να οραματιζόμαστε την Ολυμπία Παγκόσμια Πόλη, κέντρο των ιδεωδών του Αθλητισμού, τόπο – σύμβολο Πολιτισμού και Ειρήνης».

Η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, ως τις 17 Μαΐου που θα παραδοθεί στην αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην Ελλάδα θα διανύσει 2.900 χιλιόμετρα στα χέρια περίπου 550 Λαμπαδηδρόμων και θα περάσει από 40 πόλεις και πέντε αρχαιολογικούς χώρους.

Δελτίο Τύπου της ΕΟΕ

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)