Η Ιστορία του Ελληνικού Τριάθλου (1990- 1996)

 

1990

Το 1990 ο Ελληνικός Ομιλος Τριάθλου, με έδρα την Αθήνα, ξεκίνησε τη διοργάνωση αγώνων Τριάθλου. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένας άλλος πυρήνας στην Θεσσαλονίκη που αποτελούταν από τους : Γαρέφη, Κρομμύδα, Μαθά και Λιόντο. Το καλοκαίρι του 1990 ο Χρήστος Γαρέφης συμμετείχε στον Διεθνή αγώνα της Νίκαιας (4 χλμ. Κολύμβησης, 120 χλμ. Ποδηλασίας και 32 χλμ. Τρεξίματος. Την ίδια χρονιά ο Βασίλης Κρομμύδας και ο Μιχάλης Λιόντος συμμετείχαν στον Διεθνή αγώνα ολυμπιακής απόστασης στην Σόφια της Βουλγαρίας. Ο Κρομμύδας κατάφερε να πάρει μετάλλιο, τερματίζοντας στην 3η Θέση.

1991

Ο πρώτος αγώνας διοργανώθηκε στο Καβούρι της Βουλιαγμένης το1991. Αυτή η διοργάνωση κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη αφού συμμετείχαν πάνω από 50 αθλητές. Τα εύσημα για την επιτυχημένη διοργάνωση ανήκουν στους Γιώργο Μακρή και Γιάννη Ζουμπούλη.  Ακολούθησε ένας ακόμα όχι τόσο επιτυχημένος αγώνας στον Αγιο Κοσμά τον Δεκέμβριο του 1992.  Νικήτής αυτού του αγώνα ήταν ο Παναγιώτης Κουλουβάρης. Το φαβορί του αγώνα ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος έχασε τον δρόμο στο τρέξιμο εξαιτίας διοργανωτικού λάθους και ταυτόχρονα τον αγώνα.

1992

Το 1992 Ο Ελληνικός όμιλος Τριάθλου διοργάνωσε στο Καράβι, στο Σχοινιά τον πρώτο αγώνα Ολυμπιακών αποστάσεων (1500 μέτρα κολύμβησης – 40 χλμ. Ποδηλασίας και 10 χλμ τρεξίματος). Το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν ικανοποιητικό, όπως και η συμμετοχή (πάνω από 40 αθλητές έλαβαν εκκίνηση). Την ίδια χρονιά ο Γιώργος Μαθάς, με την βοήθεια του Βασίλη Κρομμύδα καθώς και του πατέρα του Κυριάκου, οργάνωσε τον πρώτο διεθνή αγώνα τριάθλου στην Ελλάδα  (Θεσσαλονίκη) με συμμετοχή Ελλήνων και βουλγάρων αθλητών. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο βούλγαρος Stavrev ενώ από ελληνικής πλευράς την καλύτερη θέση κατέλαβε ο Βασίλης Κρομμύδας, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση ύστερα από μία σκληρή θέση με τον Eugeni Stavrev. Από τους υπόλοιπους Έλληνες ξεχώρισαν οι Κοτρωνάρος, Μάνος, Ψαρέλης που μαζί με τον Κουλουβάρη πρωταγωνίστησαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες που διοργανώνονταν, σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα στο «καράβι» του Σχοινιά. Ταυτόχρονα αυτοί οι αθλητές άρχισαν να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες.
Το 1992 ο Βασίλης Κρομμύδας συμμετείχε στον πιο αγώνα της Ευρώπης, το Ironman του Roth και κατέλαβε την 10η θέση. Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον του Γερμανικού συλλόγου TSV Roth που αποφάσισε να εντάξει τον αθλητή στο δυναμικό του.
Την ίδια χρονιά ο ίδιος αθλητής συμμετείχε στον αγώνα σύμβολο του Τριάθλου, το Ironman της Χαβάης τερματίζοντας στην 40η θέση. Την ίδια χρονιά στον Διεθνή αγώνα της Σόφιας κατέλαβε την 1η θέση (11η ο Ψαρέλης)
Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτέλεσε το κέντρο του Τριάθλου και για τα επόμενα 2 χρόνια 1993-1994.

1993

Το 1993 υπό την προεδρία του Παναγιώτη Αντωνόπουλου ο Ελληνικός όμιλος έκανε μεγάλα άλματα αφού κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό αθλητών (πάνω από 150 αθλητές συμμετείχαν σε κάποιον από τους 12 αγώνες που διοργανώθηκαν εκείνη την χρονιά).  Πρωταγωνιστές σε αυτές τις διοργανώσεις ήταν οι : Κοτρωνάρος,  Κουλουβάρης, Μάνος και Ψαρέλης.  Τον  Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς διοργανώθηκε στην Ανάβυσσσο το πρώτο διάθλο και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το 1ο τρίαθλο της Αναβύσσουυ. Η διαδρομή της Αναβύσσου χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου ως βασική πίστα για τους αγώνες Τριάθλου (8 αγώνες τον χρόνο διοργανώνονταν εκεί). Η διαδρομή χαράχτηκε από το Γιάννη Ψαρέλη και ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο σε συνεργασία με τους : Κρομμύδα Βασίλη, Ψαρέλη Γιάννη, Μακρή Γιώργο, Κοτρωνάρο Παναγιώτη.
Ο Βασίλης Κρομμύδας συνέχισε τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στους Διεθνείς αγώνες καταλαμβάνοντας την 4η θέση στο Ironman του Podersdorf (Αυστρία).Την ίδια χρονιά οι Παναγιώτης Κοτρωνάρος και Γιάννης Ψαρέλης συμμετείχαν στο Ironman στο Almere της Ολλανδίας (3800 μέτρα κολύμβησης, 180 χλμ. Ποδηλασίας και 42,2 χλμ τρεξίματος).

1994

Το 1994 ο Ελληνικός όμιλος δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό διοργάνωσης αγώνων. ¨Ετσι διοργάνωσε 3 αγώνες Τριάθλου στον Σχοινιά.
Σε επίπεδο προβολής του αθλήματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να αποδώσουμε ιδιαίτερη μνεία στον Φίλιππο Αθανασίου που προέβαλε από το τηλεοπτικό κανάλι που εργαζόταν τους μεγάλους διεθνείς αγώνες Τριάθλου. Σε επίπεδο γραπτού τύπου ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος από την στήλη του σε αθλητική εφημερίδα κάλυπτε το άθλημα. Στο εξωτερικό ο Βασίλης Κρομμύδας έκανε το μεγάλο βήμα, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στο Ironman της Χαβάης, στην κατηγορία κάτω των 25 (17η στην γενική, περνώντας δεκάδες επαγγελματίες αθλητές). Είχε προηγηθεί η 8η θέση στην γενική των επαγγελματιών (1η κατηγορία κάτω από 25) στο Ironman του Λανζαρότε Ο Ψαρέλης ήταν 99ος της γενικής.

1995

Το 1995 στην Αίγινα διοργανώθηκε αγώνας, η διαδρομή του οποίου θεωρείται η πιο δύσκολη Τριάθλου που υπάρχει στον  Ελλαδικό χώρο. Το 1995 διοργανώθηκε αγώνας ETU prestige με την συμμετοχή πολλών διασήμων Ευρωπαίων Τριαθλητών.

1996

Το 1996 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία  Ερασιτεχνικού Τριάθλου (το 1999 μετονομάστηκε σε Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου).
Η ομοσπονδία ξεκινάει τις δραστηριότητες της τον Απρίλιο με την διοργάνωση ενός διάθλου στις αποστάσεις 5χλμ.τρέξιμο – 20 χλμ. Ποδήλατο – 2,5 χλμ τρέξιμο. Τον Μάιο υπάρχει πάντοτε ακόμα ένας αγώνας διάθλου εντός της Αττικής και προς το τέλος του Μηνός ή τις αρχές Ιουνίου γίνεται το πρώτο Τρίαθλο συνήθως στις κλασσικές αποστάσεις 1500 μέτρα κολύμβηση – 40 χλμ. Ποδηλασία και 10 χλμ. Τρέξιμο. Στις 17 και 24 Ιουνίου θα γίνουν άλλοι δύο αγώνες εντός της Αττικής, ο ένας στις κλασσικές αποστάσεις και ο άλλος στις αποστάσεις sprint ( 750 μέτρα κολύμβηση – 20 χλμ. Ποδηλασία – 5χλμ τρέξιμο ).
Τον Ιούλιο και τον Αυγουστο οι αγώνες διεξάγονται στις αποστάσεις  sprint και αυτό λόγω της προσπάθειας της ομοσπονδίας  να μικρύνει την διάρκεια των αγώνων που δυσκολεύουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.  Το Σεπτέμβριο γινόταν συνήθως το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τον Οκτώβριο διεξάγονται αγώνες Τριάθλου και τον Νοέμβριο γίνονται αγώνες διάθλου στις αποστάσεις που επίσης αναφέραμε.