Το τρίαθλο στη χώρα του φλαμένκο.

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το Τρίαθλο μόλις πριν από 3 μήνες και η εξέλιξή του ήταν και εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή.

Πριν από ένα μήνα χρειάστηκε να μετακομίσει στην Ισπανία για μόνιμη εγκατάσταση. Φυσικά δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει το χόμπι του. Αντιθέτως θεώρησε ότι αυτή η αλλαγή στην επαγγελματική του ζωή ήταν και ειναι μία καλή ευκαιρία να μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερους αγώνες από ότι θα μπορούσε να συμμετέχει στην Ελλάδα. Μιλήσαμε με τον Αντώνη και τον παρακαλέσαμε να μας μεταφέρει με λόγια και φωτογραφίες την ζωή στην Ισπανία.

 

TriathlonWorld : Αντώνη σε ποια πόλη μένεις;

Αντώνης Αντωνόπουλος : Μένω στο Αλικάντε, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στα ανατολικά της Ισπανίας. Είναι μια μικρή σχετικά πόλη, των τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων. Το στοιχείο που με προσέλκυσε στην πόλη αυτή είναι η απλότητα και η ηρεμία της καθημερινής ζωής. Το άγχος το άφησα πίσω στην Αθήνα.

 

TriathlonWorld : Ποιες είναι οι διαθέσιμες αθλητκές εγκαταστάσεις;

Αντώνης Αντωνόπουλος :  Ο αθλητσμός στην Ισπανία είναι τρόπος ζωής. Άλλωστε οι επιτυχίες των Ισπανών σε παγκόσμιο επίπεδο και σε πολλά αθλήματα το μαρτυράει. Στην πόλη μου υπάρχουν πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις και κυρίως ακαδημίες για μικρά και μεγάλα παιδιά. Κάθε γειτονιά έχει το δημοτικό της γήπεδο με όλες τις κατάλληλες υποδομές για την ενασχόληση με κάθε είδους σπορ.

TriathlonWorld : Υπάρχουν άλλοι τριαθλητές σε αυτή την πόλη;

Αντώνης Αντωνόπουλος : Το τρίαθλο είναι ένα πολύ διαδεδομένο άθλημα στην Ισπανία γενικότερα. Στο Αλικάντε υπάρχουν 2-3 σύλλογοι τριάθλου, ένας μάλιστα είναι και στο γυμναστήριο που πηγαίνω. Αλλά δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να τους ξετρυπώσεις, μια βόλτα το πρωί της Κυριακής στους μη πολυσύχναστους δρόμους της πόλης είναι αρκετή!

 

TriathlonWorld : Πως συμπεριφέρονται οι οδηγοί αυτοκινήτων στους ποδηλάτες;

Αντώνης Αντωνόπουλος : Ο σεβασμός προς τον πεζό αλλά και προς τον ποδηλάτη είναι έκδηλος καθημερινά. Εκτός του οτι υπάρχουν ποδηλατόδρομοι στο μεγαλύτερο εύρος της πόλης, η συμπεριφορά των οδηγών προς τους ποδηλάτες που κινούνται στον δρόμο είναι υποδειγματική. Για τον απλούστατο λόγο ίσως ότι και οι ίδιοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι ποδηλάτες! Σε καμία στιγμή, κατά τη διάρκεια προπόνησής μου δεν φοβηθηκα ή ένιωσα ευάλωτος. Είναι πολύ σηματικό αυτό για τον αναβάτη.

 

TriathlonWorld : Υπάρχουν αρκετοί αγώνες τριάθλου στην Ισπανία;

Αντώνης Αντωνόπουλος : Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σας δώσει μια πρώτη γεύση για το εύρος των αγώνων τριάθλου στην Ισπανία. Οι αγώνες που διοργανώνονται εδώ είναι πάρα πολλοί και όλων των ειδών. Ανάλογα λοιπόν με τον προγραμματισμό που θα κάνεις ως τριαθλητής, επιλέγεις από μια μεγάλη συλλογή αγώνων αυτούς που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου. Για έναν τριαθλητή η διοργάνωση τόσων πολλών αγώνων είναι ευτύχημα.

 

TriathlonWorld : Σε ποιοιυς αγώνες θα συμμετέχεις φέτος ;

Αντώνης Αντωνόπουλος : Πρώτος αγώνας για φέτος είναι ένας αγώνας μεσαίας απόστασης που διοργανώνεται στη Βαλένθια στις 4 Μαρτίου. Αν και πολύ νωρίς ημερολογιακά, αποφάσισαμε με τον προπονητή μου να συμμετάσχω στον αγώνα αυτό για την εμπειρία και μόνο. Προπονητικά δεν είμαι στο επίπεδο ενός τέτοιου αγώνα, αλλά η επιθυμία μου για τερματισμό μεγάλη! Επόμενος αγώνας είναι άλλος ένας αγώνας μεσαίας απόστασης στο Άστρος, αρχές Μαίου. Θα είναι ο πρώτος μου αγώνας μαζί με τους συναθλητές μου στην Athens Triathlon Team, πράγμα που περιμένω πως και πως! Για τη συνέχεια, ρωτήστε τον προπονητή μου!

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)