Ελληνικός αθλητισμός : Προανήγγειλε αλλαγές ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, κατά την τοποθέτησή του στην αποψινή Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή συνάντηση και για την κατανόησή σας να αλλάξουμε την προηγούμενη ημερομηνία λόγω της αναγκαίας παρουσίας μου στη Βουλή.

Εξαρχής να πω πως όλους εδώ μας ενώνει το ενδιαφέρον μας για το παρόν και το μέλλον του αθλητισμού. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Για την κρατική επιχορήγηση, όλοι μας θα θέλαμε να είναι περισσότερα τα διαθέσιμα χρήματα για τον αθλητισμό – όπως και για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Όμως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, τα διαμορφώνει η δημοσιονομική συνθήκη, και μ’ αυτά τα δεδομένα οφείλουμε να κινηθούμε.

Και βεβαίως, να υπογραμμίσω εδώ ότι τα δεδομένα αυτά για το μέγεθος της φετινής κρατικής επιχορήγησης ήταν γνωστά σε όλους εδώ και μήνες, πολύ πριν ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Εγώ ο ίδιος σας είχα ενημερώσει σχετικά σ’ αυτόν εδώ τον χώρο. Οπότε, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει σήμερα αιφνιδιασμένος.

Μ’ αυτά λοιπόν τα δεδομένα, το Υπουργείο κινείται σε τρεις άξονες:

-Πρώτον, οι διαθέσιμοι πόροι να κατανέμονται με δικαιοσύνη και διαφάνεια. Και ως προς αυτό πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι συμβαίνει το αντίθετο.
-Δεύτερον, να αναζητήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση, είτε μέσω του κεντρικού κράτους – με την επικύρωση της θετικής πορείας της οικονομίας – είτε μέσα από εναλλακτικές πηγές όπως το νέο ΕΣΠΑ και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Erasmus+.
-Τρίτον, να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται ο αθλητισμός. Ως προς αυτό είμαι έτοιμος να συζητήσω τις προτάσεις σας, οι οποίες απ’ ό,τι καταλαβαίνω θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας. Πάντως ακόμη και σ’ αυτή την προκαταρκτική τους μορφή πολλές απ’ αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Πριν αναφερθώ όμως στις προτάσεις αυτές, θέλω να πω δυο λόγια για το ελεγκτικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε ξανά, μετά τη διακοπή του το 2009.

Οφείλω να σας πω πως δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν. Το ελεγκτικό συμβούλιο είναι υποχρέωση της πολιτείας. Οφείλουμε να ξέρουμε το πώς διαχειρίζονται οι επιχορηγούμενοι από το κράτος φορείς τα χρήματα που προέρχονται από τον φορολογούμενο πολίτη.

Και μάλιστα, να υπογραμμίσω εδώ τη θετική στάση τόσο του προέδρου της ΕΟΕ, του Σπύρου Καπράλου ο οποίος στην εκδήλωση βράβευσης των διακριθέντων αθλητών τον Ιανουάριο αναγνώρισε την ανάγκη για τον έλεγχο των Ομοσπονδιών, όσο και των συντακτών του κειμένου του σχεδίου προτάσεων της ΕΟΕ που κι αυτοί μιλούν για – το αναφέρω αυτολεξεί – «κακή διαχείριση σε μερικές περιπτώσεις των τεράστιων κονδυλίων που διατέθηκαν από την πολιτεία» καθώς και ρητά για την ανάγκη να επαναλειτουργήσει το ελεγκτικό συμβούλιο. Οπότε το ελεγκτικό συμβούλιο, όπως και κάθε άλλη δράση που διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια – όπως η θέσπιση για όλες τις Ομοσπονδίες της υποχρέωσης ανάρτησης στη Διαύγεια των αποφάσεών τους – μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Και θα πρέπει βεβαίως να δούμε και όλες τις άλλες αλλαγές που χρειάζονται. Είναι, για να φέρω ένα παράδειγμα, απαράδεκτο να μην προχωράνε κάποιες Ομοσπονδίες στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Δεν μπορεί η πολιτεία να χρηματοδοτεί μισθούς προ κρίσης για υπάλληλους Ομοσπονδιών την ώρα που οι συντάξεις είναι εκεί που είναι, την ώρα που ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας παίρνει 1300 ευρώ, την ώρα που οι καθηγητές πανεπιστημίου μετά βίας παίρνουν 1000 ευρώ.

Ως προς τις προτάσεις σας τώρα:

Συμφωνώ ότι τα κριτήρια της αξιολόγησης των Ομοσπονδιών μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί το ΕΣΑΣ το οποίο, όπως γνωρίζετε, συστάθηκε για πρώτη φορά ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο που του επιφυλάσσει ο αθλητικός νόμος. Το ΕΣΑΣ, στο οποίο μετέχει και η ΕΟΕ, θα αναλάβει το καθήκον του στρατηγικού σχεδιασμού της πολιτικής για τον ελληνικό αθλητισμό.

Ως προς τα οικονομικά, είμαι θετικός στην δημιουργία κινήτρων για χορηγίες, για την κλήρωση λαχείου για τον αθλητισμό, αλλά και για την αφιέρωση ενός ποσοστού από τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από τον ΟΠΑΠ και στοιχηματικές εταιρίες στον αθλητισμό. Τις προτάσεις αυτές θα τις μεταφέρω στον Υπουργό Οικονομικών.

Επίσης, είμαι πολύ θετικός στη σύναψη συνεργασίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σε λίγες μέρες θα σας στείλω σχετικά την πρόσκληση που αφορά το Erasmus+.

Ακόμη, βλέπω θετικά, και θα εξετάσω σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ την πρότασή σας να αναλάβει η πολιτεία το κόστος των ελέγχων ντόπινγκ.

Όσον αφορά την πρόταση για συγχώνευση Ομοσπονδιών, θα το συζητήσω με την Ολομέλεια. Είναι αυτονόητο ότι συμφωνώ με τη μετεγκατάστασή τους σε ένα κτήριο. Ήδη βρισκόμαστε στη φάση της διερεύνησης των πιθανών λύσεων για το κτηριακό.

Τέλος, ως προς τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΕΣΑΣ είναι και ο συντονισμός του προγραμματισμού τους. Βεβαίως, ως προς αυτό πιστεύω πως θα είναι χρήσιμη, και σας το προτείνω να το εξετάσουμε, μια στενή συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού, των Ομοσπονδιών, των Περιφερειών, αλλά και του Υπουργείου Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προτάσεις σας, πέρα από όσες, τουλάχιστον υπό την τωρινή τους μορφή σκοντάφτουν στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, είμαι πρόθυμος να τις συζητήσω σε πιο συγκεκριμένο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, και μ’ αυτό κλείνω, πιστεύω ότι στόχος όλων μας πρέπει σήμερα να είναι, με βάση τα αντικειμενικά ρεαλιστικά δεδομένα, να συμβάλλουμε όσο γίνεται περισσότερο στην στήριξη του αθλητισμού και της διασφάλισης της πρόσβασης όλων των πολιτών σ’ αυτό το κοινωνικό αγαθό. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται το Υπουργείο και ξέρω, πέρα από τις όποιες αντανακλαστικές αντιδράσεις, όλοι συμμεριζόμαστε τόσο τον στόχο αυτό, όσο και την εικόνα ως προς το πολύ αυστηρό και περιορισμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλουμε να κινηθούμε.

Όπως λοιπόν πέρσι, για πρώτη φορά μετά το 2009, επιχορηγήθηκαν τα αθλητικά σωματεία, όπως καταφέραμε φέτος να εκταμιευθούν τα χρήματα που δεν πρόλαβαν κάποιες Ομοσπονδίες να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για να τα πάρουν, όπως καταφέραμε να εκταμιευτούν τα πριμ των διακεκριμένων αθλητών και προπονητών που εκκρεμούσαν, στο ίδιο πνεύμα, με την ίδια βούληση για αντιμετώπιση των προβλημάτων προχωράμε».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)