Τρίαθλο : Ενας ή περισσότεροι προπονητές;

Συντάκτης :  Βασίλης Αναστόπουλος, Προπονητής Ποδηλασίας

Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αρκετοί κορυφαίοι τριαθλητές, στην προσπάθεια να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να συνεργάζονται με εξειδικευμένους προπονητές στο ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι. Η αναγκαιότητα της συνεργασίας με εξειδικευμένο προπονητή στο κάθε αγώνισμα έγκειται στο γεγονός ότι ο ειδικευμένος προπονητής μπορεί να διαπιστώσει και βελτιώσει διάφορες μικρές λεπτομέρειες, τεχνικής κυρίως φύσεως, τις οποίες ο προπονητής τριάθλου ίσως δεν έχει την ικανότητα και εμπειρία να διακρίνει. Για παράδειγμα ο προπονητής ποδηλασίας μπορεί να βελτιώσει την θέση οδήγησης του τριαθλητή στο ποδήλατο, μπορεί να δώσει συμβουλές γύρω από την επιλογή ποδηλάτου και εξοπλισμού και μπορεί να προσαρμόσει την προπόνηση ανάλογα με τις απαιτήσεις της διαδρομής.

Βέβαια, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την μεγιστοποίηση της απόδοσης πρέπει όλοι οι προπονητές να συναντιούνται ανά συχνά χρονικά διαστήματα και να σχεδιάζουν από κοινού την προπόνηση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο αθλητής σε κάθε κύκλο του προπονητικού σχεδιασμού.

Έχοντας εδώ και καιρό συνεργαστεί με τριαθλητές διαφόρων επιπέδων διαπίστωσα πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου προπονητή, ειδικά στην ποδηλασία. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση-προπόνηση διαπίστωσα αρκετά και σημαντικά λάθη στην θέση οδήγησης στο ποδήλατο, στον τρόπο ¨στησίματος¨ πάνω σε αυτό και στον τρόπο ποδηλάτησης. Λάθη, που η βελτίωσή τους μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην απόδοση του αθλητή, όχι μόνο στο αγώνισμα της ποδηλασίας αλλά και σε αυτό του τρεξίματος, μιας και όσο λιγότερο καταπονημένος τελειώσει ο αθλητής το τρέξιμο, τόσο καλύτερη επίδοση θα έχει στο τρέξιμο.

Τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας  εξειδικευμένος  προπονητής (κολύμβησης, ποδηλασίας ή δρόμων) θεωρώ ότι πρέπει να είναι:

Κριτήρια επιλογής προπονητή

  • Εμπειρία, ως αθλητής ή προπονητής
  • Πιστοποιημένες γνώσεις προπονητικής
  • Συνεχής παρακολούθηση των τελευταίων εξελίξεων στην προπονητική, εργοφυσιολογία κτλ
  • Διαθέσιμο χρόνο για προσωπική επαφή και φυσική παρουσία στην προπόνηση και στους αγώνες