O Δήμαρχος Αθηναίων έβγαλε τη Δημοτική Αστυνομία να κόβει κλήσεις στους δρομείς του Μαραθωνίου που ήρθαν από επαρχία;

Δρομείς από όλη την Ελλάδα ήρθαν για να συμμετέχουν στην γιορτή της Αθήνας, τον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας. Την παραμονή του αγώνα πέρασαν από το Ζάππειο για να κάνουν την εγγραφή τους, να πάνε στην έκθεση του Μαραθωνίου και αργότερα στο κέντρο της Αθήνας να κάνουν μία βόλτα, να φάνε κάτι κ.λπ. Αυτό φαίνεται ότι ηταν ευκαιρία για τον Δήμαρχο Αθηναίων να γεμίσει τα ταμεία και έτσι έδωσε οδηγίες στην Δημοτική Αστυνομία να βγει και να μοιράζει κλήσεις. Και μη φανταστείτε ότι μιλάμε για παραβάσεις που δημιουργούσαν πρόβλημα στην κυκλοφορία. Εκοβαν κλήσεις, προφανώς ύστερα από οδηγίες του Δημάρχου, επειδή είχαν παρκάρει σε νόμιμες θέσεις παρακαρίσματος που όμως 20 μέτρα από εκεί ήταν το σήμα για θέση παρκαρίσματος για κατοίκους του κέντρου. Δεν υπερβάλλουμε 20 μέτρα από εκεί που τους έγραψαν.

Αντι να συμβάλλετε στην διεξαγωγή του μαραθωνίου και να βγάλετε την Δημοτική Αστυνομία να βοηθήσει σε αυτή την εθνική διοργάνωση εσείς προτιμήσατε να βγάλετε την Δημοτική Αστυνομία να μαζέψει χρήματα; Αντι να προνοήσετε να έχετε χώρους  -πάρκινγκ- για να φιλοξενήσουν τους Ελληνες δρομείς  και φίλους του μαραθωνίου που ήρθαν στην Αθήνα, εσείς το είδατε ως ευκαιρία για να μαζέψετε χρήματα;

Μας προκαλεί θλίψη ο τρόπος που ο Δήμαρχος Αθηναίων βρήκε τρόπο να μαζέψει χρήμα για τον Δήμο του. Ντροπή, αίσχος. Τον καλούμε να βγει και να το διαψεύσει. Ομως δεν θα μπορέσει γιατί εμείς ήμαστε εκεί και είδαμε την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων να εκτελεί τις επιεικώς απαράδεκτες οδηγίες του. Και να σκεφτούμε ότι υποτίθεται ο δήμαρχος ήταν ο “συνήγορος του πολίτη”.  Εκτός και εάν η δημοτική αστυνομία δρούσε εν αγνοία του δημάρχου οπότε θα πρέπει να γίνει έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπευθύνους. Ομως όλα αυτά εκθέτουν ανεπανόρθωτα το Δήμαρχο.

Αφού φέτος ο Δήμος Αθηναίων ήταν τελείως ανέτοιμος να υποδεχθεί σωστά και ουσιαστικά τον Μαραθώνιο της Αθήνας και για να μπορέσει να υπάρχει ουσιαστικό οικονομικό αντίκρυσμα και για τον εμπορικό κόσμο της πόλης προτείνουμε απλές – κοινής λογικής- κινήσεις :

  • Να χρησιμοποιήσει την Δημοτική Αστυνομία για να διευκολύνει τους επισκέπτες τόσο στην περιηγήση τους στην Αθήνα όσο και στην ασφαλή παραμονή τους στην Αθήνα.
  • Να έχει διαφημιστικά περίπτερα σε όλες τις κεντρικές πλατείες της πόλης και να μοιράζονται φυλλάδια για την Αθήνα
  • Να προσφέρει δωρεάν στάθμευση σε όλους τους επισκέπτες της Αθήνας. Θα έπρεπε να δώσει κίνητρα ώστε όλοι να μείνουν στο κέντρο και να «αφήσουν χρήματα» στις επιχειρήσεις του κέντρου που έχουν υποστεί άσχημη ζημιά.
  • Να προγραμματίσει εκδηλώσεις στις κεντρικές πλατείες της πόλης. Θα έπρεπε να είναι ο μαραθώνιος μας μία μεγάλη γιορτή. Το να υπάρχει μουσική και να δημιουργηθεί ωραία ατμόσφαιρα ούτε κοστίζει χρήματα ούτε χρειάζεται να έχει κάποιος διδακτορικό σε τουριστικό μάρκετινγκ. Κυκλοφορείς στην Αθήνα και εξαιτίας της κακής ψυχολογίας του κόσμου νιώθεις ότι είσαι πόλη που μόλις βίωσε ή θα βιώσει μεγάλο πόλεμο. Με αυτό τον τρόπο θα ενθουσιάσουμε τους επισκέπτες της Αθήνας;

 

Οταν διάλυσε το κίνημα των αγανακτισμένων από την πλατεία Συντάγματος τότε υποτίθεται ότι νοιαζόταν για την τόνωση της οικονομικής κίνησης του κέντρου και την εικόνα μας στους ξένους. Ο τρόπος διαχείρισης του Μαραθωνίου της Αθήνας δε μας πείθει για τα αγαθά του κίνητρα και μάλλον δικαιαιώνονται όσοι είπαν πολύ σωστά ότι απλά πήρε κομματικές εντολές για να διαλυθεί το πιο αυθόρμητο κίνημα που έχει υπάρξει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Κάναμε εχθές οδοιπορικό στους Αθηναικούς δρόμους εχθές Σαββατο, παραμονή του μαραθωνίου, για να δούμε τί είδε ο κάθε “ξένος” που ήταν στην πόλη μας. Περάσαμε από την Χαριλάου Τρικούπη που υπάρχουν για να προστατεύουν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ (δηλαδή είναι λογικό να καταλαβαίνεις ότι είσαι σε μία πόλη με βία), συναντήσαμε την Δημοτική Αστυνομία να κόβει κλήσεις – φυσικά με πολύ ενθουσιασμό- στην Καρίτση αντί να προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους ξένους, περάσαμε από Ομόνοια όπου δεν υπάρχει Ελληνας, συναντήσαμε χιλιάδες άστεγους σε κάθε σημείο να κοιμούνται και να ζητάνε κάποια χρήματα,…ψάχναμε εάν όλη η τηλεοπτική  διαφημιστική καμπάνια για τον μαραθώνιο θα είχε και πραγματικό υπόβαθρο, δηλαδή εάν θα υπήρχαν σημάδια στην πόλη ότι κάτι γίνεται αλλά μάταια!!!  (Σημείωση : Η εμπειρία που έχει ένας αθλητής που έρχεται να τρέξει ένα μαραθώνιο ξεκινά από την στιγμή που επικοινωνεί με την οργανωτική επιτροπή για να ρωτήσει κάτι ή να εγγραφεί, συνεχίζεται από την στογμή που φτάνει στο Ελ. Βενιζέλος και ολοκληρώνεται από την στιγμή που θα φύγει και θα του στείλει ευχαριστήριο εμαιλ η οργανωτική επιτροπή). Το ότι έγινε καθαρισμός της διαδρομής από τα σκουπίδια δεν είναι αρκετό για να γίνει ανταγωνιστικός ο κλασσικός μαραθώνιος. Μπορούμε να προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία για τους δρομείς ή θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στον ιστορικό μας ναρκισσισμό και στις αυταπάτες ότι ο μαραθώνιός μας είναι μοναδικός σε όλο τον κόσμο. Γίνονται βήματα προόδου όμως οι άλλοι είναι έτη φωτός μπροστά.

 

Υ.Γ. Να τελειώνουμε και με το παραμύθι των πινακίδων “P. Μόνο για κατοίκους.” Με ποιο τρόπο προκύπτει η Συνταγματική του νομιμότητα; Τί θα γίνει εάν κάνουν όλοι οι Δήμοι το ίδιο; Δηλαδή σε λίγο θα μπουν, όπως ονειρεύονταν και κάποιοι δήμαρχοι, και διόδια; Δηλαδή να μην μπορούμε να μπούμε στην Βουλιαγμένη ή την Κηφισιά ; Είναι όλοι οι Ελληνες ισότιμοι, ναι ή όχι; Εάν θέλετε να τους διευκολύνετε με δωρεάν θέσεις στάθμευσης να το κάνετε με θέσεις πάρκινγκ σε σταθμούς στάθμευσης και όχι στον δρόμο, όπου όλοι οι Ελληνες είναι ισότιμοι. Φυσικά δεν ευθύνεστε εσείς αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή και πάνω από όλα εμείς οι πολίτες που δεν αντιδρούμε στην αυθαιρεσία των δημοτικών αρχών.  Όμως εσείς ως “συνήγορος του πολίτη” μπορείτε να κατανοήσετε πόσο λάθος είναι αυτή η πρακτική  και πρέπει άμεσα να την καταργήσετε.

Υ.Γ.2. Γιατί στην Ελλάδα η Δημοτική Αστυνομία το μόνο που ξέρει είναι να κόβει κλήσεις;

Υ.Γ.3. Τελικά ποιοι αποφασίζουν για τις δημοτικές αρχές στους μεγάλους Δήμους, οι πολίτες ή οι γνωστοί καναλάρχες;

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)