Το αβέβαιο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού…μία μικρή σύγκριση με την Αυστραλία.

To μέλλον του ελληνικού αθλητισμού είναι πολύ αβέβαιο!!! Και αυτό, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως γιατί αυτοί που διοικούν τον ελληνικό αθλητισμό εδώ και δεκαετίες αδυνατούν να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν ένα ρεαλιστικό, ανταγωνιστικό και σύγχρονο στρατηγικό πλάνο. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν ξέρουν κάν τι σημαίνει στρατηγικό πλάνο και ποια η σημασία του! Και τυχόν κάποιοι από αυτούς ξέρουν την σημασία του ενδιαφέρονται μόνο πως θα κρατήσουν την καρέκλα τους. Είναι οι γνωστοί “καρεκλοκένταυροι” του ελληνικού αθλητσιμού.

Εάν επισκεφθείτε την αγγλική άκδοση της ιστοσελίδας μας θα δείτε ότι υπάρχει ανακοίνωση από την Αυστραλέζικη Επιτροπή για τον Αθλητισμό όπου ανακοινώνουν την δημιουργία ενός ερευνητικού project σχετικά με το μέλλον του Αυστραλέζικου Αθλητισμού.

Εκεί γράφουν μεταξύ άλλων : «Ο αθλητισμός είναι θεμελειώδης κομμάτι της Αυστραλέζικης κοινωνίας, κουλτούρας και οικονομίας. Η συμμετοχή στον αθλητισμό βελτιώνει την φυσική υγεία, ενισχύει την κοινωνική ευρωστία και συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση. Ομως ο ρόλος και η φύση του αθλητισμού στην Αυστραλία συνεχίζει να αλλάζει με την εμφάνιση νέου τρόπου  ζωής (Lifestyle), κοινωνικών αξιών, τεχνολογιών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Ο εντοπισμός αυτών των τάσεων και της επίδρασης αυτών είναι ζωτικής σημασίας εάν επιθυμούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον του αθλητισμού μας με επιτυχία….Ερευνώντας ένα εύρος κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, περιβαλλοντικών και τεχνολογικών τάσεων το project θα αποτυπώσει την εικόνα του Αυστραλέζικου αθλητισμού τα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια από τώρα»

Βέβαια τί να συζητάμε τώρα; Ακόμα και όταν στον ελληνικό αθλητισμό σπαταλούσαμε απίστευτα χρήματα δεν νοιαζόμαστε ή δεν ξέραμε να κάνουμε στρατηγικό σχεδιασμό και να οραματιστούμε το μέλλον. Τώρα που έχουμε ως δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων δεν κάνουμε απολύτως τίποτα.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)