COVID-19 : Απλές, πρακτικές & Χρήσιμες Συμβουλές προπόνησης

COVID-19 : Πρακτικές Συμβουλές προπόνησης

Απλές, Πρακτικές  & Χρήσιμες Συμβουλές για τον κορονοιό
Κείμενο : Chevalier Καρδιολόγος MD – Blanchard MD – Dusfour MD
Μετάφραση : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητής Τριάθλου BSc – MSc – MBA

Πέρα από γενικές οδηγίες επιλέξαμε τις παρακάτω οδηγίες καθώς θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες, προέρχονται από καρδιολόγους και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε τριαθλητές, δρομείς και αθλητές αντοχής γενικότερα.

«Αρκετοί αθλητές μπορεί να προσβληθούν δίχως να το γνωρίζουν, με λίγα ή καθόλου συμπτώματα όντας σε ηρεμία. Σε συνέχεια αυτού υπάρχει περίπτωση να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα σχετιζόμενα με την λειτουργία της καρδιάς τους εάν δεν τηρήσουν τους παρακάτω κανόνες

Άσκηση & Ανοσοποιητικό Σύστημα
Η συστηματική φυσική άσκηση είναι εξαιρετική για την υγεία μας, να μην αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος, να ανεβάσουμε την διάθεσή μας και να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό.
Πολύ έντονη άσκηση ή μεγάλης διάρκειας μειώνει τις αντιστάσεις μας, μειώνοντας την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό μπορεί να μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να νοσήσουμε ή το ρίσκο να χειροτερέψει η κλινική μας εικόνα σημαντικά καθώς ο ιός θα διασπαρεί σε διάφορα όργανα, όπως η καρδιά.

Πυρετός
Ακόμα και εάν αισθάνεσθε καλά να μετράτε δύο φορές την ημέρα τη θερμοκρασία του σώματός σας. Κάντε αυτό όταν νιώθετε ζεστός ή έχετε δυνατό βήχα.
Εάν είχατε ή έχετε πυρετό πρέπει να απέχετε από την άσκηση για τουλάχιστον 14 ημέρες.
Εάν δεν έχετε συμπτώματα μην παίρνετε παρακεταμόλη καθώς αυτό μπορεί να κρύψει τον πυρετό και να σας «αποκρύψει» το γεγονός ότι έχετε προσβληθεί.
Απαγορεύεται να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κορτιζόνη και ασπιρίνη.

Αερόβια Προπόνηση
Περιορίστε την κάθε προπόνηση σε 1 ώρα.
Αντί να κάνετε μεγαλύτερες διάρκειας προπονήσεις κάντε δύο με το ελάχιστο 3 ώρες μεταξύ τους και έχοντας εμείνει στην σωστή ενυδάτωση μεταξύ των προπονήσεων.
Κρατήστε την ένταση μέχρι το 80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.

Προπόνηση Αντιστάσεων/ Δύναμης
Περιορίστε την προπόνηση κάτω από μια ώρα.
Μην ασκείστε με μέγιστα φορτία.
Μην κάνετε ασκήσεις και σετ και προγράμματα μέχρι εξαντλήσεως.
Αποφύγετε πολύ έντονα προγράμματα Cross Fit.

Ενυδάτωση
Η αφυδάτωση αυξάνει το ρίσκο. Εξασφαλίστε ότι είστε ενυδατωμένοι τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την άσκηση.
Είναι σημαντικό να μην φοράτε περισσότερα ρούχα από όσα πρέπει.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά την άμυνά μας απέναντι στον ιό.
Για όσους καπνίζουν πρέπει να έχουν κανόνα να μην καπνίζουν μία ώρα πριν την άσκηση και 2 ώρες μετά.

«Κόκκινες Κάρτες»
Τα παρακάτω σημάδια πρέπει να μας οδηγήσουν να διακόψουμε άμεσα την άσκηση και να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή και βοήθεια : πόνος στο στήθος, δυσφορία κατά τη διάρκεια της ασκησης, ξαφνικές μεταπτώσεις στην καρδιακή συχνότητα όπως απότομη αύξηση ή απότομη και ξαφνική διακύμανση

Triathlon Coach Gr

Summary
COVID-19 : Απλές, πρακτικές & Χρήσιμες Συμβουλές προπόνησης
Article Name
COVID-19 : Απλές, πρακτικές & Χρήσιμες Συμβουλές προπόνησης
Description
Απλές, Πρακτικές & Χρήσιμες Συμβουλές για τον κορονοιό Κείμενο : Chevalier Καρδιολόγος MD – Blanchard MD – Dusfour MD Μετάφραση : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητής Τριάθλου BSc – MSc – MBA Πέρα από γενικές οδηγίες επιλέξαμε τις παρακάτω οδηγίες καθώς θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες, προέρχονται από καρδιολόγους και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε τριαθλητές, δρομείς και αθλητές αντοχής γενικότερα. «Αρκετοί αθλητές μπορεί να προσβληθούν δίχως να το γνωρίζουν, με λίγα ή καθόλου συμπτώματα όντας σε ηρεμία. Σε συνέχεια αυτού υπάρχει περίπτωση να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα σχετιζόμενα με την λειτουργία της καρδιάς τους εάν δεν τηρήσουν τους παρακάτω κανόνες
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)