Μοντέρνο Πένταθλο : Αργυρό μετάλλιο η Πράτση

Η Κύπρια πρωταθλήτρια Ελένη Πράτση κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία νεανίδων (17-18 χρόνων) του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Διάθλου, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου. Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο μετάλλιο για την Πράτση, αφού πέρσι είχε αναδειχθεί πρώτη στην ίδια κατηγορία στη Σόφια, ενώ το 2010 (πάλι στο Ντουμπάι) είχε πάρει την πρώτη θέση στην κατηγορία των κορασίδων. Η Πράτση κάλυψε την απόσταση (1500μ. τρέξιμο – 200μ. κολύμπι – 1500μ. τρέξιμο) σε χρόνο 13.38, που ήταν ο 6ος καλύτερος μεταξύ όλων των κατηγοριών στις γυναίκες.

Από ελληνικής πλευράς οι αδελφοί Πανταζίδη, στην πρώτη τους συμμετοχή στη διοργάνωση και χωρίς αντίστοιχους αγώνες στην Ελλάδα (έχει να διεξαχθεί Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το 2009), κατάφεραν να κάνουν ικανοποιητικά πλασαρίσματα. Ο Αυγουστίνος πήρε την 9η θέση στους Νέους με χρόνο 14.18 και ο Αλέξανδρος την 11η στους Έφηβους με 12.58, στην πιο γρήγορη κούρσα της διοργάνωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νικητής των Εφήβων, ο Νοτιοαφρικάνος Λιούλι Γκρούνεβελντ, πέτυχε χρόνο (11.28) καλύτερο απ’ αυτόν της κατηγορίας των Ανδρών (νικητής για 4η φορά ο Βρετανός βετεράνος Τριαθλητής Ρίτσαρντ Στάναρντ με 11.44, γνωστός ως “Fish”= ψάρι), ενώ κι η νικήτρια στις Νεάνιδες, επίσης Νοτιαφρικανή Αϊνσλί Βαν Γράααν, σημείωσε 13.08, επίδοση πιο γρήγορη απ’ αυτή των Γυναικών (νικήτρια η Τσέχα Πέτρα Κουρίκοβα με 13.26).

Κείμενο : Νίκος Πανταζίδης

 

Αποτελέσματα τελικού (κατηγορία Youth A Female)
1 92 Aynslee Van Graan RSA 00:13:08
2 270 Eleni Pratsi CYP 00:13:38
3 241 Julie Belhamri FRA 00:13:51
4 60 Paige Matthews GBR 00:14:07
5 58 Natasha Bellamy GBR 00:14:10
6 242 Justine Gayraud FRA 00:14:56
7 287 Shannon Botham GBR 00:16:43
8 286 Alexandra Galoisy UAE 00:16:51

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)