Αντώνιος Γαλάνης : Next Big Thing στο Ελληνικό Τρίαθλο;

Αντώνιος Γαλάνης : Next Big Thing;

Κείμενο – Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης

 Ήταν Αύγουστος του 2021 όταν ο Αναστάσης Μητρόπαπας επικοινωνούσε μαζί μου για να μου μιλήσει για ένα μεγάλο «ταλέντο» που ήθελε να αναλάβω. Λόγω φόρτου εργασίας δεν έδωσα σημασία και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος ρώτησα μήπως να βρει κάποιον άλλο προπονητή.

Ο Αναστάσης επέμενε αναφέροντας μου ότι έχει τον χαρακτήρα (ταπεινός, ευγενικός με ομαδικότητα και χαμηλό εγώ) και την αθλητική κουλτούρα που αναζητώ στους αθλητές και κυρίως ότι αυτός ο “αθλητής θέλει προπονητή με τη δική σου Προπονητική Φιλοσοφία και με την δική σου τεχνική περιοδισμού και προπονητικής” και ότι “δεν έχει καταλάβει πόσο δυνατός είναι”.

Έτσι τελικά μετά από εβδομάδες επικοινωνίας λόγω της επιμονής του Αναστάση ξεκινήσαμε τις προπονήσεις με τον Αντώνη Γαλάνη. Ξεκινήσαμε με επίδοση 38’ στα 10χλμ αλλά με μέτρια έως κακή τεχνική. Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το τρέξιμο μου αλλά εντυπωσιάστηκα από την τεχνική του στην κολύμβηση. Τον ρώτησα με ποιο προπονητή κολύμβησης έκανε προπονήσεις και μου απαντούσε ότι μόνος έμαθε. Δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι κάποιος ενήλικας χωρίς κολυμβητική παιδεία επιλέγει και κολυμπάει Front Quadrant  (και τόσο τεχνικά άρτια) χωρίς κανένας να του έχει δείξει.

Από εβδομάδα σε εβδομάδα η τεχνική του στο τρέξιμο βελτιωνόταν με πολύ γρήγορο ρυθμό και για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα τους χρόνους από τις προπονήσεις που έκανε μόνος.

Στο 10άρι του ΣΔΥΑ έτρεξε 35’40”, στη συνέχεια τερμάτισε στη 13η θέση στο Πανελλήνιο Ημιμαραθωνίου και πριν λίγες μέρες φορτωμένος από προπόνηση προπονητικά (δεν συζητάμε για οποιαδήποτε μορφής φορμάρισμα) έκανε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10χλμ μέσα στο ταρτάν ως μέρος της προπόνησης του 33’50”  !!!

Είναι πολύ μακριά από τις γενετικά του όρια γιατί ακόμα η προπόνηση που κάνουμε είναι με χαμηλά δρομικά φορτία.

Ελπίζουμε να μείνει στο Τρίαθλο. Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα εκπλήξει όλους και κυρίως τον εαυτό του.

Ερώτηση : Πότε γεννήθηκες, πότε ξεκίνησες αθλητισμό και με τι ασχολείσαι επαγγελματικά;

Απάντηση : Γεννήθηκα στις 8 Οκτωβρίου του 1996 στην Αθήνα. Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό άρχισε από μικρή ηλικία παίζοντας μπάσκετ για αρκετά χρόνια. Γενικά μου άρεσε το τρέξιμο και ότι έχει να κάνει με την αντοχή αλλά ποτέ δεν είχα ασχοληθεί παραπάνω με αυτό. Το 2017 συμμετείχα στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας ο οποίος ήταν το σημείο κλειδί για εμένα, έτσι στη συνέχεια άρχισα να ασχολούμαι εντατικά με το τρέξιμο.

Με το τρίαθλο άρχισα να ασχολούμαι τον Σεπτέμβριο του 2021. Το τρίαθλο υπήρχε στο μυαλό μου σαν σκέψη καιρό πριν πάρω τελικά την απόφαση να ξεκινήσω, ωστόσο ήταν κατι διαφορετικό για εμένα, φάνταζε σαν κάτι ακατόρθωτο. Παρόλα αυτά μετά από έναν αγώνα με την παρότρυνση και μεγάλη βοήθεια ενός φίλου (Αναστάσης Μητρόπαπας) αποφάσισα να το προσπαθήσω. Εκείνος με σύστησε στον προπονητή μου κ. Γιάννη Ψαρέλη και έτσι έγινα μέλος της ομάδας Athens Triathlon Team.

Έχω τελειώσει την σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2018 και είμαι αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.

Ερώτηση : Ποιες είναι οι καλύτερες επιδόσεις στα 800μ – 1500μ;

Απάντηση : Οι καλύτερες επιδόσεις μου στα 800μ είναι 2’05’’.85 στον αγώνα Ευάγγελος Δεπάστας το 2019 στο Σχημάταρι και στα 1500μ είναι 4’12’’.22 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου το 2018 στην Πάτρα.

Ερώτηση: Ποιοι οι στόχοι σου στο τρίαθλο για το 2022;

Απάντηση : Οι στόχοι μου για το τρίαθλο λόγω του ελάχιστου χρόνου που έχει περάσει από την στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με το άθλημα είναι να μάθω τις δυνατότητες μου και το επίπεδο μου στα τρία αθλήματα. Σίγουρα πρέπει να αποκτήσω εμπειρίες από τους αγώνες αλλά και να εξοικειωθώ με την μορφή της προπόνησης και περισσότερο στην κολύμβηση και την ποδηλασία. Φέτος είναι σημαντικό μαζί με τον προπονητή μου να καταλήξουμε ποία απόσταση τριάθλου είναι κατάλληλη για εμένα. Σημαντικότερος αγώνας για φέτος είναι το Ironman 70.3 στην Βουλιαγμένη που αποτελεί πρόκληση για εμένα και τον περιμένω με ενθουσιασμό.

Ερώτηση: Ποια είναι η αγαπημένη σου απόσταση στο τρέξιμο 5-10-Ημιμαραθώνιος και γιατί;

Απάντηση : Αποστάσεις 5-10 χλμ έχω τρέξει αρκετές, όμως σε Ημιμαραθωνίους έχω δυο συμμετοχές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2020 και φέτος. Παρόλα αυτά ίσως να επέλεγα τον Ημιμαραθώνιο καθώς οι αγώνες των 5-10 χλμ χρειάζονται περισσότερη ταχύτητα, την οποία πρέπει να βελτιώσω.

Απάντηση : Με τι επίδοση θα ήσουν ευχαριστημένος στα 5χλμ και 10χλμ για τα επόμενα 2 χρόνια;

Ερώτηση: Τα επόμενα 2 χρόνια θα ήμουν ευχαριστημένος με μια επίδοση για τα 5χλμ στα 15’50’’ και για τα 10χλμ στα 32’30’’.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)