Προπονητική ποδηλασίας για Τριαθλητές : Εάν ο Eddy Merckx δε μπορεί τότε ποιος μπορεί;

Bike fitting με το μάτι;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Εισαγωγή

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχεται ένας προπονητής ποδηλασίας ή τριάθλου, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της προπόνησης, από έναν αθλητή είναι κατά πόσο κάθεται καλά πάνω στο ποδήλατο.

Θεωρώ και με τα παρακάτω θα προσπαθήσουμε να το αποδείξουμε πόσο λάθος και τελείως «αντιεπαγγελματικό» είναι να εκφέρουμε γνώμη για το στήσιμο ενός αθλητή πάνω στο ποδήλατο με τόσο πρόχειρο τρόπο.

Ακόμα και ο Eddy Merkcx να είσαι κάνεις λάθος.

Ας αναφέρουμε ένα περιστατικό για να καταλάβετε τη διάσταση του θέματος. Ο Eddy Merckx που είναι ο μεγαλύτερος ποδηλάτης όλων των εποχών και κατασκευαστής ποδηλάτων, ήταν χορηγός σε Αμερικάνικη επαγγελματική ομάδα ποδηλασίας στην 7 Eleven. Ο ίδιος ως αθλητής είχε ψύχωση με τη σημασία του bike fitting και πάντοτε είχε μαζί του κλειδιά άλλεν ώστε να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο ποδήλατο. Ακόμα και βίντεο είχε κυκλοφορήσει όπου τον έδειχνε κατά την διάρκεια του Paris Roubaix να κάνει σχετικές αλλαγές  το ύψος της σέλας.

O Merckx δαπανούσε πολύ χρόνο για να βοηθήσει στο στήσιμο των αθλητών της ομάδας στην οποία ήταν χορηγός. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης των αθλητών,   παρατηρούσε τους αθλητές της ομάδας και έκανε συστάσεις και διορθώσεις για το στήσιμο των αθλητών πάνω στο ποδήλατο.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της προπόνησης πήγε στον Davis Phinney και του λέει ότι πρέπει να ανεβάσει λίγο τη σέλα.

Σε κάποιο φανάρι οι αθλητές της ομάδας σταμάτησαν και έκαναν τις αλλαγές στο στήσιμο που τους υπέδειξε ο Merckx. Ο Phinney που δεν του άρεσε να κάνει αλλαγές έτσι πρόχειρα αλλά ταυτόχρονα επειδή σεβόταν πολύ – όπως όλοι οι ποδηλάτες – τον Eddy Merkcx προσποιήθηκε ότι έκανε αλλαγές. Υστερα συνέχισαν την προπόνηση. Ο Eddy Merckx τον πλησίασε ύστερα από κάποια χιλιόμετρα και αφού τον παρατήρησε του συνέστησε να κατεβάσει λίγο τη σέλα.

Εάν το πολύ έμπειρο μάτι του Eddy Merckx πέφτει τόσο έξω τότε κανένας δεν μπορεί να κάνει bike fitting με το μάτι.

Αντίστοιχα είχα την ίδια εμπειρία με αθλητή. Έμοιαζε να κάθεται άσχημα πάνω στο ποδήλατο. Όμως όταν βγάλαμε τα εργαλεία όλες οι ρυθμίσεις, αποστάσεις και γωνίες ήταν απόλυτα σωστές.

Triathlon Coaching Cycling

Triathlon Coaching Cycling

Summary
Article Name
Προπονητική ποδηλασίας
Description
Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχεται ένας προπονητής ποδηλασίας ή τριάθλου, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της προπόνησης, από έναν αθλητή είναι κατά πόσο κάθεται καλά πάνω στο ποδήλατο. Θεωρώ και με τα παρακάτω θα προσπαθήσουμε να το αποδείξουμε πόσο λάθος και τελείως «αντιεπαγγελματικό» είναι να εκφέρουμε γνώμη για το στήσιμο ενός αθλητή πάνω στο ποδήλατο με τόσο πρόχειρο τρόπο. Ακόμα και ο Eddy Merkcx να είσαι κάνεις λάθος.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)