Προπόνηση κολύμβησης για αθλητές open water : Αρκεί η προπόνηση στο κολυμβητήριο;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετοί κολυμβητές open water που σπάνια κάνουν προπόνηση στην θάλασσα όπως και υπάρχουν τριαθλητές που σπάνια κάνουν προπονήσεις brick. Όμως αυτές οι περιπτώσεις δεν μπορούν να αποτελούν προπονητικό κανόνα.

Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουμε την ανάγκη συστηματικής προπόνησης κολύμβησης στην θάλασσα/ «ανοιχτό νερό» όμως θα ήταν χρήσιμο να τους αναφέρουμε σε ένα ακόμα άρθρο.

10409460_681221001945014_770934024981814888_n

 

Έχουμε προσθέσει ορισμένα βασικά στοιχεία  που δε είχαμε αναφερθεί στο παλιότερο άρθρο μας:

  • Βελτίωση προσανατολισμού κατά την διάρκεια της κολύμβησης.
  • Προσαρμογή κολύμβησης με κύμα. Είναι χρήσιμο να κολυμπάμε με διάφορες συνθήκες καιρού ακόμα και με κύμα ώστε να μην αιφνιδιαστούμε στον αγώνα.
  • Προσαρμογή κολύμβησης με wetsuit. Δεν θα νιώσουμε άνετα με το wetsuit εάν δεν έχουμε κολυμπήσει αρκετές φορές με αυτό.
  • Προσαρμογή κολύμβησης δίχως την σιγουριά της μαύρης γραμμής και των διαδρομών κολύμβησης.
  • Προσαρμογή κολύμβησης δίχως να βλέπουμε τον βυθό ή και να έχουμε καλή ορατότητα μέσα στο νερό. Έχουμε συναντήσει πολλούς εξαιρετικούς κολυμβητές και κολυμβήτριες που μας έχουν αναφέρει ότι δεν μπορούν να κολυμπήσουν σε λίμνη ή θάλασσα όταν δεν βλέπουν τον πυθμένα ή όταν τα νερά είναι σκουρόχρωμα.
  • Προσαρμογή κολύμβησης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  • Κολύμβηση με άλλους κολυμβητές γύρω μας.
  • Προσαρμογή της κολυμβητικής μας τεχνικής στην κολύμβηση σε ανοιχτού νερού. Δεν είναι εύκολα να κολυμπήσουμε με την ίδια τεχνική που κολυμπάμε στο κολυμβητήριο να κολυμπήσουμε στο ανοιχτό νερό όταν ιδίως υπάρχει έντονος κυματισμός.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Tri NZ Level 2 Accredited Coach, ASCA Level 2 Certified Coach, ITCA Certified Coach)- Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr -Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email :info@triathlonworld.gr)

ITCA-certified ASCA logoAccredited Coach_L2_hor_green_updated

Summary
Article Name
Open water swimming
Author
Description
Ένα ερώτημα το οποίο δεχόμαστε πολύ συχνά είναι αναφορικά με το εάν πρέπει να κάνουμε συστηματικά προπόνηση κολύμβησης στην θάλασσα/ open water ή απλά να κάνουμε μία-δύο προπονήσεις πριν από τους σημαντικούς αγώνες.