Καλάργαρης: «Εάν περάσω τελικό θα είμαι εκστασιασμένος»

Αναδημοσίευση από την επίσημη σελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης. Συνέντευξη στον Νίκο Χαραλαμπόπουλο

Ο κολυμβητής του Εθνικού μίλησε για όλους και για όλα. Για την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιλογή του να ασχοληθεί με την κολύμβηση και τις στερήσεις που έχει κάνει…

Να υπενθυμίσουμε πως ο κολυμβητής του Εθνικού ΟΦΠΦ, με 22.08 στα 50μ ελεύθερο, έπιασε το όριο για τους Πανευρωπαϊκούς που θα γίνουν στην Αμβέρσα και τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Αναλυτικά όσα είπε:

 

Ερώτηση : Κατάφερες να πιάσεις το όριο για το Λονδίνο. Αποτελούσε όνειρο ζωής;

Απάντηση :Αποτελούσε ανέκαθεν όνειρο στη ζωή μου η συμμέτοχη σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από μικρός έβλεπα τους αγώνες στην τηλεόραση και ονειρευόμουν τον εαυτό μου να βρίσκεται εκεί!

 

Ερώτηση :Με τη συμμετοχή σου στους μίτινγκ στη Μπάνια Λούκα συνέτριψες το πανελλήνιο ρεκόρ, που είχες ο ίδιος στα 50 μ. ελεύθερο, πήρες την πρόκριση στο ευρωπαϊκό και το εισιτήριο για το Λονδίνο. Επόμενος στόχος;

Απάντηση : Ακόμα προσπαθώ να συνειδητοποιήσω πως πέτυχα το μεγαλύτερο μου στόχο. Από εκεί και πέρα, στόχος μου είναι κάποια βελτίωση στο πανελλήνιο ρεκόρ και ό,τι καλύτερο προκύψει στο Πανευρωπαϊκό και στην Ολυμπιάδα.

 

Ερώτηση : Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κολύμβηση;

Απάντηση :Στην ουσία δεν ήταν δική μου επιλογή. Οι γονείς μου με πήγαν στην πισίνα όταν ήμουν μικρός. Η καλή παρέα με έκανε να αγαπήσω την κολύμβηση και με κράτησε στο χώρο.

 

Ερώτηση : Είναι τόσο μοναχικό άθλημα όσο δείχνει;

Απάντηση : Όχι, σε καμιά περίπτωση. Όπως είπα και πριν, στις προπονήσεις επικρατεί πολύ φιλικό κλίμα, τουλάχιστον όπως το έχω ζήσει εγώ. Το γεγονός ότι είναι ένα ατομικό άθλημα δεν σημαίνει ότι είναι και μοναχικό.

 

Ερώτηση :Το πρότυπο σου; Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στον Θορπ και στον Φελπς, ποιον θα επέλεγες;

 

Απάντηση : Θα επέλεγα τον Φελπς. Είναι μεγαλύτερη η πορεία του στο άθλημα. Βέβαια δε ξέρω αν θα σας πω το ίδιο και του χρόνου καθώς ο Θορπ επέστρεψε…

 

Ερώτηση : Πώς καταφέρνεις να συνδυάσεις τη σχολή με τον πρωταθλητισμό;

Απάντηση : Σίγουρα κάποιο από τα δυο μένει λίγο πιο πίσω. στην περίπτωση μου όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι η σχολή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως την έχω παρατήσει. Διαβάζω όσο μπορώ και επικεντρώνομαι κυρίως την περίοδο των εξεταστικών.

 

Ερώτηση :Στερείσαι πράγματα εξαιτίας του αθλητισμού, που ενδεχομένως να κάνουν οι φίλοι σου και οι συμμαθητές σου; Για παράδειγμα, δεν μπορείς να ξενυχτήσεις ή να φας ελεύθερα ό,τι θες;

 

Απάντηση : Έχω πάρει πολλά πράγματα από τον αθλητισμό. Δεν με ενόχλησε ποτέ ιδιαίτερα η διαφορά τρόπου ζωής από τους φίλους μου εκτός κολύμβησης, καθώς στην ουσία δεν έμαθα ποτέ με αυτήν. Έχω προσαρμόσει τη διασκέδαση στον τρόπο ζωής μου. Εξάλλου κάποια στιγμή ο πρωταθλητισμός θα τελειώσει και τότε θα έχω άπλετο χρόνο για ξενύχτια. Όσον άφορα στο φαγητό δεν στερούμαι σε υπερβολικό βαθμό, απλά προσέχω τη διατροφή μου περισσότερο, λίγο πριν τους μεγάλους αγώνες.

 

Ερώτηση : Τι να περιμένουμε στους Ολυμπιακούς από εσένα αλλά και την ελληνική αποστολή γενικότερα;

Απάντηση : Η αλήθεια είναι πως μόνο και μόνο με τη συμμετοχή μου είμαι πολύ ικανοποιημένος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Θα ήμουν ευτυχισμένος με μια πρόκριση στους ημιτελικούς, αν τύχαινε δε κάτι ακόμα καλύτερο θα ήμουν εκστασιασμένος. Για την ελληνική αποστολή πιστεύω ότι το επίπεδο της είναι ανεβασμένο και ελπίζω σε πολλά καλά αποτελέσματα.


 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)