Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2019: Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στον Μαραθώνιο Δρόμο

Τελικός τίτλος ομιλίας : Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στον Μαραθώνιο Δρόμο

Σύντομη Περίληψη Ομιλίας – Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στον Μαραθώνιο δρόμο
O μαραθώνιος είναι ένα εγxείρημα στο οποίο πρέπει να συμμετέχουμε εφόσον έχουμε κάνει τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις, έχουμε την κατάλληλη αθλητική υποδομή και έχουμε προετοιμαστεί σωματικά και νοητικά με την επίβλεψη εξειδικευμένων προπονητών και επιστημόνων. Ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία οι ερευνητές προσπαθούν να μας δώσουν απαντήσεις. Εμείς οφείλουμε να μελετούμε τα ευρήματά τους και να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την υγεία των συμμετεχόντων.

Ο Γιάννης Ψαρέλης θα αναπτύξει μία σειρά επίκαιρων προπονητικών ζητημάτων και θα επικεντρωθεί στην ημέρα του αγώνα και ιδιαίτερα :
· Φυσιολογικές Προσαρμογές λόγω της προπόνησης τρεξίματος
· Αποτελεσματική τεχνική για δρομείς αντοχής. Προσαρμογή κινητικού μοντέλου σε ανηφόρες και κατηφόρες
· Πρόβλεψη επίδοσης στο μαραθώνιο : A. Από επιδόσεις σε μικρότερες αγωνιστικές αποστάσεις Β. Εργομετρικές Εξετάσεις Εργαστηρίου Γ. Μετρήσεις Πεδίου Δ. Προπονητικά Δεδομένα
· Το βέλτιστο πρωτόκολλο για τους δρομείς αντοχής για προσδιορισμό προπονητικών ζωνών και επίδοσης στον μαραθώνιο.
· Προθέρμανση μαραθωνίου δρόμου
· Βέλτιστη στρατηγική ρυθμού

Giannis Psarelis

Giannis Psarelis Triathlon Coach

Ψαρέλης Γιάννης, BSc, MSC, MBA, PhDc – Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Με τα αθλήματα αντοχής και κυρίως το τρίαθλο ασχολείται συστηματικά από το 1991. Μέχρι το 2000 ήταν τακτικό μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών της χώρας μας και ήταν ο εκπρόσωπος των αθλητών στνν τεχνική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου. Συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα τριάθλου το 1992 και σε αγώνα Ironman το 1993. Συνολικά έχει συμμετέχει
σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου

Είναι πιστοποιημένος προπονητής Μαραθωνίου Δρόμου από την Αθλητική Ακαδημία της Βόρειας Αμερικής (North America Academy for Sports Fitness Professionals). Μπορείτε να δείτε το βιογραφικό του σημείωμα στον παρακάτω σύνδεσμο.
O Γιάννης Ψαρέλης έχει πληρθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων που αξίζει να αναφερθούν μεταξύ άλλων:
· Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών).
· Είναι πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534).
· Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5).

Οι σπουδές του περιλαμβάνουν πτυχίο Χημείας από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΜΒΑ από το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc) και πρόσφατα είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Τέλος είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Πέρα από την αθλητική και προπονητική του ιδιότητα έχει πλούσια και ποικίλα δραστηριότητα σε όλο φάσμα του ελληνικού αθλητισμού. Εχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ.

Εχει ιδιαίτερη εμπειρία στον Υψηλό Αθλητισμό έχοντας εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence)

Triathlon & Marathon Coach

Triathlon & Marathon Coach

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)