Η ψυχολογία στην καθημερινή μας προπόνηση

Κείμενο : Λίνα Ψούνη, Αθλητική Ψυχολόγος – MSc. Οι αθλητές σε όλα τα αθλήματα για να βελτιωθούν προπονούνται καθημερινά 1 ή και 2 φορές την ημέρα. Η προπόνηση στοχεύει στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και της τεχνικής ανάλογα πάντα με το άθλημα. Η προπόνηση δεν πρέπει να γίνεται μηχανικά απλώς και μόνο για να «βγει». Σε κάθε προπόνηση πρέπει να υπάρχει ένας στόχος.  Ο στόχος αυτός μπορεί να είναι είτε για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης πχ βελτίωση της ταχύτητας, βελτίωση της αντοχής, είτε για την βελτίωση της τεχνικής μας, πχ συχνότητα διασκελισμών, χεριές στο κολύμπι κτλ.

Ο καθορισμός στόχων αποτελεί ψυχολογική τεχνική η οποία μας βοηθάει να κατευθύνουμε την προσοχή και βελτιώνει τη συγκέντρωση στην προπόνηση επιφέροντας καλύτερα αποτελέσματα. Η συγκέντρωση στον καθημερινό στόχο θα πρέπει να ξεκινάει από την προθέρμανση. Η φάση της προθέρμανσης μας προετοιμάζει σωματικά για το κυρίως προπονητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, αλλά μας προετοιμάζει και ψυχολογικά κάνοντας σταδιακή προσαρμογή στη συγκέντρωση που θα χρειαστούμε για την επίτευξη του καθημερινού μας στόχου.

Επειδή η προπόνηση του τριάθλου-όπως και το αγώνισμα, είναι αρκετά επίπονη, ως προς τη διάρκεια αλλά και την ποσότητα, θα πρέπει να την μοιράζουμε σε επιμέρους κομμάτια. Αν την βλέπουμε συνολικά σαν ένα μέρος τότε και η προσπάθεια μας θα είναι μικρότερη αλλά και η συγκέντρωσή μας θα είναι περιορισμένη.  Ο ημερήσιος στόχος μπορεί να μην είναι μόνο ένας και να προσαρμόζεται ανάλογα με το κομμάτι της προπόνησης. Το ζητούμενο είναι το κάθε τι που κάνουμε να το κάνουμε συνειδητά, καθορίζοντας παράλληλα και κάποιο στόχο. Βέβαια οι καθημερινοί στόχοι δεν θα πρέπει να είναι πολλοί, άλλωστε και προπονητικά θα ήταν λάθος κάτι τέτοιο.

Επιλέγουμε το προπονητικό περιβάλλον να είναι κατάλληλο για την συγκέντρωσή μας. Είναι προτιμότερο να προπονούμαστε σε δρόμους οι οποίοι δεν έχουν πολλή κίνηση.  Στόχος είναι η προσοχή μας να μένει στο σώμα μας και να μη διακόπτεται από εξωτερικά ερεθίσματα. Το ίδιο ισχύει για τους συναθλητές που προπονούνται μαζί μας. Είναι βοηθητικό να προπονούμαστε με κάποιον άλλο αρκεί να μην παρεμβαίνει στη συγκέντρωσή μας. Επίσης καλό θα είναι να βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά. Δηλαδή αν θέτουμε κοινούς στόχους στο ημερήσιο προπονητικό πρόγραμμα θα είναι πιο αποτελεσματικό από το να δουλεύει ο καθένας κάτι διαφορετικό σε κοινή προπόνηση.

Τελειώνοντας την προπόνηση όπως και στους αγώνες,  θα πρέπει να γίνεται η καθημερινή αποτίμηση. Δηλαδή ο αθλητής ασκεί κριτική στον εαυτό του για το τι έκανε σωστά τι έκανε λάθος, πού έχασε τη συγκέντρωσή του, που χρειάζεται να δώσει περισσότερη προσοχή και να θέσει τους στόχους για την επόμενη προπόνηση. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με θετική προσέγγιση με στόχο τη βελτίωση. Η απόλυτη καθημερινή αρνητική κριτική  είναι αποθαρρυντική. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουμε και καθημερινή θετική ανατροφοδότηση. Δηλαδή να επιδιώκουμε να τονώνουμε τον εαυτό μας σε κάθε προπονητική μονάδα για αυτό που πέτυχε και να μην μένουμε μόνο στις παρατηρήσεις και στις διορθώσεις.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)