Η Απάντηση του ΣΔΥΑ για την δημόσια επιστολή και την συλλογή υπογραφών!

Αγαπητέ κύριε Φιλτισάκο,

 

Αρχικά οφείλω να  σας εκφράσω την έκπληξη μου για τη δημοσίευση της επιστολής σας πριν να μου γίνει γνωστή, έτσι ώστε να μπορέσω να σας δώσω ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τη διοργάνωση του 36ου Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας 20 χλμ. και 2 χλμ. για παιδιά και ειδικότερα από ότι αντιλαμβάνομαι του κόστους συμμετοχής του.

Θα ήθελα λοιπόν να σας επισημάνω ότι το κόστος στο οποίο αναφέρεστε, για περισσότερο από εφτά εβδομάδες, και συγκεκριμένα για το διάστημα 21/12 – 8/2, είναι 15€ και όχι 20€ κάτι που παραλείπεται, ελπίζω όχι εσκεμμένα, να αναφέρετε στην επιστολή σας. Επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω ότι διοργανώνουμε αγώνα 2 χλμ. για παιδιά, παρέχοντάς τους το σύνολο σχεδόν των παροχών εντελώς δωρεάν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, την μεγάλη αύξηση των συμμετοχών και σε αυτόν τον αγώνα.

Όπως εσείς οι ίδιοι αναφέρετε, αναγνωρίζετε την αποτελεσματικότητα και την προσφορά του συλλόγου μας στην πολύχρονη ιστορία του, αλλά και τη συνεργασία μας με το περιοδικό RUNNER, στην οποία οφείλεται και η αλματώδης ανάπτυξη των αγώνων του ΣΔΥΑ, η οποία θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ξεκίνησε σε ένα κομβικό σημείο, και συγκεκριμένα όταν πλέον ο σύλλογος δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί τα έξοδα αλλά και την οργάνωση του αγώνα ακόμα και με 500 μόλις δρομείς.

Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και να είστε σίγουροι ότι την αντιμετωπίζουμε καθημερινά καθώς νέα κόστη εμφανίζονται (π.χ. πληρωμή ενοικίου για τη χρήση του χώρου που φιλοξενεί την εκκίνηση και τον τερματισμό κ.α.) αλλά και αυτά των υλικών που χρησιμοποιούνται για τον αγώνα τα οποία αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Μου προκαλεί επίσης περιέργεια η εμμονή, τόσο η δική σας, όσο και κάποιων άλλων δρομέων που εκφράζεται κυρίως στο διαδίκτυο, παρ’όλο που έχει επανειλημμένα απαντηθεί, για το κόστος και τη λειτουργία του συγκεκριμένου αγώνα, για τον οποίο εργάζεται επί μήνες μία πολυμελής ομάδα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα (οικονομικά και μη) ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά σε άλλους αγώνες, όπου το κόστος συμμετοχής είναι μεγαλύτερο, με λιγότερες μάλιστα παροχές, και οι οποίοι γίνονται εκ του ασφαλούς με κρατικές επιχορηγήσεις.

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο ΣΔΥ Αθηνών δεν έχει άλλους πόρους πέρα από τις συνδρομές των μελών του, οι οποίες δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις λειτουργικές του ανάγκες.

Η εξεύρεση χορηγιών είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο στις ημέρες μας και η συνεργασία με έναν οργανισμό, όπως το περιοδικό RUNNER, μας εξασφάλισε όχι μόνο τη συνέχεια των αγώνων μας αλλά και τη θεαματική ανάπτυξη τους.

Δεν προσπαθούμε να κάνουμε ελιτίστικους αγώνες και πραγματικά λυπάμαι που παρεξηγείται η προσπάθειά μας για να διατηρήσουμε την ποιότητα στους αγώνες μας  και που θεωρείτε ότι «γίνονται ”εις βάρος” κάποιων ανθρώπων που αγαπάνε το χώρο».

Θεωρούμε λοιπόν ότι η αύξηση κατά 5€ του κόστους συμμετοχής σε σχέση με τον αγώνα των 10 χλμ. που πραγματοποιήσαμε με αντικειμενικά μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο, είναι απόλυτα λογική τόσο εξαιτίας των μεγαλύτερων οργανωτικών αναγκών του αγώνα όσο και των περισσότερων παροχών.

Το τρέξιμο, είναι μία φυσική δραστηριότητα, χρήσιμη για όλους, την οποία μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει παντού. Ο αθλητισμός που πρεσβεύουμε είναι αγνός και εμείς παραμένουμε πιστοί στα ιδανικά αυτών που ξεκίνησαν τον αγώνα, αλλά οι καιροί αλλάζουν και ως σύλλογος έχουμε την ευθύνη να κάνουμε βήματα μπροστά.

Το παράδειγμα συλλόγων του εξωτερικού όπως π.χ. οι Road Runners της Νέας Υόρκης με τη διοργάνωση του αντίστοιχου μαραθώνιου, μάλλον είναι προς μίμηση και όχι προς αποφυγή, χωρίς βέβαια να τολμούμε να κάνουμε συγκρίσεις.

Ο ΣΔΥ Αθηνών, πραγματοποιεί μία σειρά δράσεων, όπως αγώνες δρόμου, εθελοντικές αιμοδοσίες, επιμορφωτικά σεμινάρια για δρομείς, διοργάνωση εκδρομών σε άλλους αγώνες, κλπ.

Η διοργάνωση αγώνων είναι ένα κοινωνικό γεγονός, όπως π.χ. μία θεατρική παράσταση, στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το που και για ποιον λόγο θα συμμετάσχει σε κάθε αγώνα και εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε, στο ολοένα και αυξανόμενο δρομικό κοινό, καλά οργανωμένους και ελκυστικούς αγώνες στους οποίους κάποιος θα θέλει να λάβει μέρος.

Λυπούμαστε που η διάθεσή μας αυτή να προσφέρουμε περισσότερα, και η οποία πιστέψτε με, απαιτεί πολλές θυσίες, παρεξηγείται και θεωρείτε ότι κάνει λιγότερο προσιτό τον αγώνα μας.

Παρ’ όλα αυτά ακούμε με προσοχή τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας για οικονομικότερα πακέτα συμμετοχής και θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη στο μέλλον, όμως θα θέλαμε να αναγνωρίσετε ότι είναι άλλοι οι λόγοι που κανείς δεν επιλέγει να συμμετάσχει σε έναν αγώνα, και όχι η διαφορά των 5 € από τα 10 στα 15€ όταν μάλιστα πρόκειται για πιο δύσκολο οργανωτικά αγώνα.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν την προσπάθειά μας, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να υπηρετούμε τους σκοπούς του ιστορικού ΣΔΥ Αθηνών και ελπίζουμε να σας βρούμε δίπλα μας στην προσπάθειά μας αυτή.

Με εκτίμηση,

Ελένη Μπερτσάτου

Πρόεδρος ΣΔΥ Αθηνών”

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)