Helle Frederiksen : Πειθαρχία, Πίστη & Αυτoέλεγχος

H 4 φορές πρωταθλήτρια Δανίας Helle Frederiksen – της οποίας συνέντευξη είχαμε φιλοξενήσει σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού- βρίσκεται στο Λανζαρότε όπου και προπονείται . H Helle είναι μία από τους/τις αθλήτριες που θα παρακολουθήσουμε σε όλη την πορεία τους προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Καθώς και η ίδια είναι προπονήτρια αρκετών τριαθλητών είναι χρήσιμο να παρουσιάσουμε τις απόψεις της για το πιο είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Η ίδια εστιάζει στο τρίπτυχο Πειθαρχία, Πίστη & Αυτοέλεγχος

Πειθαρχία : Αυτό αφορά την ικανότητα κάποιου να ακολουθεί οδηγίες, να μένει προσηλωμένος στο προπονητικό πρόγραμμα. Βέβαια αυτό απαιτεί πολύ καλή κατανννόηση της φιλοσοφίας της προπόνησης. Καταννόηση του τι απαιτείται από κάθε προπόνηση.

Η αυτοπειθαρχία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όταν χρειάζεται να γίνει η προπόνηση σωστά. Το να έχεις την ικανότητα να παρακινείς τον εαυτό σου είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα όταν είσαι κουρασμένος.  Το να καταννοείς ποιος είναι ο στόχος σου σε κάθε δεδομένη μέρα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αναφορικά με την παρακίνηση του ευατού μας. Ολοκληρώνοντας με επιτυχία κάθε προπόνηση προσθέτουμε ένα ακόμα κομμάτι σε ένα ατελείωτο πάζλ  της επιτυχίας.

Πίστη Το να πιστεύεις στην προπόνηση που κάνεις. Χωρίς αυτή την πίστη, η καθημερινή παρακίνηση γίνεται πολύ δύσκολη .Πολλά ερωτηματικά αμφισβήτησης επισέρχονται σε όλη την διαδικασία. Η αμφιβολία μας στερεί την δυνατότητα να εστιάσουμε σωστά στην προπόνηση καθώς μας αποπρασανατολίζει. Εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει προσηλωμένος στην προπόνηση συνεπάγεται ότι δεν μπορείς να λάβεις ότι καλύτερο μπορείς από μία προπόνηση. Η πίστη στον εαυτό μας αλλά και στην προπονητική ομάδα υποστήριξης είναι «τα πάντα όταν απαιτείται να δώσεις το καλύτερο που μπορείς».

 

Αυτοέλεγχος. Είναι η δυνατότητα να μην αποπροσανατολίζεσαι και να αποφεύγεις τους πειρασμούς, κάτι πολύ σημαντικό για να γίνεις επαγγελματίας. Οχι μόνο στην ζωή αλλά και στην ζωή γενικότερα. Μερικές φορές έχοντας αυτό τον αυτολεγχο νιώθεις ότι χάνεις κάτι… είσαι έξω από ένα κοινωνικό κύκλο, χάνεις τις αργίες που θα μπορούσες να περάσεις με την οικογενειά σου…θυσίες που μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθηματά σου. Ομως χωρίς αυτό τον αυτοέλεγχο χάνεσαι, ατελείωτες κοινωνικές επαφές, μη επαρκής χρόνος.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)