Μερικές σκέψεις παρατηρώντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου

Κείμενο : Φίλιππος Αθανασίου. Μερικές σκέψεις παρατηρώντας τους κορυφαίους κολυμβητές/τριες  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης που μόλις τελείωσε στην Σανγκάη.Αν παρακολουθήσατε τους αγώνες, ειμαι σίγουρος οτι θα συμφωνείτε οτι περα απο τις πολύ μεγάλες   επιτυχίες του Γιανιώτη της Λυμπερτά και της  εθνικής ομάδας του πόλο γυναικών,  οι αγώνες ήταν υψηλο’υ επιπέδου και η τηλεοπτική κάλυψη ( ιδιαίτερα τα πλάνα κάτω απο το νερό) πολυ επιτυχημένη.

Οποιος έδωσε προσοχή στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν απο τους κολυμβητές/τριες τόσο στην πισίνα οσο και την ανοικτή θάλασσα  ,είιναι σίγουρο οτι σχεδόν θα αιφνιδιάστηκε απο το τεράστιο εύρος των τεχνικών που είδαμε.

Αρκετοί κολυμβητές/ριες είχαν εντελώς ευθύ το χέρι τους κατά τη επαναφορά,αλλοι χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ μεγάλες συχνότητες χεριων,καποιοι άλλοι χτυπούσαν  τα πόδια τους με αργό two beat,ενω κάποιοι άλλοι κολυμπούσαν με six beat kick.

Αυτό μας δείχνει πόσο μεγάλη ποικιλία κολυμβητικού στυλ μπορεί τελικά να είναι γρήγορη και κατάλληλη εξαρτώμενες από τον σωματότυπο την απόσταση αλλά και από το περιβάλλον (πισίνα, θάλασσα).

Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε ανάμεσα στα τόσα διαφορετικά στυλ τα κοινά στοιχεία πού κάνουν όλες αυτές τις τεχνικές αποτελεσματικές.

  • Θέση σώματος πολύ ψηλά στο νερό
  • Πολύ καλό  rotation και από τις δυο πλευρές
  • Άριστη ευθυγράμμιση του σώματος και της επέκτασης του χεριού
  • Άριστη μηχανική στο πιάσιμο του νερού, πιέζοντας κάθε στιγμή νερό προς τα πίσω και ποτέ πλάγια η κάτω
  • Αποτελεσματική τεχνική ποδιών με σχετικά τεντωμένο πόδι (με εξαίρεση τα σπριντ)

Ενδιαφέρον είναι επίσης να δούμε τις πτυχές της τεχνικής που διαφέρουν ανάμεσα στους κορυφαίους κολυμβητές/ριες:

  • Επαναφορά του χεριού ( παραδοσιακά  με ψηλά τον αγκώνα εναντίον επαναφοράς με ευθύ χέρι
  • Θέση του κεφαλιού (από εντελώς κάθετα έως κοιτάζοντας ευθεία μπροστά)
  • Μήκος χεριάς (ανάμεσα σε 30-55 χεριές τα 50μ)
  • Συχνότητα χεριάς ( έως και 110 χεριές το λεπτό στην ανοιχτή θάλασσα και 75-90 χ.τ.λ στην πισίνα)
  • Χρήση ποδιών ( 2 beat συνδυασμένο με υψηλή συχνότητα χ.τ.λ και 6 beat συνδυασμένο με μεγαλύτερη πιο αργή συχνότητα χ.τ.λ

 

Βλέποντας αυτά τα τελευταία σημεία που διαφέρουν ανάμεσα στου κορυφαίους , μπορούμε να τολμήσουμε το συμπέρασμα ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι τα κυριότερα για μια αποτελεσματική τεχνική κολύμβησης. Δώστε λοιπόν σημασία στα πρώτα σημεία και στην συνέχεια αφήστε στον εαυτό σας την ελευθερία  να βρει (μέσα από γόνιμους πειραματισμούς και στοχευμένες προπονήσεις  – τεστ) στα υπόλοιπα σημεία ακριβώς αυτό που ταιριάζει στον σωματότυπο σας και στον τρόπο που σας αρέσει να αγωνίζεστε.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)