#ChooseToChallenge Κατερίνα Παπαϊωάννου

Κατερίνα Παπαϊωάννου

Επικοινωνήσαμε με την  κα.Παπαιωάννου και κάναμε μία πολύ εκτεταμένη συζήτηση όπου σημειώσαμε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Κλασσική θέση του φεμινισμού είναι ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι κοινωνικά κατασκευάσματα της πατριαρχικής κοινωνίας κι ότι οι γυναίκες είναι εφοδιασμένες με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τους άνδρες και έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.

  • ΟΜΩΣ: Εκτός από τη βιολογία που έχει προφανείς διαφορές, οι μελέτες δείχνουν ότι ο ανδρικός από το γυναικείο εγκέφαλο έχουν διαφορές στη μορφολογία και στη λειτουργικότητα. Εκτός αυτού, πειραματισμοί σε νήπια τα οποία μεγαλώνουν έχοντας στη διάθεσή τους αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια, με ελεύθερη επιλογή, δείχνουν σαφή προτίμηση των αγοριών σε οχήματα και μηχανισμούς, ενώ των κοριτσιών σε κούκλες.

  • Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μήπως τελικά εκ φύσεως τα αγόρια διαλέγουν τον αθλητισμό και τα κορίτσια όχι;

Σε συνέχεια των παραπάνω μας έθεσε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία

  • Σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζει η κλασσική φεμινιστική θέση, ίσως το «κατασκεύασμα» δεν είναι το γυναικείο και το ανδρικό προφίλ συμπεριφοράς. Ίσως, πολλές δραστηριότητες, όπως και ο αθλητισμός, γίνονται αντιληπτές μέσα από μια ανδρική οπτική.

  • Μήπως ακόμη κι ένα μεγάλο μέρος των γυναικών που εισέρχονται στον αθλητισμό μιμούνται ανδρικές συμπεριφορές για να επιβιώσουν μέσα σε αυτόν; (αντίστοιχα και στις επιχειρήσεις ή στις επιστήμες;).

  • Πώς μπορεί να αλλάξει ο αθλητισμός εάν οι γυναίκες, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, εισέλθουν μαζικά στον αθλητισμό ως αθλήτριες, προπονήτριες και στελέχη και όχι ως μιμητές των ανδρών; Εάν το πρότυπο προπονητή που έχουμε κατά νου είναι μια αυστηρή και ηγετική φιγούρα, τι θα συμβεί εάν αποδεχτούμε ως ισότιμο ένα πρότυπο προπονητή που βασίζεται στη συνεργασία, στην ευαισθησία και στην προσήνεια; Τι μπορεί να προσφέρει μια μητρική φιγούρα σε ένα ατομικό άθλημα;

  • Το νέο ερώτημα συνεπώς είναι όχι γιατί ο αθλητισμός δεν είναι αρκετά ελκυστικός στις γυναίκες, αλλά πόσο θα αλλάξει ο αθλητισμός εάν οι γυναίκες προσφέρουν τη δική τους οπτική σε αυτόν.

#ChooseToChallenge Katerina Papaioannou

#ChooseToChallenge Katerina Papaioannou

Summary
Article Name
#ChooseToChallenge Katerina Papaioannou

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)